Dansk Knæalloplastik Register Årsrapport 2023

RKKP Logo

Dansk Knæalloplastik Register

DKR Årsrapport 2023

Offentliggjort 30. september 2024

Årets Resultater

Forord

Det er en stor glæde igen at kunne præsentere en årsrapport, der igen dækker 12 måneder og med flot høj komplethed på over 97% for primære operationer og 95% for revisioner. Opstartsproblemerne ved overgangen til det nye indberetningssystem er nok ved at være overstået.

Vi ser igen, at antallet af udførte primære knæalloplastikker og revisioner er det højeste nogensinde, men ikke med samme voldsomme stigning, som vi observerede i sidste opgørelsesperiode. Mulige forklaringer på dette fortsatte høje niveau uddybes nedenfor under konklusioner og anbefalinger.

Bedømt på de nuværende kvalitetsindikatorer er kvaliteten i behandling med knæalloplastik i Danmark fortsat meget høj på langt de fleste afdelinger. Vi arbejder i styregruppen løbende på at monitorere kvaliteten, der hvor behovet er størst i takt med udviklingen af fagområdet, og det vil afspejle sig i en løbende revidering af indikatorsættet - også i de kommende år. Vi kan i år præsentere to nye spændende testindikatorer, brisement indenfor 1 år efter primær TKA og medial UKA, samt infektion indenfor 1 år efter TKA. Vi kan i år også præsentere en evidensrapport, som understøtter vores valg af indikatorer. Stor tak til Troels Mark Christensen for udarbejdelsen af denne.

Vi ønsker fortsat at kunne koble vores flotte data med patientrapporterede data (PRO) for at komme hele vejen rundt om den kliniske kvalitet. Det har desværre fortsat ikke været muligt at løse dette på nationalt niveau trods mange tunge arbejdsgruppeprocesser. Heldigvis indsamler en stor del af afdelingerne deres egne PRO data via diverse forskningssamarbejder til gavn for patienterne. I en simplere verden kunne disse allerede eksisterende PRO data også bruges i registersammenhæng.

Omfanget af den aktuelle årsrapport er slanket væsentligt efter grundig revision. Ydermere har vi for første gang mulighed for at præsentere en elektronisk visning, som er enklere at finde rundt i. I nedenstående opsummeres de vigtigste resultater fra årets rapport, men det anbefales at læse hele årsrapporten, og afsnit om primæroperationer, revisioner og implantatoverlevelse findes under supplerende opgørelser.

God læselyst

Martin Lindberg-Larsen

Odense, august 2024

Konklusioner og anbefalinger

Antal operationer

Der blev i Danmark i perioden 1. april 2023 til 31. marts 2024 udført 14.878 primære knæalloplastikker og 1.342 revisioner, hvilket er på samme høje niveau som sidste år og igen det højeste antal årlige operationer udført i registerets levetid (Figur 37 og Figur 38).

Forklaringerne på dette fortsat meget høje antal af operationer er mangfoldige, og måske er stigningen ikke overraskende. En nyligt publiceret artikel fra USA har beregnet at den forventelige stigning af TKA (uden UKA) over en 5-årig periode efter 2020 vil være omkring 25% (Shichman et al., JBJS 2023).

Antallet af primære operationer i Danmark svarer til en incidens på ca. 240 per 100.000 indbyggere. Hvis vi sammenligner med Tyskland, så var incidensen af TKA (igen uden UKA) 245 per 100.000 indbyggere allerede i 2016 (Rupp at al., Clin Orthop Relat Res 2020 (Projections of Primary TKA and THA in Germany From 2016 Through 2040 - PubMed). Til yderligere sammenligning har man i Sverige set samme kraftige stigning i antal primære knæoperationer over de seneste år, som vi oplever i Danmark (Årsrapport 2024, Svenska Ledproteserestret).

Derfor er den observerede stigning i Danmark ikke så overraskende. Den relativt bratte stigning fra 2021 til 2022 må nok fortsat tilskrives nedlukninger og nedsat kapacitet over en længere periode (Covid-19 og strejke), som har medført en ophobning af patienter med behov for operation. Aktuelt er der stor kapacitet i det samlede sundhedsvæsen (offentligt og privat) samt stort fokus på afvikling af ventelister og overholdelse af ventetidsgarantier, og derfor er mange blevet opereret i aktuelle og seneste opgørelsesperiode. De kommende års rapporter vil vise, om vi er nået en ny plateaufase eller om stigningen fortsætter.

Det er ikke styregruppens opfattelse, at der er sket et indikationsskred. Patientdemografien af de opererede patienter har ikke ændret sig. Den eneste større ændring vi har bemærket over de seneste år er, at en større andel opereres med de mere skånsomme UKA-proteser (delproteser). Dette kan føre til at tærsklen for at operere mere skrøbelige patienter flyttes, da flere kan behandles for deres slidgigt med lavere perioperativ morbiditet (fx lavere risiko for genindlæggelse) og et lettere genoptræningsforløb.

I alle danske regioner er der fortsat et stort og tiltagende fokus på, at patienterne tilbydes og forsøger konservative behandlingstiltag før operation kan tilbydes. Det er en fornuftig praksis, men vi forventer ikke, at det fører til et fald i antal af patienter, der har behov for operation.

Komplethed

Kompletheden på indberetninger er heldigvis igen steget til 97% for primære operationer og 95% for revisioner, og mange afdelinger er på 100%. Det er rigtig flot. I den seneste årsrapport var kompletheden lavere grundet overgangen til det nye indberetningssystem, men nu er de manglende operationer blevet opdateret, og vi kan se at den reelle komplethed også for seneste indberetningsperiode var flot. Siden 2009 har kompletheden for primæroperationer samlet set ligget over målsætningen på 95% (figur 39) og næsten samme mønster ses for revisioner (figur 40).

Indikatorerne

For den aktuelle opgørelsesperiode har vi 8 kvalitetsindikatorer: genindlæggelse <30 dage (1A og 1B), revision <1 år (2A og 2B), revision <2 år (3A og 3B) og revision <5 år (4A og 4B) efter hhv. primær TKA og primær medial UKA. Herudover har vi en procesindikator (5) der viser andelen af mediale UKA. Endelig har vi 3 nye testindikatorer: brisement inden for 1 år efter TKA og medial UKA (6A og 6B) samt infektion inden for 1 år efter TKA (7).

For de 8 kvalitetsindikatorer gør vi igen opmærksom på, at grænseværdier for opfyldt indikator er udviklingsmål, og er baseret på de sidste 3 års gennemsnitsværdi for landet.

For indikator 1A og 1B ser vi igen et meget flot resultat, omend der er en let stigning sammenlignet med seneste opgørelsesperiode. Efter TKA genindlægges 2.9% < 30 dage og kun 1.7% genindlægges < 30 dage efter medial UKA. Den lavere genindlæggelsesrate efter medial UKA er velkendt og afspejler den lavere morbiditet ved det mindre kirurgiske indgreb, men nok også forskelle i patientpopulationer. Resultaterne er flotte, når man tager de fortsat faldende indlæggelsestider i betragtning (Figur 16), og den tiltagende overgang til ambulant kirurgi med udskrivelse på operationsdagen.

For revisionsraterne (indikator 2-4) ser vi fortsat, at revisionsraterne nærmer sig hinanden efter medial UKA og TKA. Historisk set har revisionsraterne for medial UKA være højere end for TKA, men for første gang ser vi nu, at der ikke med statistisk sikkerhed er forskel i 1 og 2 års revisionsrater. 5 års revisionsraten er fortsat med statistisk sikkerhed højere for medial medial UKA end for TKA, men også her ser faldende revisionsrate for medial UKA.

Vi ser fortsat at andelen af alle primære knæalloplastikker der udføres som mediale UKA er stigende, og den er nu 30%. Kun få afdelinger laver mindre end 20% (indikator 5). Dette er positivt, da der er sikker positiv sammenhæng imellem volumen over 20% og lavere revisionsrate (Figur 34). I et internationalt perspektiv er denne høje nationale andel af mediale UKA unik (Christensen et al., Orthopadie 2024 (Champions in usage of medial unicompartmental knee arthroplasty : The story behind the Danish success - PubMed), og det afspejler den proces, der har været omkring sikker overgang til øget brug af medial UKA i Danmark. Det er derfor meget positivt, at vi fortsat ser faldende revisionsrater for medial UKA, da det afspejler at vores praksis fortsat er sund og med overordnet stigende kvalitet. Vi kan dog fortsat forbedre os, og derfor tog medlemmer af styregruppen initiativ til en gennemgribende national audit på årsager til alle tidlige revisioner (< 1 år) efter medial UKA. Vi har fremlagt data ved flere lejligheder både i Danmark og internationalt med henblik på fælles læring.

Som noget nyt har vi indført en testindikator (6A og 6B) der viser, at andelen af patienter med hhv. TKA og medial UKA, der får foretaget brisement af knæet under bedøvelse grundet dårlig bevægelighed, er 3% for TKA og 0.3% for medial UKA. Forskellen imellem UKA og TKA kan være et udtryk for den lettere rekonvalescens efter medial UKA, men kan også være et udtryk for dårligere bevægelighed præoperativt hos de patienter, der får en TKA. Der er ikke nogen udviklingsmålværdi på denne indikator, da det er svært at fastlægge, hvor mange der bør tilbydes brisement. Behov for brisement kan evt. vurderes i sammenhæng med udført genoptræning, og det ønsker vi at undersøge på sigt.

En anden ny test indikator er infektion efter TKA. Indikatoren er fremkommet ved samkørsel med HAIBA-databasen, således at kammebiopsisvar indgår. Det er således en troværdig indikator for risiko for infektion efter operation. Vi har bedt om også at få data på medial UKA, og det får vi med næste opdatering af HAIBA-databasen. Det er enormt vigtigt, at vi på afdelingsniveau kan monitorere infektionerne tæt og opspore uhensigtsmæssige patientforløb og forebygge. Data viser, at infektionsrisikoen er 1%, men der er variationer imellem afdelinger og regioner, og de enkelte afdelinger bør følge egne data og lave interne audits.

Revisioner

Som en naturlig følge af det stigende antal primære knæoperationer, må vi forvente at antallet af revisionsoperationer også vil stige, hvilket vi allerede ser nu. En revision kræver typisk længere operationstid, længere indlæggelse og er i det hele taget omkostningsfuld for sundhedsvæsnet. Revisionerne lægger beslag på en stor del af kapaciteten, særligt på de dedikerede revisionsafdelinger i offentligt regi, som udfører mange og komplekse revisioner.

Vi kan fortsat se, at der udføres revisioner på stort set alle offentlige afdelinger i Danmark, og at der også udføres revisioner i privat regi (10%). Der er afdelinger som laver ganske få revisioner (mindre end 20 pr år), og det er formentlig en uhensigtsmæssig praksis. Vi ønsker i de kommende år at lave mere detaljerede analyser på revisionsområdet, så vi bedre kan monitorere kvaliteten efter både aseptiske og infektiøse revisioner.

Konklusion

I ovenstående resumé og i faktaboksen er de vigtigste fund i årets rapport opsummeret. I forhold til konklusioner og anbefalinger, så fremgår de også som indledning til hvert afsnit i rapporten. Den gennemgående konklusion er, at de enkelte afdelinger og regioner nøje bør gennemgå egne data. Hvis man som afdeling ikke opfylder udviklingsmålet for de enkelte kvalitetsindikatorer, så anbefales det, at der udføres audit på egne data med henblik på at finde årsagssammenhænge og tiltag for forbedringer.

* Når der skrives’2023’ gøres opmærksom på at årstallet dækker indberetningsåret: 1. april 2023 til 31. marts 2024

Fakta 2023

*Når der skrives ’2023’ gøres opmærksom på at årstallet dækker indberetningsåret: 1. april 2023 til 31. marts 2024

Fakta  
Antal operationer
     Førstegangsoperationer i 2023* 14.878
     Revisionsoperationer i 2023* 1.342
Operationer på offentlige/private hospitaler
     Førstegangsoperationer 63% / 37%
     Revisioner 89% / 11%
Komplethed (indberetning)
     Førstegangsoperationer 97,4%
     Revisioner 94,8%
Protesetyper ved Førstegangsoperationer
     TKA (helprotese) 64,5%
     Medial UKA (unikompartmentelprotese) 29,8%
     Lateral UKA (unikompartmentelprotese) 1,2%
     Patellofemoral UKA (unikompartmentelprotese) 1,5%
Demografi ved Førstegangsoperation
     Mænd / kvinder 44% / 56%
     Gennemsnitsalder 68,4
     Operationstid ved Førstegangsoperation 58 minutter
Indlæggelsestid
     TKA (helprotese) 1,1 overnatninger
     UKA (medial unikompartmentelprotese) 0,7 overnatninger
Revisionsårsager
     Infektion 23,1%
     Aseptisk løsning 21,1%
     Instabilitet 18,2%
Fakta  
Antal operationer
     Førstegangsoperationer i 2023* 14.878
     Revisionsoperationer i 2023* 1.342
Operationer på offentlige/private hospitaler
     Førstegangsoperationer 63% / 37%
     Revisioner 89% / 11%
Komplethed (indberetning)
     Førstegangsoperationer 97,4%
     Revisioner 94,8%
Protesetyper ved Førstegangsoperationer
     TKA (helprotese) 64,5%
     Medial UKA (unikompartmentelprotese) 29,8%
     Lateral UKA (unikompartmentelprotese) 1,2%
     Patellofemoral UKA (unikompartmentelprotese) 1,5%
Demografi ved Førstegangsoperation
     Mænd / kvinder 44% / 56%
     Gennemsnitsalder 68,4
     Operationstid ved Førstegangsoperation 58 minutter
Indlæggelsestid
     TKA (helprotese) 1,1 overnatninger
     UKA (medial unikompartmentelprotese) 0,7 overnatninger
Revisionsårsager
     Infektion 23,1%
     Aseptisk løsning 21,1%
     Instabilitet 18,2%

Fakta 2023

*Når der skrives ’2023’ gøres opmærksom på at årstallet dækker indberetningsåret: 1. april 2023 til 31. marts 2024

Antal operationer

Der blev i Danmark i perioden 1. april 2023 til 31. marts 2024 udført 14.878 primære knæalloplastikker og 1.342 revisioner, hvilket er på samme høje niveau som sidste år og igen det højeste antal årlige operationer udført i registerets levetid (Figur 37 og Figur 38).

Forklaringerne på dette fortsat meget høje antal af operationer er mangfoldige, og måske er stigningen ikke overraskende. En nyligt publiceret artikel fra USA har beregnet at den forventelige stigning af TKA (uden UKA) over en 5-årig periode efter 2020 vil være omkring 25% (Shichman et al., JBJS 2023).

Antallet af primære operationer i Danmark svarer til en incidens på ca. 240 per 100.000 indbyggere. Hvis vi sammenligner med Tyskland, så var incidensen af TKA (igen uden UKA) 245 per 100.000 indbyggere allerede i 2016 (Rupp at al., Clin Orthop Relat Res 2020 (Projections of Primary TKA and THA in Germany From 2016 Through 2040 - PubMed). Til yderligere sammenligning har man i Sverige set samme kraftige stigning i antal primære knæoperationer over de seneste år, som vi oplever i Danmark (Årsrapport 2024, Svenska Ledproteserestret).

Derfor er den observerede stigning i Danmark ikke så overraskende. Den relativt bratte stigning fra 2021 til 2022 må nok fortsat tilskrives nedlukninger og nedsat kapacitet over en længere periode (Covid-19 og strejke), som har medført en ophobning af patienter med behov for operation. Aktuelt er der stor kapacitet i det samlede sundhedsvæsen (offentligt og privat) samt stort fokus på afvikling af ventelister og overholdelse af ventetidsgarantier, og derfor er mange blevet opereret i aktuelle og seneste opgørelsesperiode. De kommende års rapporter vil vise, om vi er nået en ny plateaufase eller om stigningen fortsætter.

Det er ikke styregruppens opfattelse, at der er sket et indikationsskred. Patientdemografien af de opererede patienter har ikke ændret sig. Den eneste større ændring vi har bemærket over de seneste år er, at en større andel opereres med de mere skånsomme UKA-proteser (delproteser). Dette kan føre til at tærsklen for at operere mere skrøbelige patienter flyttes, da flere kan behandles for deres slidgigt med lavere perioperativ morbiditet (fx lavere risiko for genindlæggelse) og et lettere genoptræningsforløb.

I alle danske regioner er der fortsat et stort og tiltagende fokus på, at patienterne tilbydes og forsøger konservative behandlingstiltag før operation kan tilbydes. Det er en fornuftig praksis, men vi forventer ikke, at det fører til et fald i antal af patienter, der har behov for operation.

Komplethed

Kompletheden på indberetninger er heldigvis igen steget til 97% for primære operationer og 95% for revisioner, og mange afdelinger er på 100%. Det er rigtig flot. I den seneste årsrapport var kompletheden lavere grundet overgangen til det nye indberetningssystem, men nu er de manglende operationer blevet opdateret, og vi kan se at den reelle komplethed også for seneste indberetningsperiode var flot. Siden 2009 har kompletheden for primæroperationer samlet set ligget over målsætningen på 95% (figur 39) og næsten samme mønster ses for revisioner (figur 40).

Indikatorerne

For den aktuelle opgørelsesperiode har vi 8 kvalitetsindikatorer: genindlæggelse <30 dage (1A og 1B), revision <1 år (2A og 2B), revision <2 år (3A og 3B) og revision <5 år (4A og 4B) efter hhv. primær TKA og primær medial UKA. Herudover har vi en procesindikator (5) der viser andelen af mediale UKA. Endelig har vi 3 nye testindikatorer: brisement inden for 1 år efter TKA og medial UKA (6A og 6B) samt infektion inden for 1 år efter TKA (7).

For de 8 kvalitetsindikatorer gør vi igen opmærksom på, at grænseværdier for opfyldt indikator er udviklingsmål, og er baseret på de sidste 3 års gennemsnitsværdi for landet.

For indikator 1A og 1B ser vi igen et meget flot resultat, omend der er en let stigning sammenlignet med seneste opgørelsesperiode. Efter TKA genindlægges 2.9% < 30 dage og kun 1.7% genindlægges < 30 dage efter medial UKA. Den lavere genindlæggelsesrate efter medial UKA er velkendt og afspejler den lavere morbiditet ved det mindre kirurgiske indgreb, men nok også forskelle i patientpopulationer. Resultaterne er flotte, når man tager de fortsat faldende indlæggelsestider i betragtning (Figur 16), og den tiltagende overgang til ambulant kirurgi med udskrivelse på operationsdagen.

For revisionsraterne (indikator 2-4) ser vi fortsat, at revisionsraterne nærmer sig hinanden efter medial UKA og TKA. Historisk set har revisionsraterne for medial UKA være højere end for TKA, men for første gang ser vi nu, at der ikke med statistisk sikkerhed er forskel i 1 og 2 års revisionsrater. 5 års revisionsraten er fortsat med statistisk sikkerhed højere for medial medial UKA end for TKA, men også her ser faldende revisionsrate for medial UKA.

Vi ser fortsat at andelen af alle primære knæalloplastikker der udføres som mediale UKA er stigende, og den er nu 30%. Kun få afdelinger laver mindre end 20% (indikator 5). Dette er positivt, da der er sikker positiv sammenhæng imellem volumen over 20% og lavere revisionsrate (Figur 34). I et internationalt perspektiv er denne høje nationale andel af mediale UKA unik (Christensen et al., Orthopadie 2024 (Champions in usage of medial unicompartmental knee arthroplasty : The story behind the Danish success - PubMed), og det afspejler den proces, der har været omkring sikker overgang til øget brug af medial UKA i Danmark. Det er derfor meget positivt, at vi fortsat ser faldende revisionsrater for medial UKA, da det afspejler at vores praksis fortsat er sund og med overordnet stigende kvalitet. Vi kan dog fortsat forbedre os, og derfor tog medlemmer af styregruppen initiativ til en gennemgribende national audit på årsager til alle tidlige revisioner (< 1 år) efter medial UKA. Vi har fremlagt data ved flere lejligheder både i Danmark og internationalt med henblik på fælles læring.

Som noget nyt har vi indført en testindikator (6A og 6B) der viser, at andelen af patienter med hhv. TKA og medial UKA, der får foretaget brisement af knæet under bedøvelse grundet dårlig bevægelighed, er 3% for TKA og 0.3% for medial UKA. Forskellen imellem UKA og TKA kan være et udtryk for den lettere rekonvalescens efter medial UKA, men kan også være et udtryk for dårligere bevægelighed præoperativt hos de patienter, der får en TKA. Der er ikke nogen udviklingsmålværdi på denne indikator, da det er svært at fastlægge, hvor mange der bør tilbydes brisement. Behov for brisement kan evt. vurderes i sammenhæng med udført genoptræning, og det ønsker vi at undersøge på sigt.

En anden ny test indikator er infektion efter TKA. Indikatoren er fremkommet ved samkørsel med HAIBA-databasen, således at kammebiopsisvar indgår. Det er således en troværdig indikator for risiko for infektion efter operation. Vi har bedt om også at få data på medial UKA, og det får vi med næste opdatering af HAIBA-databasen. Det er enormt vigtigt, at vi på afdelingsniveau kan monitorere infektionerne tæt og opspore uhensigtsmæssige patientforløb og forebygge. Data viser, at infektionsrisikoen er 1%, men der er variationer imellem afdelinger og regioner, og de enkelte afdelinger bør følge egne data og lave interne audits.

Revisioner

Som en naturlig følge af det stigende antal primære knæoperationer, må vi forvente at antallet af revisionsoperationer også vil stige, hvilket vi allerede ser nu. En revision kræver typisk længere operationstid, længere indlæggelse og er i det hele taget omkostningsfuld for sundhedsvæsnet. Revisionerne lægger beslag på en stor del af kapaciteten, særligt på de dedikerede revisionsafdelinger i offentligt regi, som udfører mange og komplekse revisioner.

Vi kan fortsat se, at der udføres revisioner på stort set alle offentlige afdelinger i Danmark, og at der også udføres revisioner i privat regi (10%). Der er afdelinger som laver ganske få revisioner (mindre end 20 pr år), og det er formentlig en uhensigtsmæssig praksis. Vi ønsker i de kommende år at lave mere detaljerede analyser på revisionsområdet, så vi bedre kan monitorere kvaliteten efter både aseptiske og infektiøse revisioner.

Konklusion

I ovenstående resumé og i faktaboksen er de vigtigste fund i årets rapport opsummeret. I forhold til konklusioner og anbefalinger, så fremgår de også som indledning til hvert afsnit i rapporten. Den gennemgående konklusion er, at de enkelte afdelinger og regioner nøje bør gennemgå egne data. Hvis man som afdeling ikke opfylder udviklingsmålet for de enkelte kvalitetsindikatorer, så anbefales det, at der udføres audit på egne data med henblik på at finde årsagssammenhænge og tiltag for forbedringer.

* Når der skrives’2023’ gøres opmærksom på at årstallet dækker indberetningsåret: 1. april 2023 til 31. marts 2024

Oversigt over alle indikatorer og resultater

  Uoplyst Indikatoropfyldelse
Indikator Udviklingsmål % Andel (95% CI) Andel Andel
      01.04.2023 - 31.03.2024 2022/23 2021/22
Indikator 1a: Andel af alle patienter med primær total knæalloplastik (TKA) på baggrund af primær artrose, der genindlægges tidligst dagen efter eller senest 30 dage efter udskrivelse og med en varighed af mindst 2 < 2,8 0 2,9 (2,5-3,3) 2,8 2,8
Indikator 1b: Andel af alle patienter med primær medial unikomparmentel knæalloplastik (UKA) på baggrund af primær artrose, der genindlægges tidligst dagen efter eller senest 30 dage efter udskrivelse og med en var < 1,4 0 1,7 (1,3-2,2) 1,5 1,2
      01.04.2022 - 31.03.2023 2021/22 2020/21
Indikator 2a: Andel af alle patienter med primær total knæalloplastik (TKA), der er revideret (dvs. implantat fjernet, udskiftet eller tilføjet) indenfor 1 år. < 1,6 1 1,5 (1,2-1,7) 1,6 1,5
Indikator 2b: Andel af alle patienter med primær medial unikomparmentel knæalloplastik (UKA), der er revideret (dvs. implantat fjernet, udskiftet eller tilføjet) indenfor 1 år. < 2,3 2 1,9 (1,5-2,4) 2,1 2,3
      01.04.2021 - 31.03.2022 2020/21 2019/20
Indikator 3a: Andel af alle patienter med primær total knæalloplastik (TKA), der er revideret (dvs. implantat fjernet, udskiftet eller tilføjet) indenfor 2 år. < 2,7 0 2,7 (2,3-3,1) 2,3 2,5
Indikator 3b: Andel af alle patienter med primær medial unikomparmentel knæalloplastik (UKA), der er revideret (dvs. implantat fjernet, udskiftet eller tilføjet) indenfor 2 år. < 4,4 1 3,9 (3,1-4,7) 3,5 2,7
      01.04.2018 - 31.03.2019 2017/18 2016/17
Indikator 4a: Andel af alle patienter med primær total knæalloplastik (TKA), der er revideret (dvs. implantat fjernet, udskiftet eller tilføjet) indenfor 5 år. < 4,5 0 4,0 (3,6-4,5) 3,8 3,9
Indikator 4b: Andel af alle patienter med primær medial unikomparmentel knæalloplastik (UKA), der er revideret (dvs. implantat fjernet, udskiftet eller tilføjet) indenfor 5 år. < 7 0 5,8 (4,7-7,0) 6,4 8,1

Oversigt over testindikatorer og resultater

  Uoplyst Indikatoropfyldelse
Indikator Udviklingsmål % Andel (95% CI) Andel Andel
      01.04.2023 - 31.03.2024 2022/23 2021/22
Indikator 5: Andel af alle primære knæalloplastikker hvor der indsættes mediale unikompartmentelle alloplastikker.   0 30,6 (29,8-31,3) 27,6 25,7
      01.04.2022 - 31.03.2023 2021/22 2020/21
Indikator 6a: Andel af alle patienter med primær total knæalloplastik (TKA), der får brisement forcé på knæled inden for et år efter primær operation   1 3,0 (2,6-3,3) 2,8 2,6
Indikator 6b: Andel af alle patienter med medial unikomparmentel knæalloplastik (UKA), der får brisement forcé på knæled inden for et år efter primær operation   2 0,3 (0,2-0,6) 0,3 0,3
Indikator 7: Andel af primær TKA operationer med grundlidelse primær artrose, der får protesenær infektion inden for et år efter primær operation   1 1,0 (0,8-1,3) 1,3 1,1

Indikator 1a: Genindlæggelse efter primær totalalloplastik

Datagrundlag og beregningsregler

Indikatoren er beregnet på følgende måde:

Nævner: Alle primære total knæalloplastikker (TKA) indsat pga. primær artrose, registreret i DKR, udført i opgørelsesperioden (aktuelle år ) og udskrevet efter operation ifølge LPR.

Tæller: Antal primære total knæalloplastikker (TKA) indsat pga. primær artrose, registreret i DKR, udført i opgørelsesperioden (aktuelle år ) og genindlagt tidligst dagen efter og senest 30 dage efter udskrivningsdato med en varighed af mindst 2 dage ifølge LPR (uanset årsag). Indlæggelser er i LPR defineret som en kontakt med fysisk fremmøde med en varighed > 12 timer. Kontakter med <4 timer fra slut til start sammenkobles jf. SDS teknikergruppe algoritme.

Uoplyst: Patienter, der ikke findes i CPR-registeret.

Resultater

I indikatortabelen ses, at andelen af genindlæggelser for patienter med primær TKA indsat pga. primær artrose på landsplan er 2,9 % i aktuelle år (01.04.2023 - 31.03.2024).

Region Hovedstaden og Region Sjælland har flere genindlæggelser sammenlignet med de øvrige regioner, og den regionale variation spænder fra 1,8 % i Region Midtjylland til 6,2 % i Region Sjælland. Af trendgrafen ses, at andelen af genindlæggelser for patienter med TKA på landsplan ligger stabilt over de sidste år.

Figuren skal tolkes med forsigtighed grundet overgang fra LPR2 til LPR3.

Også på afdelingsniveau er der variation både mellem afdelinger og på enkelte afdelinger over tid. Flere hospitaler vest for Storebælt skiller sig positivt ud, med lave andele og antal genindlæggelser.

Af funnelplottet ses, at Bispebjerg og Frederiksberg Hospital (10,1 %), Nykøbing Falster (6,9 %) og Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse (5,7 %) afviger fra standarden, når der tages højde for den statistiske usikkerhed omkring standarden.

Diskussion og implikationer

Genindlæggelsesraten for TKA i den nuværende årsrapport er 2,9 %, hvilket repræsenterer en minimal stigning på 0,1 % sammenlignet med sidste årsrapport. Denne stigning er ikke markant, og raten vurderes generelt som lav. Det er dog sandsynligt, at raten kunne reduceres yderligere, hvis genindlæggelsesdiagnoserne blev underkastet en mere detaljeret undersøgelse. Flere af de registrerede genindlæggelser kan muligvis ikke direkte relateres til den netop overståede knæoperation, men de er inkluderet i indikatoren, hvilket kan give et forvrænget billede af situationen.

De regionale og afdelingsmæssige forskelle i genindlæggelsesrater synes at være mere et resultat af forskelle i patientdemografi snarere end en afspejling af variationer i kvaliteten af den udførte operation. For eksempel kan regioner eller hospitaler, der behandler en højere andel af patienter med komorbiditeter eller mere komplekse medicinske tilstande, opleve højere genindlæggelsesrater.

Styregruppen vurderer, at de nationale genindlæggelsesrater for TKA stadig er tilfredsstillende, især i lyset af den faldende indlæggelsesvarighed og den stigende anvendelse af sammendagskirurgi, som generelt kan bidrage til en højere effektivitet og hurtigere patientgennemstrømning.

Anbefalinger

  • Afdelinger og hospitaler bør fortsætte med at udføre audit og nøje vurdere deres praksis, hvis kvalitetsindikatoren for genindlæggelser ikke opfyldes. Dette kan hjælpe med at identificere og adressere specifikke faktorer, der kan bidrage til unødvendige genindlæggelser.

  • Uanset om kvalitetsindikatoren opfyldes, anbefales det også at gennemføre regelmæssige audit som en del af det lokale kvalitetsarbejde. Dette vil fremme et åbent og lærende miljø inden for knæalloplastik kirurgi i Danmark, hvor erfaringer kan deles, og praksis kan forbedres kontinuerligt.

Vurdering af indikatoren

Styregruppen vurderer, at indikatoren bør tages op til diskussion på et kommende styregruppemøde. Der er betydelig usikkerhed omkring, hvorvidt genindlæggelserne i tilstrækkelig grad kan relateres til den primære knæoperation. Denne usikkerhed kan påvirke indikatorens relevans og anvendelighed, og det er vigtigt at vurdere, om den nuværende metode til at måle genindlæggelser giver et retvisende billede af kvaliteten af TKA-operationer.

Indikatortabel 1a

Andel af alle patienter med primær total knæalloplastik (TKA) på baggrund af primær artrose, der genindlægges tidligst dagen efter eller senest 30 dage efter udskrivelse og med en varighed af mindst 2 dage. Bemærk: Der er udfordringer i overførslen af data fra afdelinger der har indberettet via Procordo. Særligt fra Sygehus Lillebælt, Farsø og Aarhus Universitetshospital er ikke alle relevante patienter med i opgørelsen af genindlæggelser på grund manglende data om grundlidelse og tallene fra disse afdelinger, skal derfor tolkes med forbehold.

  Udviklingsmål   Uoplyst Aktuelle år Tidligere år
  < 2,8% Tæller/ antal 01.04.2023 - 31.03.2024 2022/23 2021/22
  opfyldt nævner (%) Andel 95% CI Antal Andel Andel
Danmark Nej 202 / 6.964 4 (0) 2,9 (2,5-3,3) 215 / 7.795 2,8 2,8
Hovedstaden Nej 45 / 972 0 (0) 4,6 (3,4-6,1) 45 / 977 4,6 4,6
Sjælland Nej 47 / 756 0 (0) 6,2 (4,6-8,2) 31 / 640 4,8 4,4
Syddanmark Ja 22 / 845 0 (0) 2,6 (1,6-3,9) 37 / 1.466 2,5 2,3
Midtjylland Ja 24 / 1.347 1 (0) 1,8 (1,1-2,6) 25 / 1.412 1,8 2,4
Nordjylland Ja 9 / 428 0 (0) 2,1 (1,0-4,0) 9 / 500 1,8 0,8
Privathospitaler Ja 55 / 2.616 3 (0) 2,1 (1,6-2,7) 68 / 2.800 2,4 2,5
Hovedstaden Nej 45 / 972 0 (0) 4,6 (3,4-6,1) 45 / 977 4,6 4,6
Amager og Hvidovre Hospital Ja 4 / 177 0 (0) 2,3 (0,6-5,7) 10 / 189 5,3 2,9
Bispebjerg og Frederiksberg Hospital Nej 15 / 149 0 (0) 10,1 (5,7-16,1) 9 / 76 11,8 12,4
Bornholms Hospital Nej 3 / 78 0 (0) 3,8 (0,8-10,8) 4 / 71 5,6 6,6
Herlev og Gentofte Hospital Nej 14 / 405 0 (0) 3,5 (1,9-5,7) 17 / 561 3,0 3,5
Hospitalerne i Nordsjælland Nej 9 / 161 0 (0) 5,6 (2,6-10,3) 5 / 78 6,4 2,6
Rigshospitalet Ja #/# 0 (0) 0,0 (0,0-84,2) #/# 0,0  
Sjælland Nej 47 / 756 0 (0) 6,2 (4,6-8,2) 31 / 640 4,8 4,4
Køge Nej 8 / 111 0 (0) 7,2 (3,2-13,7) 5 / 99 5,1 8,2
Nykøbing Falster Nej 12 / 174 0 (0) 6,9 (3,6-11,7) 10 / 138 7,2 5,6
Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse Nej 27 / 471 0 (0) 5,7 (3,8-8,2) 16 / 403 4,0 2,6
Syddanmark Ja 22 / 845 0 (0) 2,6 (1,6-3,9) 37 / 1.466 2,5 2,3
Esbjerg Sygehus Grindsted Sygehus Ja 6 / 314 0 (0) 1,9 (0,7-4,1) 5 / 336 1,5 2,3
Odense Universitetshospital - Svendborg Nej 7 / 148 0 (0) 4,7 (1,9-9,5) 8 / 262 3,1 2,5
Sygehus Lillebælt Nej 3 / 83 0 (0) 3,6 (0,8-10,2) 12 / 514 2,3 1,6
Sygehus Sønderjylland Ja 6 / 300 0 (0) 2,0 (0,7-4,3) 12 / 354 3,4 3,9
Midtjylland Ja 24 / 1.347 1 (0) 1,8 (1,1-2,6) 25 / 1.412 1,8 2,4
Aarhus Universitetshospital Nej 4 / 26 1 (4) 15,4 (4,4-34,9) 7 / 153 4,6 8,0
Hospitalsenhed Midt Ja 9 / 754 0 (0) 1,2 (0,5-2,3) 11 / 707 1,6 1,1
Regionshospitalet Gødstrup Ja 4 / 232 0 (0) 1,7 (0,5-4,4) #/# 0,4 4,5
Regionshospitalet Horsens Ja #/# 0 (0) 0,8 (0,0-4,3) #/# 0,8 1,4
Regionshospitalet Randers Nej 6 / 207 0 (0) 2,9 (1,1-6,2) 5 / 191 2,6 4,9
Nordjylland Ja 9 / 428 0 (0) 2,1 (1,0-4,0) 9 / 500 1,8 0,8
Aalborg Nej #/# 0 (0) 7,7 (0,2-36,0) #/# 8,0 4,5
Farsø Ja 3 / 269 0 (0) 1,1 (0,2-3,2) 5 / 313 1,6 0,0
Frederikshavn Nej 5 / 146 0 (0) 3,4 (1,1-7,8) #/# 1,2 1,1
Privathospitaler Ja 55 / 2.616 3 (0) 2,1 (1,6-2,7) 68 / 2.800 2,4 2,5
Adeas Parken Nej 29 / 867 1 (0) 3,3 (2,3-4,8) 27 / 677 4,0 4,0
Aleris Hospitaler, Aalborg Ja 0 / 9 0 (0) 0,0 (0,0-33,6)      
Aleris Hospitaler, Aarhus Ja 5 / 276 0 (0) 1,8 (0,6-4,2) 6 / 233 2,6 3,2
Aleris Hospitaler, Ringsted Ja #/# 0 (0) 0,7 (0,0-4,1) 4 / 195 2,1 2,5
Aleris Hospitaler, Søborg Ja 3 / 282 0 (0) 1,1 (0,2-3,1) #/# 1,4  
CPH Privathospital Ja 0 / 107 1 (1) 0,0 (0,0-3,4) #/# 2,0 0,0
Capio A/S - Aalborg afdeling Ja 6 / 329 0 (0) 1,8 (0,7-3,9) 6 / 416 1,4 1,5
Capio A/S - Aarhus afdeling Nej 4 / 92 0 (0) 4,3 (1,2-10,8) 0 / 59 0,0 0,0
Capio A/S - Gildhøj afd (Benyt Capio Hellerup efter 1. sept) Ja #/# 0 (0) 0,7 (0,0-3,9) #/# 5,6  
Capio A/S - Hellerup sengeafsnit Ja 0 / 34 0 (0) 0,0 (0,0-10,3) 0 / 13 0,0  
Capio A/S - Odense afdeling Ja 0 / 92 0 (0) 0,0 (0,0-3,9) #/# 1,1 0,0
Privathospitalet Danmark Nej #/# 0 (0) 6,3 (0,8-20,8) 0 / 17 0,0  
Privathospitalet Kollund Ja 0 / 100 0 (0) 0,0 (0,0-3,6) 0 / 100 0,0 1,9
Privathospitalet Mølholm Ja #/# 1 (1) 1,9 (0,2-6,5) #/# 2,3 1,5
aCure Privathospital Nej #/# 0 (0) 16,7 (2,1-48,4) #/# 1,2 1,5
  Udviklingsmål   Uoplyst Aktuelle år Tidligere år
  < 2,8% Tæller/ antal 01.04.2023 - 31.03.2024 2022/23 2021/22
  opfyldt nævner (%) Andel 95% CI Antal Andel Andel
Danmark Nej 202 / 6.964 4 (0) 2,9 (2,5-3,3) 215 / 7.795 2,8 2,8
Hovedstaden Nej 45 / 972 0 (0) 4,6 (3,4-6,1) 45 / 977 4,6 4,6
Sjælland Nej 47 / 756 0 (0) 6,2 (4,6-8,2) 31 / 640 4,8 4,4
Syddanmark Ja 22 / 845 0 (0) 2,6 (1,6-3,9) 37 / 1.466 2,5 2,3
Midtjylland Ja 24 / 1.347 1 (0) 1,8 (1,1-2,6) 25 / 1.412 1,8 2,4
Nordjylland Ja 9 / 428 0 (0) 2,1 (1,0-4,0) 9 / 500 1,8 0,8
Privathospitaler Ja 55 / 2.616 3 (0) 2,1 (1,6-2,7) 68 / 2.800 2,4 2,5
Hovedstaden Nej 45 / 972 0 (0) 4,6 (3,4-6,1) 45 / 977 4,6 4,6
Amager og Hvidovre Hospital Ja 4 / 177 0 (0) 2,3 (0,6-5,7) 10 / 189 5,3 2,9
Bispebjerg og Frederiksberg Hospital Nej 15 / 149 0 (0) 10,1 (5,7-16,1) 9 / 76 11,8 12,4
Bornholms Hospital Nej 3 / 78 0 (0) 3,8 (0,8-10,8) 4 / 71 5,6 6,6
Herlev og Gentofte Hospital Nej 14 / 405 0 (0) 3,5 (1,9-5,7) 17 / 561 3,0 3,5
Hospitalerne i Nordsjælland Nej 9 / 161 0 (0) 5,6 (2,6-10,3) 5 / 78 6,4 2,6
Rigshospitalet Ja #/# 0 (0) 0,0 (0,0-84,2) #/# 0,0  
Sjælland Nej 47 / 756 0 (0) 6,2 (4,6-8,2) 31 / 640 4,8 4,4
Køge Nej 8 / 111 0 (0) 7,2 (3,2-13,7) 5 / 99 5,1 8,2
Nykøbing Falster Nej 12 / 174 0 (0) 6,9 (3,6-11,7) 10 / 138 7,2 5,6
Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse Nej 27 / 471 0 (0) 5,7 (3,8-8,2) 16 / 403 4,0 2,6
Syddanmark Ja 22 / 845 0 (0) 2,6 (1,6-3,9) 37 / 1.466 2,5 2,3
Esbjerg Sygehus Grindsted Sygehus Ja 6 / 314 0 (0) 1,9 (0,7-4,1) 5 / 336 1,5 2,3
Odense Universitetshospital - Svendborg Nej 7 / 148 0 (0) 4,7 (1,9-9,5) 8 / 262 3,1 2,5
Sygehus Lillebælt Nej 3 / 83 0 (0) 3,6 (0,8-10,2) 12 / 514 2,3 1,6
Sygehus Sønderjylland Ja 6 / 300 0 (0) 2,0 (0,7-4,3) 12 / 354 3,4 3,9
Midtjylland Ja 24 / 1.347 1 (0) 1,8 (1,1-2,6) 25 / 1.412 1,8 2,4
Aarhus Universitetshospital Nej 4 / 26 1 (4) 15,4 (4,4-34,9) 7 / 153 4,6 8,0
Hospitalsenhed Midt Ja 9 / 754 0 (0) 1,2 (0,5-2,3) 11 / 707 1,6 1,1
Regionshospitalet Gødstrup Ja 4 / 232 0 (0) 1,7 (0,5-4,4) #/# 0,4 4,5
Regionshospitalet Horsens Ja #/# 0 (0) 0,8 (0,0-4,3) #/# 0,8 1,4
Regionshospitalet Randers Nej 6 / 207 0 (0) 2,9 (1,1-6,2) 5 / 191 2,6 4,9
Nordjylland Ja 9 / 428 0 (0) 2,1 (1,0-4,0) 9 / 500 1,8 0,8
Aalborg Nej #/# 0 (0) 7,7 (0,2-36,0) #/# 8,0 4,5
Farsø Ja 3 / 269 0 (0) 1,1 (0,2-3,2) 5 / 313 1,6 0,0
Frederikshavn Nej 5 / 146 0 (0) 3,4 (1,1-7,8) #/# 1,2 1,1
Privathospitaler Ja 55 / 2.616 3 (0) 2,1 (1,6-2,7) 68 / 2.800 2,4 2,5
Adeas Parken Nej 29 / 867 1 (0) 3,3 (2,3-4,8) 27 / 677 4,0 4,0
Aleris Hospitaler, Aalborg Ja 0 / 9 0 (0) 0,0 (0,0-33,6)      
Aleris Hospitaler, Aarhus Ja 5 / 276 0 (0) 1,8 (0,6-4,2) 6 / 233 2,6 3,2
Aleris Hospitaler, Ringsted Ja #/# 0 (0) 0,7 (0,0-4,1) 4 / 195 2,1 2,5
Aleris Hospitaler, Søborg Ja 3 / 282 0 (0) 1,1 (0,2-3,1) #/# 1,4  
CPH Privathospital Ja 0 / 107 1 (1) 0,0 (0,0-3,4) #/# 2,0 0,0
Capio A/S - Aalborg afdeling Ja 6 / 329 0 (0) 1,8 (0,7-3,9) 6 / 416 1,4 1,5
Capio A/S - Aarhus afdeling Nej 4 / 92 0 (0) 4,3 (1,2-10,8) 0 / 59 0,0 0,0
Capio A/S - Gildhøj afd (Benyt Capio Hellerup efter 1. sept) Ja #/# 0 (0) 0,7 (0,0-3,9) #/# 5,6  
Capio A/S - Hellerup sengeafsnit Ja 0 / 34 0 (0) 0,0 (0,0-10,3) 0 / 13 0,0  
Capio A/S - Odense afdeling Ja 0 / 92 0 (0) 0,0 (0,0-3,9) #/# 1,1 0,0
Privathospitalet Danmark Nej #/# 0 (0) 6,3 (0,8-20,8) 0 / 17 0,0  
Privathospitalet Kollund Ja 0 / 100 0 (0) 0,0 (0,0-3,6) 0 / 100 0,0 1,9
Privathospitalet Mølholm Ja #/# 1 (1) 1,9 (0,2-6,5) #/# 2,3 1,5
aCure Privathospital Nej #/# 0 (0) 16,7 (2,1-48,4) #/# 1,2 1,5

Indikatortabel 1a

Andel af alle patienter med primær total knæalloplastik (TKA) på baggrund af primær artrose, der genindlægges tidligst dagen efter eller senest 30 dage efter udskrivelse og med en varighed af mindst 2 dage. Bemærk: Der er udfordringer i overførslen af data fra afdelinger der har indberettet via Procordo. Særligt fra Sygehus Lillebælt, Farsø og Aarhus Universitetshospital er ikke alle relevante patienter med i opgørelsen af genindlæggelser på grund manglende data om grundlidelse og tallene fra disse afdelinger, skal derfor tolkes med forbehold.

Datagrundlag og beregningsregler

Indikatoren er beregnet på følgende måde:

Nævner: Alle primære total knæalloplastikker (TKA) indsat pga. primær artrose, registreret i DKR, udført i opgørelsesperioden (aktuelle år ) og udskrevet efter operation ifølge LPR.

Tæller: Antal primære total knæalloplastikker (TKA) indsat pga. primær artrose, registreret i DKR, udført i opgørelsesperioden (aktuelle år ) og genindlagt tidligst dagen efter og senest 30 dage efter udskrivningsdato med en varighed af mindst 2 dage ifølge LPR (uanset årsag). Indlæggelser er i LPR defineret som en kontakt med fysisk fremmøde med en varighed > 12 timer. Kontakter med <4 timer fra slut til start sammenkobles jf. SDS teknikergruppe algoritme.

Uoplyst: Patienter, der ikke findes i CPR-registeret.

Resultater

I indikatortabelen ses, at andelen af genindlæggelser for patienter med primær TKA indsat pga. primær artrose på landsplan er 2,9 % i aktuelle år (01.04.2023 - 31.03.2024).

Region Hovedstaden og Region Sjælland har flere genindlæggelser sammenlignet med de øvrige regioner, og den regionale variation spænder fra 1,8 % i Region Midtjylland til 6,2 % i Region Sjælland. Af trendgrafen ses, at andelen af genindlæggelser for patienter med TKA på landsplan ligger stabilt over de sidste år.

Figuren skal tolkes med forsigtighed grundet overgang fra LPR2 til LPR3.

Også på afdelingsniveau er der variation både mellem afdelinger og på enkelte afdelinger over tid. Flere hospitaler vest for Storebælt skiller sig positivt ud, med lave andele og antal genindlæggelser.

Af funnelplottet ses, at Bispebjerg og Frederiksberg Hospital (10,1 %), Nykøbing Falster (6,9 %) og Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse (5,7 %) afviger fra standarden, når der tages højde for den statistiske usikkerhed omkring standarden.

Diskussion og implikationer

Genindlæggelsesraten for TKA i den nuværende årsrapport er 2,9 %, hvilket repræsenterer en minimal stigning på 0,1 % sammenlignet med sidste årsrapport. Denne stigning er ikke markant, og raten vurderes generelt som lav. Det er dog sandsynligt, at raten kunne reduceres yderligere, hvis genindlæggelsesdiagnoserne blev underkastet en mere detaljeret undersøgelse. Flere af de registrerede genindlæggelser kan muligvis ikke direkte relateres til den netop overståede knæoperation, men de er inkluderet i indikatoren, hvilket kan give et forvrænget billede af situationen.

De regionale og afdelingsmæssige forskelle i genindlæggelsesrater synes at være mere et resultat af forskelle i patientdemografi snarere end en afspejling af variationer i kvaliteten af den udførte operation. For eksempel kan regioner eller hospitaler, der behandler en højere andel af patienter med komorbiditeter eller mere komplekse medicinske tilstande, opleve højere genindlæggelsesrater.

Styregruppen vurderer, at de nationale genindlæggelsesrater for TKA stadig er tilfredsstillende, især i lyset af den faldende indlæggelsesvarighed og den stigende anvendelse af sammendagskirurgi, som generelt kan bidrage til en højere effektivitet og hurtigere patientgennemstrømning.

Anbefalinger

  • Afdelinger og hospitaler bør fortsætte med at udføre audit og nøje vurdere deres praksis, hvis kvalitetsindikatoren for genindlæggelser ikke opfyldes. Dette kan hjælpe med at identificere og adressere specifikke faktorer, der kan bidrage til unødvendige genindlæggelser.

  • Uanset om kvalitetsindikatoren opfyldes, anbefales det også at gennemføre regelmæssige audit som en del af det lokale kvalitetsarbejde. Dette vil fremme et åbent og lærende miljø inden for knæalloplastik kirurgi i Danmark, hvor erfaringer kan deles, og praksis kan forbedres kontinuerligt.

Vurdering af indikatoren

Styregruppen vurderer, at indikatoren bør tages op til diskussion på et kommende styregruppemøde. Der er betydelig usikkerhed omkring, hvorvidt genindlæggelserne i tilstrækkelig grad kan relateres til den primære knæoperation. Denne usikkerhed kan påvirke indikatorens relevans og anvendelighed, og det er vigtigt at vurdere, om den nuværende metode til at måle genindlæggelser giver et retvisende billede af kvaliteten af TKA-operationer.

Indikator 1b Genindlæggelse efter primær medial unikomparmentel alloplastik

Datagrundlag og beregningsregler

Indikatoren er beregnet på følgende måde:

Nævner: Alle primære mediale unikomparmentelle knæalloplastikker (UKA) indsat pga. primær artrose, registreret i DKR, udført i opgørelsesperioden (aktuelle år) og udskrevet efter operation ifølge LPR.

Tæller: Antal primære mediale unikomparmentelle knæalloplastikker (UKA) indsat pga. primær artrose, registreret i DKR, udført i opgørelsesperioden (aktuelle år) og genindlagt tidligst dagen efter og senest 30 dage efter udskrivningsdato med en varighed af mindst 2 dage ifølge LPR (uanset årsag). Indlæggelser er i LPR defineret som en kontakt med fysisk fremmøde med en varighed > 12 timer. Kontakter med <4 timer fra slut til start sammenkobles jf. SDS teknikergruppe algoritme.

Uoplyst: Patienter, der ikke findes i CPR-registeret.

Resultater

Andelen af genindlæggelser for patienter med primær medial UKA indsat pga. primær artrose er på landsplan 1,7 % i aktuelle år (01.04.2023 - 31.03.2024). Trendgrafen viser, at andelen af genindlæggelser har ligget stabilt for denne patientgruppe.

Region Hovedstaden, Region Sjælland og Region Syddanmark har en højere andel genindlæggelser for denne patientgruppe. Der er dog tale om få genindlæggelser – selv på regionsniveau.

På afdelingsniveau er der variation mellem afdelinger og over tid. På funnelplottet er der ingen hospitaler der afviger fra standarden, når der tages højde for den statistiske usikkerhed omkring standarden.

Vurderingen af kvaliteten er statistisk usikker, hvis et lavt antal operationer er udført på det enkelte hospital.

Diskussion og implikationer

Genindlæggelsesraten for UKA i den nuværende årsrapport er 1,7 %, hvilket repræsenterer en minimal stigning på 0,2 % sammenlignet med sidste årsrapport. Denne stigning er ikke markant, og raten vurderes generelt som lav. Det er dog sandsynligt, at raten kunne reduceres yderligere, hvis genindlæggelsesdiagnoserne blev underkastet en mere detaljeret undersøgelse. Flere af de registrerede genindlæggelser kan muligvis ikke direkte relateres til den netop overståede knæoperation, men de er inkluderet i indikatoren, hvilket kan give et forvrænget billede af situationen.

De regionale og afdelingsmæssige forskelle i genindlæggelsesrater synes at være mere et resultat af forskelle i patientdemografi snarere end en afspejling af variationer i kvaliteten af den udførte operation. For eksempel kan regioner eller hospitaler, der behandler en højere andel af patienter med komorbiditeter eller mere komplekse medicinske tilstande, opleve højere genindlæggelsesrater.

Styregruppen vurderer, at de nationale genindlæggelsesrater for UKA stadig er tilfredsstillende, især i lyset af den faldende indlæggelsesvarighed og den stigende anvendelse af sammendagskirurgi, som generelt kan bidrage til en højere effektivitet og hurtigere patientgennemstrømning.

Anbefalinger

  • Afdelinger og hospitaler bør fortsætte med at udføre audit og nøje vurdere deres praksis, hvis kvalitetsindikatoren for genindlæggelser ikke opfyldes. Dette kan hjælpe med at identificere og adressere specifikke faktorer, der kan bidrage til unødvendige genindlæggelser.

  • Uanset om kvalitetsindikatoren opfyldes, anbefales det også at gennemføre regelmæssige audit som en del af det lokale kvalitetsarbejde. Dette vil fremme et åbent og lærende miljø inden for knæalloplastik kirurgi i Danmark, hvor erfaringer kan deles, og praksis kan forbedres kontinuerligt.

Vurdering af indikatoren

Styregruppen vurderer, at indikatoren bør tages op til diskussion på et kommende styregruppemøde. Der er betydelig usikkerhed omkring, hvorvidt genindlæggelserne i tilstrækkelig grad kan relateres til den primære knæoperation. Denne usikkerhed kan påvirke indikatorens relevans og anvendelighed, og det er vigtigt at vurdere, om den nuværende metode til at måle genindlæggelser giver et retvisende billede af kvaliteten af UKA-operationer.

Indikatortabel 1b

Andel af alle patienter med primær medial unikomparmentel knæalloplastik (UKA) på baggrund af primær artrose, der genindlægges tidligst dagen efter eller senest 30 dage efter udskrivelse og med en varighed på 2 dage. Bemærk: Der er udfordringer i overførslen af data fra afdelinger der har indberettet via Procordo. Særligt fra Sygehus Lillebælt, Farsø og Aarhus Universitetshospital er ikke alle relevante patienter med i opgørelsen af genindlæggelser på grund manglende data om grundlidelse og tallene fra disse afdelinger, skal derfor tolkes med forbehold.

  Udviklingsmål   Uoplyst Aktuelle år Tidligere år
  < 1,4% Tæller/ antal 01.04.2023 - 31.03.2024 2022/23 2021/22
  opfyldt nævner (%) Andel 95% CI Antal Andel Andel
Danmark Nej 58 / 3.420 1 (0) 1,7 (1,3-2,2) 47 / 3.163 1,5 1,2
Hovedstaden Nej 11 / 476 0 (0) 2,3 (1,2-4,1) 12 / 426 2,8 2,3
Sjælland Nej 6 / 232 0 (0) 2,6 (1,0-5,5) 4 / 148 2,7 1,9
Syddanmark Nej 8 / 355 0 (0) 2,3 (1,0-4,4) 9 / 625 1,4 2,1
Midtjylland Ja 7 / 526 0 (0) 1,3 (0,5-2,7) 5 / 485 1,0 0,6
Nordjylland Ja #/# 0 (0) 0,5 (0,0-2,7) 3 / 183 1,6 1,0
Privathospitaler Nej 25 / 1.628 1 (0) 1,5 (1,0-2,3) 14 / 1.296 1,1 0,3
Hovedstaden Nej 11 / 476 0 (0) 2,3 (1,2-4,1) 12 / 426 2,8 2,3
Amager og Hvidovre Hospital Nej 3 / 200 0 (0) 1,5 (0,3-4,3) 7 / 197 3,6 1,6
Bispebjerg og Frederiksberg Hospital Nej 4 / 100 0 (0) 4,0 (1,1-9,9) #/# 3,5 3,5
Bornholms Hospital Nej #/# 0 (0) 2,6 (0,1-13,5) #/# 2,3 5,3
Herlev og Gentofte Hospital Nej 3 / 118 0 (0) 2,5 (0,5-7,3) #/# 1,6 1,7
Hospitalerne i Nordsjælland Ja 0 / 19 0 (0) 0,0 (0,0-17,6) 0 / 3 0,0 0,0
Sjælland Nej 6 / 232 0 (0) 2,6 (1,0-5,5) 4 / 148 2,7 1,9
Køge Nej #/# 0 (0) 6,7 (0,8-22,1) 0 / 18 0,0 6,3
Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse Nej 4 / 202 0 (0) 2,0 (0,5-5,0) 4 / 130 3,1 1,4
Syddanmark Nej 8 / 355 0 (0) 2,3 (1,0-4,4) 9 / 625 1,4 2,1
Esbjerg Sygehus Grindsted Sygehus Ja 0 / 29 0 (0) 0,0 (0,0-11,9) 0 / 42 0,0 2,8
Odense Universitetshospital - Svendborg Nej 4 / 170 0 (0) 2,4 (0,6-5,9) #/# 0,6 1,9
Sygehus Lillebælt Nej #/# 0 (0) 1,8 (0,0-9,6) 7 / 298 2,3 1,6
Sygehus Sønderjylland Nej 3 / 100 0 (0) 3,0 (0,6-8,5) #/# 0,8 3,7
Midtjylland Ja 7 / 526 0 (0) 1,3 (0,5-2,7) 5 / 485 1,0 0,6
Aarhus Universitetshospital Nej #/# 0 (0) 6,7 (0,2-31,9) #/# 1,2 0,0
Hospitalsenhed Midt Ja #/# 0 (0) 0,8 (0,1-2,8) #/# 0,5 0,0
Regionshospitalet Gødstrup Nej 3 / 96 0 (0) 3,1 (0,6-8,9) #/# 3,1 0,0
Regionshospitalet Horsens Ja 0 / 43 0 (0) 0,0 (0,0-8,2) #/# 2,4 2,8
Regionshospitalet Randers Ja #/# 0 (0) 0,9 (0,0-4,8) 0 / 89 0,0 0,0
Nordjylland Ja #/# 0 (0) 0,5 (0,0-2,7) 3 / 183 1,6 1,0
Aalborg Nej #/# 0 (0) 25,0 (0,6-80,6) #/# 0,0 0,0
Farsø Ja 0 / 87 0 (0) 0,0 (0,0-4,2) #/# 0,9 0,0
Frederikshavn Ja 0 / 112 0 (0) 0,0 (0,0-3,2) #/# 3,0 1,2
Privathospitaler Nej 25 / 1.628 1 (0) 1,5 (1,0-2,3) 14 / 1.296 1,1 0,3
Adeas Parken Nej 10 / 351 0 (0) 2,8 (1,4-5,2) #/# 1,1 0,0
Aleris Hospitaler, Aalborg Ja 0 / 5 0 (0) 0,0 (0,0-52,2)      
Aleris Hospitaler, Aarhus Nej 4 / 264 0 (0) 1,5 (0,4-3,8) 3 / 200 1,5 1,1
Aleris Hospitaler, Ringsted Nej #/# 0 (0) 1,6 (0,2-5,6) #/# 0,7 0,0
Aleris Hospitaler, Søborg Nej 7 / 375 0 (0) 1,9 (0,8-3,8) 0 / 70 0,0  
Capio A/S - Aalborg afdeling Ja #/# 0 (0) 0,7 (0,0-3,7) 0 / 128 0,0 0,0
Capio A/S - Aarhus afdeling Ja 0 / 70 0 (0) 0,0 (0,0-5,1) #/# 1,7 0,0
Capio A/S - Gildhøj afd (Benyt Capio Hellerup efter 1. sept) Ja 0 / 75 0 (0) 0,0 (0,0-4,8) 0 / 7 0,0  
Capio A/S - Hellerup sengeafsnit Nej #/# 0 (0) 5,0 (0,1-24,9) 0 / 4 0,0  
Capio A/S - Odense afdeling Ja 0 / 74 1 (1) 0,0 (0,0-4,9) #/# 4,3 0,0
Privathospitalet Danmark Ja 0 / 7 0 (0) 0,0 (0,0-41,0) #/# 20,0  
Privathospitalet Kollund Ja 0 / 14 0 (0) 0,0 (0,0-23,2) #/# 4,2 0,0
Privathospitalet Mølholm Ja 0 / 79 0 (0) 0,0 (0,0-4,6) #/# 1,7 0,0
aCure Privathospital Ja 0 / 19 0 (0) 0,0 (0,0-17,6) 0 / 48 0,0 0,0
  Udviklingsmål   Uoplyst Aktuelle år Tidligere år
  < 1,4% Tæller/ antal 01.04.2023 - 31.03.2024 2022/23 2021/22
  opfyldt nævner (%) Andel 95% CI Antal Andel Andel
Danmark Nej 58 / 3.420 1 (0) 1,7 (1,3-2,2) 47 / 3.163 1,5 1,2
Hovedstaden Nej 11 / 476 0 (0) 2,3 (1,2-4,1) 12 / 426 2,8 2,3
Sjælland Nej 6 / 232 0 (0) 2,6 (1,0-5,5) 4 / 148 2,7 1,9
Syddanmark Nej 8 / 355 0 (0) 2,3 (1,0-4,4) 9 / 625 1,4 2,1
Midtjylland Ja 7 / 526 0 (0) 1,3 (0,5-2,7) 5 / 485 1,0 0,6
Nordjylland Ja #/# 0 (0) 0,5 (0,0-2,7) 3 / 183 1,6 1,0
Privathospitaler Nej 25 / 1.628 1 (0) 1,5 (1,0-2,3) 14 / 1.296 1,1 0,3
Hovedstaden Nej 11 / 476 0 (0) 2,3 (1,2-4,1) 12 / 426 2,8 2,3
Amager og Hvidovre Hospital Nej 3 / 200 0 (0) 1,5 (0,3-4,3) 7 / 197 3,6 1,6
Bispebjerg og Frederiksberg Hospital Nej 4 / 100 0 (0) 4,0 (1,1-9,9) #/# 3,5 3,5
Bornholms Hospital Nej #/# 0 (0) 2,6 (0,1-13,5) #/# 2,3 5,3
Herlev og Gentofte Hospital Nej 3 / 118 0 (0) 2,5 (0,5-7,3) #/# 1,6 1,7
Hospitalerne i Nordsjælland Ja 0 / 19 0 (0) 0,0 (0,0-17,6) 0 / 3 0,0 0,0
Sjælland Nej 6 / 232 0 (0) 2,6 (1,0-5,5) 4 / 148 2,7 1,9
Køge Nej #/# 0 (0) 6,7 (0,8-22,1) 0 / 18 0,0 6,3
Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse Nej 4 / 202 0 (0) 2,0 (0,5-5,0) 4 / 130 3,1 1,4
Syddanmark Nej 8 / 355 0 (0) 2,3 (1,0-4,4) 9 / 625 1,4 2,1
Esbjerg Sygehus Grindsted Sygehus Ja 0 / 29 0 (0) 0,0 (0,0-11,9) 0 / 42 0,0 2,8
Odense Universitetshospital - Svendborg Nej 4 / 170 0 (0) 2,4 (0,6-5,9) #/# 0,6 1,9
Sygehus Lillebælt Nej #/# 0 (0) 1,8 (0,0-9,6) 7 / 298 2,3 1,6
Sygehus Sønderjylland Nej 3 / 100 0 (0) 3,0 (0,6-8,5) #/# 0,8 3,7
Midtjylland Ja 7 / 526 0 (0) 1,3 (0,5-2,7) 5 / 485 1,0 0,6
Aarhus Universitetshospital Nej #/# 0 (0) 6,7 (0,2-31,9) #/# 1,2 0,0
Hospitalsenhed Midt Ja #/# 0 (0) 0,8 (0,1-2,8) #/# 0,5 0,0
Regionshospitalet Gødstrup Nej 3 / 96 0 (0) 3,1 (0,6-8,9) #/# 3,1 0,0
Regionshospitalet Horsens Ja 0 / 43 0 (0) 0,0 (0,0-8,2) #/# 2,4 2,8
Regionshospitalet Randers Ja #/# 0 (0) 0,9 (0,0-4,8) 0 / 89 0,0 0,0
Nordjylland Ja #/# 0 (0) 0,5 (0,0-2,7) 3 / 183 1,6 1,0
Aalborg Nej #/# 0 (0) 25,0 (0,6-80,6) #/# 0,0 0,0
Farsø Ja 0 / 87 0 (0) 0,0 (0,0-4,2) #/# 0,9 0,0
Frederikshavn Ja 0 / 112 0 (0) 0,0 (0,0-3,2) #/# 3,0 1,2
Privathospitaler Nej 25 / 1.628 1 (0) 1,5 (1,0-2,3) 14 / 1.296 1,1 0,3
Adeas Parken Nej 10 / 351 0 (0) 2,8 (1,4-5,2) #/# 1,1 0,0
Aleris Hospitaler, Aalborg Ja 0 / 5 0 (0) 0,0 (0,0-52,2)      
Aleris Hospitaler, Aarhus Nej 4 / 264 0 (0) 1,5 (0,4-3,8) 3 / 200 1,5 1,1
Aleris Hospitaler, Ringsted Nej #/# 0 (0) 1,6 (0,2-5,6) #/# 0,7 0,0
Aleris Hospitaler, Søborg Nej 7 / 375 0 (0) 1,9 (0,8-3,8) 0 / 70 0,0  
Capio A/S - Aalborg afdeling Ja #/# 0 (0) 0,7 (0,0-3,7) 0 / 128 0,0 0,0
Capio A/S - Aarhus afdeling Ja 0 / 70 0 (0) 0,0 (0,0-5,1) #/# 1,7 0,0
Capio A/S - Gildhøj afd (Benyt Capio Hellerup efter 1. sept) Ja 0 / 75 0 (0) 0,0 (0,0-4,8) 0 / 7 0,0  
Capio A/S - Hellerup sengeafsnit Nej #/# 0 (0) 5,0 (0,1-24,9) 0 / 4 0,0  
Capio A/S - Odense afdeling Ja 0 / 74 1 (1) 0,0 (0,0-4,9) #/# 4,3 0,0
Privathospitalet Danmark Ja 0 / 7 0 (0) 0,0 (0,0-41,0) #/# 20,0  
Privathospitalet Kollund Ja 0 / 14 0 (0) 0,0 (0,0-23,2) #/# 4,2 0,0
Privathospitalet Mølholm Ja 0 / 79 0 (0) 0,0 (0,0-4,6) #/# 1,7 0,0
aCure Privathospital Ja 0 / 19 0 (0) 0,0 (0,0-17,6) 0 / 48 0,0 0,0

Indikatortabel 1b

Andel af alle patienter med primær medial unikomparmentel knæalloplastik (UKA) på baggrund af primær artrose, der genindlægges tidligst dagen efter eller senest 30 dage efter udskrivelse og med en varighed på 2 dage. Bemærk: Der er udfordringer i overførslen af data fra afdelinger der har indberettet via Procordo. Særligt fra Sygehus Lillebælt, Farsø og Aarhus Universitetshospital er ikke alle relevante patienter med i opgørelsen af genindlæggelser på grund manglende data om grundlidelse og tallene fra disse afdelinger, skal derfor tolkes med forbehold.

Datagrundlag og beregningsregler

Indikatoren er beregnet på følgende måde:

Nævner: Alle primære mediale unikomparmentelle knæalloplastikker (UKA) indsat pga. primær artrose, registreret i DKR, udført i opgørelsesperioden (aktuelle år) og udskrevet efter operation ifølge LPR.

Tæller: Antal primære mediale unikomparmentelle knæalloplastikker (UKA) indsat pga. primær artrose, registreret i DKR, udført i opgørelsesperioden (aktuelle år) og genindlagt tidligst dagen efter og senest 30 dage efter udskrivningsdato med en varighed af mindst 2 dage ifølge LPR (uanset årsag). Indlæggelser er i LPR defineret som en kontakt med fysisk fremmøde med en varighed > 12 timer. Kontakter med <4 timer fra slut til start sammenkobles jf. SDS teknikergruppe algoritme.

Uoplyst: Patienter, der ikke findes i CPR-registeret.

Resultater

Andelen af genindlæggelser for patienter med primær medial UKA indsat pga. primær artrose er på landsplan 1,7 % i aktuelle år (01.04.2023 - 31.03.2024). Trendgrafen viser, at andelen af genindlæggelser har ligget stabilt for denne patientgruppe.

Region Hovedstaden, Region Sjælland og Region Syddanmark har en højere andel genindlæggelser for denne patientgruppe. Der er dog tale om få genindlæggelser – selv på regionsniveau.

På afdelingsniveau er der variation mellem afdelinger og over tid. På funnelplottet er der ingen hospitaler der afviger fra standarden, når der tages højde for den statistiske usikkerhed omkring standarden.

Vurderingen af kvaliteten er statistisk usikker, hvis et lavt antal operationer er udført på det enkelte hospital.

Diskussion og implikationer

Genindlæggelsesraten for UKA i den nuværende årsrapport er 1,7 %, hvilket repræsenterer en minimal stigning på 0,2 % sammenlignet med sidste årsrapport. Denne stigning er ikke markant, og raten vurderes generelt som lav. Det er dog sandsynligt, at raten kunne reduceres yderligere, hvis genindlæggelsesdiagnoserne blev underkastet en mere detaljeret undersøgelse. Flere af de registrerede genindlæggelser kan muligvis ikke direkte relateres til den netop overståede knæoperation, men de er inkluderet i indikatoren, hvilket kan give et forvrænget billede af situationen.

De regionale og afdelingsmæssige forskelle i genindlæggelsesrater synes at være mere et resultat af forskelle i patientdemografi snarere end en afspejling af variationer i kvaliteten af den udførte operation. For eksempel kan regioner eller hospitaler, der behandler en højere andel af patienter med komorbiditeter eller mere komplekse medicinske tilstande, opleve højere genindlæggelsesrater.

Styregruppen vurderer, at de nationale genindlæggelsesrater for UKA stadig er tilfredsstillende, især i lyset af den faldende indlæggelsesvarighed og den stigende anvendelse af sammendagskirurgi, som generelt kan bidrage til en højere effektivitet og hurtigere patientgennemstrømning.

Anbefalinger

  • Afdelinger og hospitaler bør fortsætte med at udføre audit og nøje vurdere deres praksis, hvis kvalitetsindikatoren for genindlæggelser ikke opfyldes. Dette kan hjælpe med at identificere og adressere specifikke faktorer, der kan bidrage til unødvendige genindlæggelser.

  • Uanset om kvalitetsindikatoren opfyldes, anbefales det også at gennemføre regelmæssige audit som en del af det lokale kvalitetsarbejde. Dette vil fremme et åbent og lærende miljø inden for knæalloplastik kirurgi i Danmark, hvor erfaringer kan deles, og praksis kan forbedres kontinuerligt.

Vurdering af indikatoren

Styregruppen vurderer, at indikatoren bør tages op til diskussion på et kommende styregruppemøde. Der er betydelig usikkerhed omkring, hvorvidt genindlæggelserne i tilstrækkelig grad kan relateres til den primære knæoperation. Denne usikkerhed kan påvirke indikatorens relevans og anvendelighed, og det er vigtigt at vurdere, om den nuværende metode til at måle genindlæggelser giver et retvisende billede af kvaliteten af UKA-operationer.

Indikator 2a: Revisionsrate det første postoperative år, TKA

Datagrundlag og beregningsregler

Nævner: Alle primære total knæalloplastikker (TKA) udført i opgørelsesperioden (aktuelle år) og registreret i DKR.

Tæller: Alle primære total knæalloplastikker (TKA) udført i opgørelsesperioden (aktuelle år) og revideret (dvs. implantat fjernet, udskiftet eller tilføjet) indenfor 365 dage ifølge DKR.

Uoplyst: Patienter, der ikke findes i CPR-registeret.

Resultater

På landsplan blev 1,5 % af patienterne med primær TKA, som blev opereret i aktuelle opgørelsesperiode (01.04.2022 - 31.03.2023), revideret indenfor 365 dage. Af trendgrafen ses, at revisionsraten for denne patientgruppe det første postoperative år på landsplan har ligget relativt stabilt de sidste år. På regionsniveau er variationen fra 0,8 % i Region Syddanmark til 2,4 % i Region Hovedstaden og Region Sjælland som begge ligger over landsgennemsnittet. På afdelingsniveau er der variation mellem afdelinger og over tid. Dog ses af funnelplottet, at ingen afdelinger afviger fra standarden, når der tages højde for den statistiske usikkerhed omkring standarden.

Diskussion og implikationer

Indikator 2a og 2b

På landsplan er re-operationsraten for TKA 1,5%, mens den for UKA er 1,9%. Ifølge årsrapporten for 2022 var disse rater henholdsvis 1,6% og 2,2%. De observerede forskelle mellem TKA og UKA stemmer overens med eksisterende litteratur, som traditionelt baserer sig på registerdata. Begge rater viser et fald, især for UKA, hvilket kan indikere, at mange afdelinger nu har opbygget betydelig erfaring med proceduren.

Det er vigtigt at udvise forsigtighed ved direkte sammenligning af revisionsraterne for TKA og UKA, da det er dokumenteret, at revision af en UKA ofte udføres tidligere, da den betragtes som en mindre kompleks operation sammenlignet med TKA.

Det anbefales, at der gennemføres audit, uanset om kvalitetsindikatorerne er opfyldt, som en del af det lokale kvalitetsarbejde. Dette vil fremme et åbent og læringsfokuseret miljø inden for knæalloplastikkirurgi i Danmark.

Vurdering af Indikatoren

Styregruppen vurderer, at indikatorerne er relevante og velfunderede, idet opdelingen afspejler betydningsfulde og relevante forskelle mellem TKA og UKA. Det anses for sandsynligt, at afdelingerne fortsat vil have gavn af denne opdeling i deres fremadskuende kvalitetsarbejde.

Indikatortabel 2a

Andel af alle patienter med primær total knæalloplastik (TKA), der er revideret (dvs. implantat fjernet, udskiftet eller tilføjet) indenfor 1 år

  Udviklingsmål   Uoplyst Aktuelle år Tidligere år
  < 1,6% Tæller/ antal 01.04.2022 - 31.03.2023 2021/22 2020/21
  opfyldt nævner (%) Andel 95% CI Antal Andel Andel
Danmark Ja 134 / 9.237 86 (1) 1,5 (1,2-1,7) 107 / 6.758 1,6 1,5
Hovedstaden Nej 27 / 1.133 5 (0) 2,4 (1,6-3,4) 34 / 1.028 3,3 2,3
Sjælland Nej 19 / 786 0 (0) 2,4 (1,5-3,7) 12 / 686 1,7 2,1
Syddanmark Ja 14 / 1.724 0 (0) 0,8 (0,4-1,4) 18 / 1.350 1,3 1,5
Midtjylland Ja 21 / 1.651 0 (0) 1,3 (0,8-1,9) 11 / 939 1,2 0,7
Nordjylland Ja 7 / 582 0 (0) 1,2 (0,5-2,5) 5 / 461 1,1 1,4
Privathospitaler Ja 46 / 3.356 81 (2) 1,4 (1,0-1,8) 27 / 2.279 1,2 1,3
Hovedstaden Nej 27 / 1.133 5 (0) 2,4 (1,6-3,4) 34 / 1.028 3,3 2,3
Amager og Hvidovre Hospital Nej 6 / 207 0 (0) 2,9 (1,1-6,2) #/# 0,9 1,3
Bispebjerg og Frederiksberg Hospital Nej 3 / 111 0 (0) 2,7 (0,6-7,7) 14 / 151 9,3 4,4
Bornholms Hospital Nej 3 / 81 0 (0) 3,7 (0,8-10,4) #/# 2,8 4,7
Herlev og Gentofte Hospital Nej 13 / 646 5 (1) 2,0 (1,1-3,4) 14 / 467 3,0 2,1
Hospitalerne i Nordsjælland Nej #/# 0 (0) 2,4 (0,3-8,3) #/# 1,0 1,1
Rigshospitalet Ja 0 / 4 0 (0) 0,0 (0,0-60,2) #/# 5,0 0,0
Sjælland Nej 19 / 786 0 (0) 2,4 (1,5-3,7) 12 / 686 1,7 2,1
Køge Nej 3 / 115 0 (0) 2,6 (0,5-7,4) 5 / 139 3,6 5,1
Nykøbing Falster Nej 3 / 161 0 (0) 1,9 (0,4-5,3) #/# 1,8 2,8
Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse Nej 13 / 510 0 (0) 2,5 (1,4-4,3) 5 / 438 1,1 1,1
Syddanmark Ja 14 / 1.724 0 (0) 0,8 (0,4-1,4) 18 / 1.350 1,3 1,5
Esbjerg Sygehus Grindsted Sygehus Ja 5 / 401 0 (0) 1,2 (0,4-2,9) 3 / 338 0,9 2,3
Odense Universitetshospital - Svendborg Ja #/# 0 (0) 0,7 (0,1-2,3) 9 / 288 3,1 1,5
Sygehus Lillebælt Ja #/# 0 (0) 0,2 (0,0-0,9) 4 / 538 0,7 1,5
Sygehus Sønderjylland Ja 6 / 404 0 (0) 1,5 (0,5-3,2) #/# 1,1 0,4
Midtjylland Ja 21 / 1.651 0 (0) 1,3 (0,8-1,9) 11 / 939 1,2 0,7
Aarhus Universitetshospital Ja #/# 0 (0) 0,6 (0,0-3,2) #/# 2,2 0,0
Hospitalsenhed Midt Ja 8 / 813 0 (0) 1,0 (0,4-1,9) 4 / 512 0,8 0,3
Regionshospitalet Gødstrup Ja #/# 0 (0) 0,4 (0,0-2,0) 0 / 28 0,0  
Regionshospitalet Horsens Nej 5 / 160 0 (0) 3,1 (1,0-7,1) 0 / 75 0,0 1,9
Regionshospitalet Randers Nej 6 / 233 0 (0) 2,6 (1,0-5,5) 5 / 149 3,4 1,7
Nordjylland Ja 7 / 582 0 (0) 1,2 (0,5-2,5) 5 / 461 1,1 1,4
Aalborg Nej #/# 0 (0) 3,1 (0,1-16,2) #/# 5,9 2,9
Farsø Ja 3 / 375 0 (0) 0,8 (0,2-2,3) #/# 0,9 0,7
Frederikshavn Nej 3 / 175 0 (0) 1,7 (0,4-4,9) #/# 0,5 2,1
Privathospitaler Ja 46 / 3.356 81 (2) 1,4 (1,0-1,8) 27 / 2.279 1,2 1,3
Adeas Parken Nej 12 / 734 68 (8) 1,6 (0,8-2,8) #/# 0,3 2,0
Aleris Hospitaler, Aarhus Nej 6 / 272 1 (0) 2,2 (0,8-4,7) #/# 0,9 0,0
Aleris Hospitaler, Ringsted Nej 6 / 217 3 (1) 2,8 (1,0-5,9) 7 / 269 2,6 4,0
Aleris Hospitaler, Søborg Ja 0 / 81 2 (2) 0,0 (0,0-4,5)      
CPH Privathospital Nej #/# 1 (1) 1,9 (0,2-6,5) #/# 2,2 0,0
Capio A/S - Aalborg afdeling Ja 5 / 497 1 (0) 1,0 (0,3-2,3) 0 / 83 0,0  
Capio A/S - Aarhus afdeling Ja 0 / 81 2 (2) 0,0 (0,0-4,5) 0 / 21 0,0 0,0
Capio A/S - Gildhøj afd (Benyt Capio Hellerup efter 1. sept) Nej #/# 0 (0) 4,8 (0,1-23,8)      
Capio A/S - Hellerup afdeling Nej #/# 0 (0) 1,8 (0,2-6,3) 3 / 102 2,9 1,4
Capio A/S - Hellerup sengeafsnit Ja 0 / 13 0 (0) 0,0 (0,0-24,7)      
Capio A/S - Odense afdeling Ja #/# 2 (2) 0,9 (0,0-5,0) #/# 1,6 0,0
Capio A/S - Skørping afdeling (Benyt venligst Capio Aalborg) Ja 0 / 3 0 (0) 0,0 (0,0-70,8) 3 / 251 1,2 0,0
Capio A/S - Viborg afdeling Ja 0 / 14 0 (0) 0,0 (0,0-23,2) #/# 3,3 2,9
Gildhøj Privathospital (Brug Capio Gildhøj pr. 1/5-2023) Nej 4 / 253 1 (0) 1,6 (0,4-4,0) #/# 0,8 1,9
Privathosp. Hamlet Frederiksberg, Center for Ortopædkirurgi Ja 4 / 341 0 (0) 1,2 (0,3-3,0) #/# 0,8 0,8
Privathospitalet Danmark Ja 0 / 28 0 (0) 0,0 (0,0-12,3)      
  Nej 3 / 121 0 (0) 2,5 (0,5-7,1) #/# 3,0 0,0
Privathospitalet Kollund Ja 0 / 118 0 (0) 0,0 (0,0-3,1) #/# 1,7 0,0
Privathospitalet Mølholm Ja 0 / 136 0 (0) 0,0 (0,0-2,7) 0 / 102 0,0 1,0
aCure Privathospital Ja 0 / 96 0 (0) 0,0 (0,0-3,8) #/# 1,4 0,0
missing Ja 0 / 5 0 (0) 0,0 (0,0-52,2) 0 / 15 0,0 0,0
  Udviklingsmål   Uoplyst Aktuelle år Tidligere år
  < 1,6% Tæller/ antal 01.04.2022 - 31.03.2023 2021/22 2020/21
  opfyldt nævner (%) Andel 95% CI Antal Andel Andel
Danmark Ja 134 / 9.237 86 (1) 1,5 (1,2-1,7) 107 / 6.758 1,6 1,5
Hovedstaden Nej 27 / 1.133 5 (0) 2,4 (1,6-3,4) 34 / 1.028 3,3 2,3
Sjælland Nej 19 / 786 0 (0) 2,4 (1,5-3,7) 12 / 686 1,7 2,1
Syddanmark Ja 14 / 1.724 0 (0) 0,8 (0,4-1,4) 18 / 1.350 1,3 1,5
Midtjylland Ja 21 / 1.651 0 (0) 1,3 (0,8-1,9) 11 / 939 1,2 0,7
Nordjylland Ja 7 / 582 0 (0) 1,2 (0,5-2,5) 5 / 461 1,1 1,4
Privathospitaler Ja 46 / 3.356 81 (2) 1,4 (1,0-1,8) 27 / 2.279 1,2 1,3
Hovedstaden Nej 27 / 1.133 5 (0) 2,4 (1,6-3,4) 34 / 1.028 3,3 2,3
Amager og Hvidovre Hospital Nej 6 / 207 0 (0) 2,9 (1,1-6,2) #/# 0,9 1,3
Bispebjerg og Frederiksberg Hospital Nej 3 / 111 0 (0) 2,7 (0,6-7,7) 14 / 151 9,3 4,4
Bornholms Hospital Nej 3 / 81 0 (0) 3,7 (0,8-10,4) #/# 2,8 4,7
Herlev og Gentofte Hospital Nej 13 / 646 5 (1) 2,0 (1,1-3,4) 14 / 467 3,0 2,1
Hospitalerne i Nordsjælland Nej #/# 0 (0) 2,4 (0,3-8,3) #/# 1,0 1,1
Rigshospitalet Ja 0 / 4 0 (0) 0,0 (0,0-60,2) #/# 5,0 0,0
Sjælland Nej 19 / 786 0 (0) 2,4 (1,5-3,7) 12 / 686 1,7 2,1
Køge Nej 3 / 115 0 (0) 2,6 (0,5-7,4) 5 / 139 3,6 5,1
Nykøbing Falster Nej 3 / 161 0 (0) 1,9 (0,4-5,3) #/# 1,8 2,8
Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse Nej 13 / 510 0 (0) 2,5 (1,4-4,3) 5 / 438 1,1 1,1
Syddanmark Ja 14 / 1.724 0 (0) 0,8 (0,4-1,4) 18 / 1.350 1,3 1,5
Esbjerg Sygehus Grindsted Sygehus Ja 5 / 401 0 (0) 1,2 (0,4-2,9) 3 / 338 0,9 2,3
Odense Universitetshospital - Svendborg Ja #/# 0 (0) 0,7 (0,1-2,3) 9 / 288 3,1 1,5
Sygehus Lillebælt Ja #/# 0 (0) 0,2 (0,0-0,9) 4 / 538 0,7 1,5
Sygehus Sønderjylland Ja 6 / 404 0 (0) 1,5 (0,5-3,2) #/# 1,1 0,4
Midtjylland Ja 21 / 1.651 0 (0) 1,3 (0,8-1,9) 11 / 939 1,2 0,7
Aarhus Universitetshospital Ja #/# 0 (0) 0,6 (0,0-3,2) #/# 2,2 0,0
Hospitalsenhed Midt Ja 8 / 813 0 (0) 1,0 (0,4-1,9) 4 / 512 0,8 0,3
Regionshospitalet Gødstrup Ja #/# 0 (0) 0,4 (0,0-2,0) 0 / 28 0,0  
Regionshospitalet Horsens Nej 5 / 160 0 (0) 3,1 (1,0-7,1) 0 / 75 0,0 1,9
Regionshospitalet Randers Nej 6 / 233 0 (0) 2,6 (1,0-5,5) 5 / 149 3,4 1,7
Nordjylland Ja 7 / 582 0 (0) 1,2 (0,5-2,5) 5 / 461 1,1 1,4
Aalborg Nej #/# 0 (0) 3,1 (0,1-16,2) #/# 5,9 2,9
Farsø Ja 3 / 375 0 (0) 0,8 (0,2-2,3) #/# 0,9 0,7
Frederikshavn Nej 3 / 175 0 (0) 1,7 (0,4-4,9) #/# 0,5 2,1
Privathospitaler Ja 46 / 3.356 81 (2) 1,4 (1,0-1,8) 27 / 2.279 1,2 1,3
Adeas Parken Nej 12 / 734 68 (8) 1,6 (0,8-2,8) #/# 0,3 2,0
Aleris Hospitaler, Aarhus Nej 6 / 272 1 (0) 2,2 (0,8-4,7) #/# 0,9 0,0
Aleris Hospitaler, Ringsted Nej 6 / 217 3 (1) 2,8 (1,0-5,9) 7 / 269 2,6 4,0
Aleris Hospitaler, Søborg Ja 0 / 81 2 (2) 0,0 (0,0-4,5)      
CPH Privathospital Nej #/# 1 (1) 1,9 (0,2-6,5) #/# 2,2 0,0
Capio A/S - Aalborg afdeling Ja 5 / 497 1 (0) 1,0 (0,3-2,3) 0 / 83 0,0  
Capio A/S - Aarhus afdeling Ja 0 / 81 2 (2) 0,0 (0,0-4,5) 0 / 21 0,0 0,0
Capio A/S - Gildhøj afd (Benyt Capio Hellerup efter 1. sept) Nej #/# 0 (0) 4,8 (0,1-23,8)      
Capio A/S - Hellerup afdeling Nej #/# 0 (0) 1,8 (0,2-6,3) 3 / 102 2,9 1,4
Capio A/S - Hellerup sengeafsnit Ja 0 / 13 0 (0) 0,0 (0,0-24,7)      
Capio A/S - Odense afdeling Ja #/# 2 (2) 0,9 (0,0-5,0) #/# 1,6 0,0
Capio A/S - Skørping afdeling (Benyt venligst Capio Aalborg) Ja 0 / 3 0 (0) 0,0 (0,0-70,8) 3 / 251 1,2 0,0
Capio A/S - Viborg afdeling Ja 0 / 14 0 (0) 0,0 (0,0-23,2) #/# 3,3 2,9
Gildhøj Privathospital (Brug Capio Gildhøj pr. 1/5-2023) Nej 4 / 253 1 (0) 1,6 (0,4-4,0) #/# 0,8 1,9
Privathosp. Hamlet Frederiksberg, Center for Ortopædkirurgi Ja 4 / 341 0 (0) 1,2 (0,3-3,0) #/# 0,8 0,8
Privathospitalet Danmark Ja 0 / 28 0 (0) 0,0 (0,0-12,3)      
  Nej 3 / 121 0 (0) 2,5 (0,5-7,1) #/# 3,0 0,0
Privathospitalet Kollund Ja 0 / 118 0 (0) 0,0 (0,0-3,1) #/# 1,7 0,0
Privathospitalet Mølholm Ja 0 / 136 0 (0) 0,0 (0,0-2,7) 0 / 102 0,0 1,0
aCure Privathospital Ja 0 / 96 0 (0) 0,0 (0,0-3,8) #/# 1,4 0,0
missing Ja 0 / 5 0 (0) 0,0 (0,0-52,2) 0 / 15 0,0 0,0

Indikatortabel 2a

Andel af alle patienter med primær total knæalloplastik (TKA), der er revideret (dvs. implantat fjernet, udskiftet eller tilføjet) indenfor 1 år

Datagrundlag og beregningsregler

Nævner: Alle primære total knæalloplastikker (TKA) udført i opgørelsesperioden (aktuelle år) og registreret i DKR.

Tæller: Alle primære total knæalloplastikker (TKA) udført i opgørelsesperioden (aktuelle år) og revideret (dvs. implantat fjernet, udskiftet eller tilføjet) indenfor 365 dage ifølge DKR.

Uoplyst: Patienter, der ikke findes i CPR-registeret.

Resultater

På landsplan blev 1,5 % af patienterne med primær TKA, som blev opereret i aktuelle opgørelsesperiode (01.04.2022 - 31.03.2023), revideret indenfor 365 dage. Af trendgrafen ses, at revisionsraten for denne patientgruppe det første postoperative år på landsplan har ligget relativt stabilt de sidste år. På regionsniveau er variationen fra 0,8 % i Region Syddanmark til 2,4 % i Region Hovedstaden og Region Sjælland som begge ligger over landsgennemsnittet. På afdelingsniveau er der variation mellem afdelinger og over tid. Dog ses af funnelplottet, at ingen afdelinger afviger fra standarden, når der tages højde for den statistiske usikkerhed omkring standarden.

Diskussion og implikationer

Indikator 2a og 2b

På landsplan er re-operationsraten for TKA 1,5%, mens den for UKA er 1,9%. Ifølge årsrapporten for 2022 var disse rater henholdsvis 1,6% og 2,2%. De observerede forskelle mellem TKA og UKA stemmer overens med eksisterende litteratur, som traditionelt baserer sig på registerdata. Begge rater viser et fald, især for UKA, hvilket kan indikere, at mange afdelinger nu har opbygget betydelig erfaring med proceduren.

Det er vigtigt at udvise forsigtighed ved direkte sammenligning af revisionsraterne for TKA og UKA, da det er dokumenteret, at revision af en UKA ofte udføres tidligere, da den betragtes som en mindre kompleks operation sammenlignet med TKA.

Det anbefales, at der gennemføres audit, uanset om kvalitetsindikatorerne er opfyldt, som en del af det lokale kvalitetsarbejde. Dette vil fremme et åbent og læringsfokuseret miljø inden for knæalloplastikkirurgi i Danmark.

Vurdering af Indikatoren

Styregruppen vurderer, at indikatorerne er relevante og velfunderede, idet opdelingen afspejler betydningsfulde og relevante forskelle mellem TKA og UKA. Det anses for sandsynligt, at afdelingerne fortsat vil have gavn af denne opdeling i deres fremadskuende kvalitetsarbejde.

Indikator 2b: Revisionsrate det første postoperative år, UKA

Datagrundlag og beregningsregler

Nævner: Alle primære medial unikomparmentelle knæalloplastikker (UKA) udført i opgørelsesperioden (aktuelle år) og registreret i DKR.

Tæller: Alle primære medial unikomparmentelle knæalloplastikker (UKA) udført i opgørelsesperioden (aktuelle år) og revideret (dvs. implantat fjernet, udskiftet eller tilføjet) indenfor 365 dage ifølge DKR.

Uoplyst: Patienter, der ikke findes i CPR-registeret.

Resultater

På landsplan blev 1,9 % af patienterne med primær medial UKA, som blev opereret i aktuelle opgørelsesperiode (01.04.2022 - 31.03.2023), revideret indenfor 365 dage. Af trendgrafen ses, at revisionsraten for denne patientgruppe det første postoperative år på landsplan har ligget relativt stabilt de sidste år. På regionsniveau er variationen fra 1, % i Region Midtjylland til 4,2 % i Region Sjælland som ligger over landsgennemsnittet. På afdelingsniveau er der variation mellem afdelinger og over tid. Dog ses af funnelplottet, at ingen afdelinger afviger fra standarden, når der tages højde for den statistiske usikkerhed omkring standarden.

Diskussion og implikationer

Indikator 2a og 2b

På landsplan er re-operationsraten for TKA 1,5%, mens den for UKA er 1,9%. Ifølge årsrapporten for 2022 var disse rater henholdsvis 1,6% og 2,2%. De observerede forskelle stemmer overens med eksisterende litteratur, som traditionelt baserer sig på registerdata. Begge rater viser et fald, især for UKA, hvilket kan indikere, at mange afdelinger nu har opbygget betydelig erfaring med proceduren.

Det er vigtigt at udvise forsigtighed ved direkte sammenligning af revisionsraterne for TKA og UKA, da det er dokumenteret, at revision af en UKA ofte udføres tidligere, da den betragtes som en mindre kompleks operation sammenlignet med TKA.

Det anbefales, at der gennemføres audit, uanset om kvalitetsindikatorerne er opfyldt, som en del af det lokale kvalitetsarbejde. Dette vil fremme et åbent og læringsfokuseret miljø inden for knæalloplastikkirurgi i Danmark.

Vurdering af Indikatoren

Styregruppen vurderer, at indikatorerne er relevante og velfunderede, idet opdelingen afspejler betydningsfulde og relevante forskelle mellem TKA og UKA. Det anses for sandsynligt, at afdelingerne fortsat vil have gavn af denne opdeling i deres fremadskuende kvalitetsarbejde.

Indikatortabel 2b

Andel af alle patienter med primær medial unikomparmentel knæalloplastik (UKA), der er revideret (dvs. implantat fjernet, udskiftet eller tilføjet) indenfor 1 år

  Udviklingsmål   Uoplyst Aktuelle år Tidligere år
  < 2,3% Tæller/ antal 01.04.2022 - 31.03.2023 2021/22 2020/21
  opfyldt nævner (%) Andel 95% CI Antal Andel Andel
Danmark Ja 68 / 3.619 74 (2) 1,9 (1,5-2,4) 52 / 2.421 2,1 2,3
Hovedstaden Nej 13 / 460 0 (0) 2,8 (1,5-4,8) 9 / 380 2,4 2,5
Sjælland Nej 7 / 167 0 (0) 4,2 (1,7-8,4) 11 / 179 6,1 2,8
Syddanmark Ja 13 / 687 0 (0) 1,9 (1,0-3,2) 10 / 506 2,0 3,0
Midtjylland Ja 7 / 543 0 (0) 1,3 (0,5-2,6) 7 / 361 1,9 1,8
Nordjylland Nej 6 / 205 0 (0) 2,9 (1,1-6,3) 0 / 114 0,0 2,9
Privathospitaler Ja 22 / 1.557 74 (5) 1,4 (0,9-2,1) 15 / 877 1,7 1,7
Hovedstaden Nej 13 / 460 0 (0) 2,8 (1,5-4,8) 9 / 380 2,4 2,5
Amager og Hvidovre Hospital Nej 6 / 199 0 (0) 3,0 (1,1-6,4) 7 / 123 5,7 2,1
Bispebjerg og Frederiksberg Hospital Nej #/# 0 (0) 2,9 (0,3-9,9) #/# 1,0 3,0
Bornholms Hospital Nej #/# 0 (0) 4,7 (0,6-15,8) 0 / 20 0,0 0,0
Herlev og Gentofte Hospital Ja 3 / 145 0 (0) 2,1 (0,4-5,9) #/# 0,8 2,8
Hospitalerne i Nordsjælland Ja 0 / 3 0 (0) 0,0 (0,0-70,8) 0 / 6 0,0 0,0
Sjælland Nej 7 / 167 0 (0) 4,2 (1,7-8,4) 11 / 179 6,1 2,8
Køge Ja 0 / 18 0 (0) 0,0 (0,0-18,5) #/# 5,6 6,3
Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse Nej 7 / 149 0 (0) 4,7 (1,9-9,4) 10 / 161 6,2 2,6
Syddanmark Ja 13 / 687 0 (0) 1,9 (1,0-3,2) 10 / 506 2,0 3,0
Esbjerg Sygehus Grindsted Sygehus Ja 0 / 46 0 (0) 0,0 (0,0-7,7) #/# 5,0 8,5
Odense Universitetshospital - Svendborg Nej 4 / 166 0 (0) 2,4 (0,7-6,1) #/# 0,9 1,4
Sygehus Lillebælt Ja 4 / 337 0 (0) 1,2 (0,3-3,0) 6 / 272 2,2 1,8
Sygehus Sønderjylland Nej 5 / 138 0 (0) 3,6 (1,2-8,3) #/# 1,2 4,4
Midtjylland Ja 7 / 543 0 (0) 1,3 (0,5-2,6) 7 / 361 1,9 1,8
Aarhus Universitetshospital Ja #/# 0 (0) 1,2 (0,0-6,5) 0 / 33 0,0 2,8
Hospitalsenhed Midt Ja #/# 0 (0) 0,9 (0,1-3,1) #/# 1,1 3,0
Regionshospitalet Gødstrup Ja #/# 0 (0) 1,3 (0,0-6,9) #/# 0,0  
Regionshospitalet Horsens Ja 0 / 53 0 (0) 0,0 (0,0-6,7) 0 / 41 0,0 0,0
Regionshospitalet Randers Nej 3 / 99 0 (0) 3,0 (0,6-8,6) 4 / 62 6,5 0,0
Nordjylland Nej 6 / 205 0 (0) 2,9 (1,1-6,3) 0 / 114 0,0 2,9
Aalborg Ja #/# 0 (0) 0,0 (0,0-84,2) 0 / 3 0,0 0,0
Farsø Ja #/# 0 (0) 1,5 (0,2-5,4) 0 / 24 0,0 0,0
Frederikshavn Nej 4 / 73 0 (0) 5,5 (1,5-13,4) 0 / 87 0,0 5,0
Privathospitaler Ja 22 / 1.557 74 (5) 1,4 (0,9-2,1) 15 / 877 1,7 1,7
Adeas Parken Ja 0 / 109 69 (39) 0,0 (0,0-3,3) #/# 2,2 0,0
Aleris Hospitaler, Aarhus Ja 4 / 207 0 (0) 1,9 (0,5-4,9) 0 / 95 0,0 0,0
Aleris Hospitaler, Ringsted Ja #/# 0 (0) 0,6 (0,0-3,6) #/# 1,2 1,9
Aleris Hospitaler, Søborg Nej 5 / 71 2 (3) 7,0 (2,3-15,7)      
Capio A/S - Aalborg afdeling Ja #/# 0 (0) 1,3 (0,2-4,7) #/# 5,3  
Capio A/S - Aarhus afdeling Ja #/# 0 (0) 1,4 (0,0-7,6) 0 / 15 0,0 3,6
Capio A/S - Gildhøj afd (Benyt Capio Hellerup efter 1. sept) Ja 0 / 7 1 (13) 0,0 (0,0-41,0)      
Capio A/S - Hellerup afdeling Ja 0 / 51 0 (0) 0,0 (0,0-7,0) 0 / 38 0,0 0,0
Capio A/S - Hellerup sengeafsnit Ja 0 / 4 0 (0) 0,0 (0,0-60,2)      
Capio A/S - Odense afdeling Ja #/# 0 (0) 1,7 (0,0-9,2) 0 / 26 0,0 0,0
Capio A/S - Viborg afdeling Ja 0 / 7 0 (0) 0,0 (0,0-41,0) #/# 5,0 0,0
Gildhøj Privathospital (Brug Capio Gildhøj pr. 1/5-2023) Ja 0 / 65 1 (2) 0,0 (0,0-5,5) 0 / 34 0,0  
Privathosp. Hamlet Frederiksberg, Center for Ortopædkirurgi Ja 5 / 393 1 (0) 1,3 (0,4-2,9) 6 / 285 2,1 2,2
Privathospitalet Danmark Ja 0 / 5 0 (0) 0,0 (0,0-52,2)      
  Ja #/# 0 (0) 1,9 (0,0-9,9) #/# 5,0 0,0
Privathospitalet Kollund Ja 0 / 25 0 (0) 0,0 (0,0-13,7) #/# 5,3 0,0
Privathospitalet Mølholm Ja #/# 0 (0) 1,3 (0,0-7,2) #/# 1,5 0,0
aCure Privathospital Ja #/# 0 (0) 2,0 (0,1-10,9) #/# 3,6 10,0
  Udviklingsmål   Uoplyst Aktuelle år Tidligere år
  < 2,3% Tæller/ antal 01.04.2022 - 31.03.2023 2021/22 2020/21
  opfyldt nævner (%) Andel 95% CI Antal Andel Andel
Danmark Ja 68 / 3.619 74 (2) 1,9 (1,5-2,4) 52 / 2.421 2,1 2,3
Hovedstaden Nej 13 / 460 0 (0) 2,8 (1,5-4,8) 9 / 380 2,4 2,5
Sjælland Nej 7 / 167 0 (0) 4,2 (1,7-8,4) 11 / 179 6,1 2,8
Syddanmark Ja 13 / 687 0 (0) 1,9 (1,0-3,2) 10 / 506 2,0 3,0
Midtjylland Ja 7 / 543 0 (0) 1,3 (0,5-2,6) 7 / 361 1,9 1,8
Nordjylland Nej 6 / 205 0 (0) 2,9 (1,1-6,3) 0 / 114 0,0 2,9
Privathospitaler Ja 22 / 1.557 74 (5) 1,4 (0,9-2,1) 15 / 877 1,7 1,7
Hovedstaden Nej 13 / 460 0 (0) 2,8 (1,5-4,8) 9 / 380 2,4 2,5
Amager og Hvidovre Hospital Nej 6 / 199 0 (0) 3,0 (1,1-6,4) 7 / 123 5,7 2,1
Bispebjerg og Frederiksberg Hospital Nej #/# 0 (0) 2,9 (0,3-9,9) #/# 1,0 3,0
Bornholms Hospital Nej #/# 0 (0) 4,7 (0,6-15,8) 0 / 20 0,0 0,0
Herlev og Gentofte Hospital Ja 3 / 145 0 (0) 2,1 (0,4-5,9) #/# 0,8 2,8
Hospitalerne i Nordsjælland Ja 0 / 3 0 (0) 0,0 (0,0-70,8) 0 / 6 0,0 0,0
Sjælland Nej 7 / 167 0 (0) 4,2 (1,7-8,4) 11 / 179 6,1 2,8
Køge Ja 0 / 18 0 (0) 0,0 (0,0-18,5) #/# 5,6 6,3
Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse Nej 7 / 149 0 (0) 4,7 (1,9-9,4) 10 / 161 6,2 2,6
Syddanmark Ja 13 / 687 0 (0) 1,9 (1,0-3,2) 10 / 506 2,0 3,0
Esbjerg Sygehus Grindsted Sygehus Ja 0 / 46 0 (0) 0,0 (0,0-7,7) #/# 5,0 8,5
Odense Universitetshospital - Svendborg Nej 4 / 166 0 (0) 2,4 (0,7-6,1) #/# 0,9 1,4
Sygehus Lillebælt Ja 4 / 337 0 (0) 1,2 (0,3-3,0) 6 / 272 2,2 1,8
Sygehus Sønderjylland Nej 5 / 138 0 (0) 3,6 (1,2-8,3) #/# 1,2 4,4
Midtjylland Ja 7 / 543 0 (0) 1,3 (0,5-2,6) 7 / 361 1,9 1,8
Aarhus Universitetshospital Ja #/# 0 (0) 1,2 (0,0-6,5) 0 / 33 0,0 2,8
Hospitalsenhed Midt Ja #/# 0 (0) 0,9 (0,1-3,1) #/# 1,1 3,0
Regionshospitalet Gødstrup Ja #/# 0 (0) 1,3 (0,0-6,9) #/# 0,0  
Regionshospitalet Horsens Ja 0 / 53 0 (0) 0,0 (0,0-6,7) 0 / 41 0,0 0,0
Regionshospitalet Randers Nej 3 / 99 0 (0) 3,0 (0,6-8,6) 4 / 62 6,5 0,0
Nordjylland Nej 6 / 205 0 (0) 2,9 (1,1-6,3) 0 / 114 0,0 2,9
Aalborg Ja #/# 0 (0) 0,0 (0,0-84,2) 0 / 3 0,0 0,0
Farsø Ja #/# 0 (0) 1,5 (0,2-5,4) 0 / 24 0,0 0,0
Frederikshavn Nej 4 / 73 0 (0) 5,5 (1,5-13,4) 0 / 87 0,0 5,0
Privathospitaler Ja 22 / 1.557 74 (5) 1,4 (0,9-2,1) 15 / 877 1,7 1,7
Adeas Parken Ja 0 / 109 69 (39) 0,0 (0,0-3,3) #/# 2,2 0,0
Aleris Hospitaler, Aarhus Ja 4 / 207 0 (0) 1,9 (0,5-4,9) 0 / 95 0,0 0,0
Aleris Hospitaler, Ringsted Ja #/# 0 (0) 0,6 (0,0-3,6) #/# 1,2 1,9
Aleris Hospitaler, Søborg Nej 5 / 71 2 (3) 7,0 (2,3-15,7)      
Capio A/S - Aalborg afdeling Ja #/# 0 (0) 1,3 (0,2-4,7) #/# 5,3  
Capio A/S - Aarhus afdeling Ja #/# 0 (0) 1,4 (0,0-7,6) 0 / 15 0,0 3,6
Capio A/S - Gildhøj afd (Benyt Capio Hellerup efter 1. sept) Ja 0 / 7 1 (13) 0,0 (0,0-41,0)      
Capio A/S - Hellerup afdeling Ja 0 / 51 0 (0) 0,0 (0,0-7,0) 0 / 38 0,0 0,0
Capio A/S - Hellerup sengeafsnit Ja 0 / 4 0 (0) 0,0 (0,0-60,2)      
Capio A/S - Odense afdeling Ja #/# 0 (0) 1,7 (0,0-9,2) 0 / 26 0,0 0,0
Capio A/S - Viborg afdeling Ja 0 / 7 0 (0) 0,0 (0,0-41,0) #/# 5,0 0,0
Gildhøj Privathospital (Brug Capio Gildhøj pr. 1/5-2023) Ja 0 / 65 1 (2) 0,0 (0,0-5,5) 0 / 34 0,0  
Privathosp. Hamlet Frederiksberg, Center for Ortopædkirurgi Ja 5 / 393 1 (0) 1,3 (0,4-2,9) 6 / 285 2,1 2,2
Privathospitalet Danmark Ja 0 / 5 0 (0) 0,0 (0,0-52,2)      
  Ja #/# 0 (0) 1,9 (0,0-9,9) #/# 5,0 0,0
Privathospitalet Kollund Ja 0 / 25 0 (0) 0,0 (0,0-13,7) #/# 5,3 0,0
Privathospitalet Mølholm Ja #/# 0 (0) 1,3 (0,0-7,2) #/# 1,5 0,0
aCure Privathospital Ja #/# 0 (0) 2,0 (0,1-10,9) #/# 3,6 10,0

Indikatortabel 2b

Andel af alle patienter med primær medial unikomparmentel knæalloplastik (UKA), der er revideret (dvs. implantat fjernet, udskiftet eller tilføjet) indenfor 1 år

Datagrundlag og beregningsregler

Nævner: Alle primære medial unikomparmentelle knæalloplastikker (UKA) udført i opgørelsesperioden (aktuelle år) og registreret i DKR.

Tæller: Alle primære medial unikomparmentelle knæalloplastikker (UKA) udført i opgørelsesperioden (aktuelle år) og revideret (dvs. implantat fjernet, udskiftet eller tilføjet) indenfor 365 dage ifølge DKR.

Uoplyst: Patienter, der ikke findes i CPR-registeret.

Resultater

På landsplan blev 1,9 % af patienterne med primær medial UKA, som blev opereret i aktuelle opgørelsesperiode (01.04.2022 - 31.03.2023), revideret indenfor 365 dage. Af trendgrafen ses, at revisionsraten for denne patientgruppe det første postoperative år på landsplan har ligget relativt stabilt de sidste år. På regionsniveau er variationen fra 1, % i Region Midtjylland til 4,2 % i Region Sjælland som ligger over landsgennemsnittet. På afdelingsniveau er der variation mellem afdelinger og over tid. Dog ses af funnelplottet, at ingen afdelinger afviger fra standarden, når der tages højde for den statistiske usikkerhed omkring standarden.

Diskussion og implikationer

Indikator 2a og 2b

På landsplan er re-operationsraten for TKA 1,5%, mens den for UKA er 1,9%. Ifølge årsrapporten for 2022 var disse rater henholdsvis 1,6% og 2,2%. De observerede forskelle stemmer overens med eksisterende litteratur, som traditionelt baserer sig på registerdata. Begge rater viser et fald, især for UKA, hvilket kan indikere, at mange afdelinger nu har opbygget betydelig erfaring med proceduren.

Det er vigtigt at udvise forsigtighed ved direkte sammenligning af revisionsraterne for TKA og UKA, da det er dokumenteret, at revision af en UKA ofte udføres tidligere, da den betragtes som en mindre kompleks operation sammenlignet med TKA.

Det anbefales, at der gennemføres audit, uanset om kvalitetsindikatorerne er opfyldt, som en del af det lokale kvalitetsarbejde. Dette vil fremme et åbent og læringsfokuseret miljø inden for knæalloplastikkirurgi i Danmark.

Vurdering af Indikatoren

Styregruppen vurderer, at indikatorerne er relevante og velfunderede, idet opdelingen afspejler betydningsfulde og relevante forskelle mellem TKA og UKA. Det anses for sandsynligt, at afdelingerne fortsat vil have gavn af denne opdeling i deres fremadskuende kvalitetsarbejde.

Indikator 3a: Revisionsrate de første 2 postoperative år, TKA

Datagrundlag og beregningsregler

Nævner: Alle primære total knæalloplastikker (TKA) udført i opgørelsesperioden (aktuelle år) og registreret i DKR.

Tæller: Alle primære total knæalloplastikker (TKA) udført i opgørelsesperioden (aktuelle år), registreret i DKR og revideret (dvs. implantat fjernet, udskiftet eller tilføjet) inden for 2 år ifølge DKR.

Uoplyst: Patienter, der ikke findes i CPR-registeret.

Resultater

På landsplan blev 2,7 % af patienterne med primær TKA, opereret i aktuelle år (01.04.2021 - 31.03.2022), revideret indenfor to år. Trendgrafen viser et stabilt niveau på landsplan, samt en del variation både mellem regionerne og over tid. På regionsniveau er variationen fra 1,6 % i Region Midtjylland til 5 % i Region Hovedstaden. Region Hovedstaden og Region Sjælland ligger over landsgennemsnittet. På afdelingsniveau er der variation mellem afdelinger og over tid. Dog ses af funnelplottet, at kun Bispebjerg og Frederiksberg Hospital (10,9 %) samt Bornholms Hospital (8,3 %) afviger fra standarden, når der tages højde for den statistiske usikkerhed omkring standarden.

Diskussion og implikationer

Indikator 3a og 3b

På landsplan er re-operationsraten inden for 2 år for TKA 2,7%, mens den for UKA er 3,9%. Sammenlignet med tidligere rapporter, viser disse tal en stigning på 0,4% for begge procedurer i forhold til sidste årsopgørelse. De højere rater for UKA afspejler den dokumenterede tendens, hvor UKA oftere revideres tidligere end TKA, da UKA revision betragtes som en mindre kompleks operation.

Vurdering af Indikatoren

Styregruppen vurderer, at re-operationsraterne for både TKA og UKA inden for 2 år er inden for et acceptabelt niveau, men opfordrer til fortsat fokus på kvalitetsforbedring. Regelmæssige audit bør gennemføres for at identificere faktorer, der kan påvirke disse rater, med det formål at reducere dem yderligere, hvor det er muligt.

Særlig opmærksomhed bør rettes mod at forstå de kliniske beslutningsprocesser, der fører til revisioner af UKA, for at kunne identificere, om der er specifikke patientgrupper eller operative teknikker, der kræver yderligere tilpasning eller opfølgning. Dette vil kunne styrke den kliniske praksis og forbedre patientresultaterne på tværs af Danmark.

Indikatortabel 3a

Andel af alle patienter med primær total knæalloplastik (TKA), der er revideret (dvs. implantat fjernet, udskiftet eller tilføjet) indenfor 2 år

  Udviklingsmål   Uoplyst Aktuelle år Tidligere år
  < 2,7% Tæller/ antal 01.04.2021 - 31.03.2022 2020/21 2019/20
  opfyldt nævner (%) Andel 95% CI Antal Andel Andel
Danmark Nej 179 / 6.695 12 (0) 2,7 (2,3-3,1) 162 / 7.149 2,3 2,5
Hovedstaden Nej 50 / 1.009 0 (0) 5,0 (3,7-6,5) 40 / 1.382 2,9 2,9
Sjælland Nej 28 / 676 0 (0) 4,1 (2,8-5,9) 23 / 766 3,0 3,8
Syddanmark Ja 24 / 1.335 2 (0) 1,8 (1,2-2,7) 32 / 1.585 2,0 1,9
Midtjylland Ja 15 / 936 0 (0) 1,6 (0,9-2,6) 14 / 1.206 1,2 1,7
Nordjylland Nej 13 / 455 0 (0) 2,9 (1,5-4,8) 8 / 497 1,6 2,6
Privathospitaler Ja 49 / 2.270 9 (0) 2,2 (1,6-2,8) 45 / 1.706 2,6 2,3
Hovedstaden Nej 50 / 1.009 0 (0) 5,0 (3,7-6,5) 40 / 1.382 2,9 2,9
Amager og Hvidovre Hospital Ja #/# 0 (0) 0,9 (0,0-4,8) 3 / 151 2,0 1,8
Bispebjerg og Frederiksberg Hospital Nej 16 / 147 0 (0) 10,9 (6,4-17,1) 11 / 219 5,0 3,7
Bornholms Hospital Nej 6 / 72 0 (0) 8,3 (3,1-17,3) 3 / 62 4,8 0,0
Herlev og Gentofte Hospital Nej 20 / 458 0 (0) 4,4 (2,7-6,7) 19 / 672 2,8 2,6
Hospitalerne i Nordsjælland Nej 6 / 199 0 (0) 3,0 (1,1-6,4) 4 / 274 1,5 4,3
Rigshospitalet Nej #/# 0 (0) 5,3 (0,1-26,0) 0 / 4 0,0 14,3
Sjælland Nej 28 / 676 0 (0) 4,1 (2,8-5,9) 23 / 766 3,0 3,8
Køge Nej 6 / 135 0 (0) 4,4 (1,6-9,4) 6 / 95 6,3 4,1
Nykøbing Falster Nej 6 / 107 0 (0) 5,6 (2,1-11,8) 8 / 211 3,8 5,3
Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse Nej 16 / 434 0 (0) 3,7 (2,1-5,9) 9 / 460 2,0 3,0
Syddanmark Ja 24 / 1.335 2 (0) 1,8 (1,2-2,7) 32 / 1.585 2,0 1,9
Esbjerg Sygehus Grindsted Sygehus Ja 4 / 336 1 (0) 1,2 (0,3-3,0) 12 / 343 3,5 2,7
Odense Universitetshospital - Svendborg Nej 12 / 283 0 (0) 4,2 (2,2-7,3) 5 / 331 1,5 1,7
Sygehus Lillebælt Ja 6 / 533 1 (0) 1,1 (0,4-2,4) 13 / 653 2,0 1,1
Sygehus Sønderjylland Ja #/# 0 (0) 1,1 (0,1-3,9) #/# 0,8 2,8
Midtjylland Ja 15 / 936 0 (0) 1,6 (0,9-2,6) 14 / 1.206 1,2 1,7
Aarhus Universitetshospital Ja #/# 0 (0) 2,2 (0,3-7,6) #/# 1,1 4,1
Hospitalsenhed Midt Ja 6 / 509 0 (0) 1,2 (0,4-2,5) 3 / 572 0,5 1,0
Regionshospitalet Gødstrup Ja 0 / 28 0 (0) 0,0 (0,0-12,3)      
Regionshospitalet Holstebro Ja #/# 0 (0) 2,4 (0,3-8,5) #/# 0,6 0,9
Regionshospitalet Horsens Ja 0 / 75 0 (0) 0,0 (0,0-4,8) 3 / 103 2,9 2,3
Regionshospitalet Randers Nej 5 / 149 0 (0) 3,4 (1,1-7,7) 5 / 171 2,9 3,5
Nordjylland Nej 13 / 455 0 (0) 2,9 (1,5-4,8) 8 / 497 1,6 2,6
Aalborg Nej #/# 0 (0) 6,1 (0,7-20,2) #/# 2,9 2,6
Farsø Nej 8 / 225 0 (0) 3,6 (1,5-6,9) 3 / 278 1,1 2,8
Frederikshavn Ja 3 / 197 0 (0) 1,5 (0,3-4,4) 4 / 185 2,2 2,3
Privathospitaler Ja 49 / 2.270 9 (0) 2,2 (1,6-2,8) 45 / 1.706 2,6 2,3
Adeas Parken Ja 6 / 348 6 (2) 1,7 (0,6-3,7) 3 / 101 3,0  
Adeas Skodsborg Ja #/# 0 (0) 1,4 (0,2-4,8) 4 / 198 2,0 1,5
Aleris Hospitaler, Aarhus Ja #/# 0 (0) 0,9 (0,0-4,7) 0 / 36 0,0 2,6
Aleris Hospitaler, Ringsted Nej 12 / 268 0 (0) 4,5 (2,3-7,7) 12 / 173 6,9 6,6
CPH Privathospital Ja #/# 0 (0) 2,2 (0,1-11,8) 0 / 20 0,0 20,0
Capio A/S - Aalborg afdeling Ja 0 / 83 0 (0) 0,0 (0,0-4,3)      
Capio A/S - Aarhus afdeling Nej #/# 0 (0) 4,8 (0,1-23,8) 0 / 27 0,0 2,9
Capio A/S - Hellerup afdeling Nej 4 / 102 0 (0) 3,9 (1,1-9,7) 3 / 71 4,2  
Capio A/S - Odense afdeling Nej 3 / 63 2 (3) 4,8 (1,0-13,3) 0 / 8 0,0  
Capio A/S - Skørping afdeling (Benyt venligst Capio Aalborg) Ja 4 / 251 0 (0) 1,6 (0,4-4,0) 0 / 49 0,0  
Capio A/S - Viborg afdeling Nej #/# 0 (0) 6,7 (0,8-22,1) 3 / 35 8,6 0,0
Gildhøj Privathospital (Brug Capio Gildhøj pr. 1/5-2023) Ja 4 / 243 0 (0) 1,6 (0,5-4,2) 6 / 214 2,8 1,3
Privathosp. Hamlet Frederiksberg, Center for Ortopædkirurgi Ja 4 / 255 1 (0) 1,6 (0,4-4,0) 9 / 235 3,8 2,0
Privathospitalet Danmark Nej 3 / 67 0 (0) 4,5 (0,9-12,5) #/# 12,5 0,0
Privathospitalet Kollund Ja #/# 0 (0) 1,7 (0,0-9,1) 0 / 40 0,0 10,0
Privathospitalet Mølholm Ja 0 / 102 0 (0) 0,0 (0,0-3,6) #/# 1,0 0,0
aCure Privathospital Ja #/# 0 (0) 1,4 (0,0-7,8) #/# 6,7  
missing Ja 0 / 14 1 (7) 0,0 (0,0-23,2) 0 / 7 0,0 0,0
  Udviklingsmål   Uoplyst Aktuelle år Tidligere år
  < 2,7% Tæller/ antal 01.04.2021 - 31.03.2022 2020/21 2019/20
  opfyldt nævner (%) Andel 95% CI Antal Andel Andel
Danmark Nej 179 / 6.695 12 (0) 2,7 (2,3-3,1) 162 / 7.149 2,3 2,5
Hovedstaden Nej 50 / 1.009 0 (0) 5,0 (3,7-6,5) 40 / 1.382 2,9 2,9
Sjælland Nej 28 / 676 0 (0) 4,1 (2,8-5,9) 23 / 766 3,0 3,8
Syddanmark Ja 24 / 1.335 2 (0) 1,8 (1,2-2,7) 32 / 1.585 2,0 1,9
Midtjylland Ja 15 / 936 0 (0) 1,6 (0,9-2,6) 14 / 1.206 1,2 1,7
Nordjylland Nej 13 / 455 0 (0) 2,9 (1,5-4,8) 8 / 497 1,6 2,6
Privathospitaler Ja 49 / 2.270 9 (0) 2,2 (1,6-2,8) 45 / 1.706 2,6 2,3
Hovedstaden Nej 50 / 1.009 0 (0) 5,0 (3,7-6,5) 40 / 1.382 2,9 2,9
Amager og Hvidovre Hospital Ja #/# 0 (0) 0,9 (0,0-4,8) 3 / 151 2,0 1,8
Bispebjerg og Frederiksberg Hospital Nej 16 / 147 0 (0) 10,9 (6,4-17,1) 11 / 219 5,0 3,7
Bornholms Hospital Nej 6 / 72 0 (0) 8,3 (3,1-17,3) 3 / 62 4,8 0,0
Herlev og Gentofte Hospital Nej 20 / 458 0 (0) 4,4 (2,7-6,7) 19 / 672 2,8 2,6
Hospitalerne i Nordsjælland Nej 6 / 199 0 (0) 3,0 (1,1-6,4) 4 / 274 1,5 4,3
Rigshospitalet Nej #/# 0 (0) 5,3 (0,1-26,0) 0 / 4 0,0 14,3
Sjælland Nej 28 / 676 0 (0) 4,1 (2,8-5,9) 23 / 766 3,0 3,8
Køge Nej 6 / 135 0 (0) 4,4 (1,6-9,4) 6 / 95 6,3 4,1
Nykøbing Falster Nej 6 / 107 0 (0) 5,6 (2,1-11,8) 8 / 211 3,8 5,3
Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse Nej 16 / 434 0 (0) 3,7 (2,1-5,9) 9 / 460 2,0 3,0
Syddanmark Ja 24 / 1.335 2 (0) 1,8 (1,2-2,7) 32 / 1.585 2,0 1,9
Esbjerg Sygehus Grindsted Sygehus Ja 4 / 336 1 (0) 1,2 (0,3-3,0) 12 / 343 3,5 2,7
Odense Universitetshospital - Svendborg Nej 12 / 283 0 (0) 4,2 (2,2-7,3) 5 / 331 1,5 1,7
Sygehus Lillebælt Ja 6 / 533 1 (0) 1,1 (0,4-2,4) 13 / 653 2,0 1,1
Sygehus Sønderjylland Ja #/# 0 (0) 1,1 (0,1-3,9) #/# 0,8 2,8
Midtjylland Ja 15 / 936 0 (0) 1,6 (0,9-2,6) 14 / 1.206 1,2 1,7
Aarhus Universitetshospital Ja #/# 0 (0) 2,2 (0,3-7,6) #/# 1,1 4,1
Hospitalsenhed Midt Ja 6 / 509 0 (0) 1,2 (0,4-2,5) 3 / 572 0,5 1,0
Regionshospitalet Gødstrup Ja 0 / 28 0 (0) 0,0 (0,0-12,3)      
Regionshospitalet Holstebro Ja #/# 0 (0) 2,4 (0,3-8,5) #/# 0,6 0,9
Regionshospitalet Horsens Ja 0 / 75 0 (0) 0,0 (0,0-4,8) 3 / 103 2,9 2,3
Regionshospitalet Randers Nej 5 / 149 0 (0) 3,4 (1,1-7,7) 5 / 171 2,9 3,5
Nordjylland Nej 13 / 455 0 (0) 2,9 (1,5-4,8) 8 / 497 1,6 2,6
Aalborg Nej #/# 0 (0) 6,1 (0,7-20,2) #/# 2,9 2,6
Farsø Nej 8 / 225 0 (0) 3,6 (1,5-6,9) 3 / 278 1,1 2,8
Frederikshavn Ja 3 / 197 0 (0) 1,5 (0,3-4,4) 4 / 185 2,2 2,3
Privathospitaler Ja 49 / 2.270 9 (0) 2,2 (1,6-2,8) 45 / 1.706 2,6 2,3
Adeas Parken Ja 6 / 348 6 (2) 1,7 (0,6-3,7) 3 / 101 3,0  
Adeas Skodsborg Ja #/# 0 (0) 1,4 (0,2-4,8) 4 / 198 2,0 1,5
Aleris Hospitaler, Aarhus Ja #/# 0 (0) 0,9 (0,0-4,7) 0 / 36 0,0 2,6
Aleris Hospitaler, Ringsted Nej 12 / 268 0 (0) 4,5 (2,3-7,7) 12 / 173 6,9 6,6
CPH Privathospital Ja #/# 0 (0) 2,2 (0,1-11,8) 0 / 20 0,0 20,0
Capio A/S - Aalborg afdeling Ja 0 / 83 0 (0) 0,0 (0,0-4,3)      
Capio A/S - Aarhus afdeling Nej #/# 0 (0) 4,8 (0,1-23,8) 0 / 27 0,0 2,9
Capio A/S - Hellerup afdeling Nej 4 / 102 0 (0) 3,9 (1,1-9,7) 3 / 71 4,2  
Capio A/S - Odense afdeling Nej 3 / 63 2 (3) 4,8 (1,0-13,3) 0 / 8 0,0  
Capio A/S - Skørping afdeling (Benyt venligst Capio Aalborg) Ja 4 / 251 0 (0) 1,6 (0,4-4,0) 0 / 49 0,0  
Capio A/S - Viborg afdeling Nej #/# 0 (0) 6,7 (0,8-22,1) 3 / 35 8,6 0,0
Gildhøj Privathospital (Brug Capio Gildhøj pr. 1/5-2023) Ja 4 / 243 0 (0) 1,6 (0,5-4,2) 6 / 214 2,8 1,3
Privathosp. Hamlet Frederiksberg, Center for Ortopædkirurgi Ja 4 / 255 1 (0) 1,6 (0,4-4,0) 9 / 235 3,8 2,0
Privathospitalet Danmark Nej 3 / 67 0 (0) 4,5 (0,9-12,5) #/# 12,5 0,0
Privathospitalet Kollund Ja #/# 0 (0) 1,7 (0,0-9,1) 0 / 40 0,0 10,0
Privathospitalet Mølholm Ja 0 / 102 0 (0) 0,0 (0,0-3,6) #/# 1,0 0,0
aCure Privathospital Ja #/# 0 (0) 1,4 (0,0-7,8) #/# 6,7  
missing Ja 0 / 14 1 (7) 0,0 (0,0-23,2) 0 / 7 0,0 0,0

Indikatortabel 3a

Andel af alle patienter med primær total knæalloplastik (TKA), der er revideret (dvs. implantat fjernet, udskiftet eller tilføjet) indenfor 2 år

Datagrundlag og beregningsregler

Nævner: Alle primære total knæalloplastikker (TKA) udført i opgørelsesperioden (aktuelle år) og registreret i DKR.

Tæller: Alle primære total knæalloplastikker (TKA) udført i opgørelsesperioden (aktuelle år), registreret i DKR og revideret (dvs. implantat fjernet, udskiftet eller tilføjet) inden for 2 år ifølge DKR.

Uoplyst: Patienter, der ikke findes i CPR-registeret.

Resultater

På landsplan blev 2,7 % af patienterne med primær TKA, opereret i aktuelle år (01.04.2021 - 31.03.2022), revideret indenfor to år. Trendgrafen viser et stabilt niveau på landsplan, samt en del variation både mellem regionerne og over tid. På regionsniveau er variationen fra 1,6 % i Region Midtjylland til 5 % i Region Hovedstaden. Region Hovedstaden og Region Sjælland ligger over landsgennemsnittet. På afdelingsniveau er der variation mellem afdelinger og over tid. Dog ses af funnelplottet, at kun Bispebjerg og Frederiksberg Hospital (10,9 %) samt Bornholms Hospital (8,3 %) afviger fra standarden, når der tages højde for den statistiske usikkerhed omkring standarden.

Diskussion og implikationer

Indikator 3a og 3b

På landsplan er re-operationsraten inden for 2 år for TKA 2,7%, mens den for UKA er 3,9%. Sammenlignet med tidligere rapporter, viser disse tal en stigning på 0,4% for begge procedurer i forhold til sidste årsopgørelse. De højere rater for UKA afspejler den dokumenterede tendens, hvor UKA oftere revideres tidligere end TKA, da UKA revision betragtes som en mindre kompleks operation.

Vurdering af Indikatoren

Styregruppen vurderer, at re-operationsraterne for både TKA og UKA inden for 2 år er inden for et acceptabelt niveau, men opfordrer til fortsat fokus på kvalitetsforbedring. Regelmæssige audit bør gennemføres for at identificere faktorer, der kan påvirke disse rater, med det formål at reducere dem yderligere, hvor det er muligt.

Særlig opmærksomhed bør rettes mod at forstå de kliniske beslutningsprocesser, der fører til revisioner af UKA, for at kunne identificere, om der er specifikke patientgrupper eller operative teknikker, der kræver yderligere tilpasning eller opfølgning. Dette vil kunne styrke den kliniske praksis og forbedre patientresultaterne på tværs af Danmark.

Indikator 3b: Revisionsrate de første 2 postoperative år, UKA

Datagrundlag og beregningsregler

Nævner: Alle primære medial unikomparmentelle knæalloplastikker (UKA) udført i opgørelsesperioden (aktuelle år) og registreret i DKR.

Tæller: Alle primære medial unikomparmentelle knæalloplastikker (UKA) udført i opgørelsesperioden (aktuelle år), registreret i DKR og revideret (dvs. implantat fjernet, udskiftet eller tilføjet) inden for 2 år ifølge DKR.

Uoplyst: Patienter, der ikke findes i CPR-registeret.

Resultater

På landsplan blev 3,9 % af patienterne med primær medial UKA, opereret i aktuelle periode (01.04.2021 - 31.03.2022), revideret indenfor to år. På regionsniveau er variationen fra 0,9 % i Region Nordjylland til 7,3 % i Region Sjælland. Af funnelplottet ses, at alle opfylder standarden, når der tages højde for den statistiske usikkerhed omkring standarden. Vurderingen af kvaliteten er statistisk usikker, hvis et lavt antal operationer er udført på det enkelte hospital.

Diskussion og implikationer

Indikator 3a og 3b

På landsplan er re-operationsraten indenfor 2 år for TKA 2,7%, mens den for UKA er 3,9%. Sammenlignet med tidligere rapporter, viser disse tal en stigning på 0,4% for begge procedurer i forhold til sidste årsopgørelse. De højere rater for UKA afspejler den dokumenterede tendens, hvor UKA oftere revideres tidligere end TKA, da UKA revision betragtes som en mindre kompleks operation.

Vurdering af Indikatoren

Styregruppen vurderer, at re-operationsraterne for både TKA og UKA inden for 2 år er indenfor et acceptabelt niveau, men opfordrer til fortsat fokus på kvalitetsforbedring. Afdelinger, der udfører UKA-procedurer, opfordres til fortsat at prioritere, at personalet når den anbefalede årlige volumen. Regelmæssige audits bør gennemføres for at identificere faktorer, der kan påvirke disse rater, med det formål at reducere dem yderligere, hvor det er muligt.

Særlig opmærksomhed bør rettes mod at forstå de kliniske beslutningsprocesser, der fører til revisioner af UKA, for at kunne identificere, om der er specifikke patientgrupper eller operative teknikker, der kræver yderligere tilpasning eller opfølgning. Dette vil kunne styrke den kliniske praksis og forbedre patientresultaterne på tværs af Danmark.

Indikatortabel 3b

Andel af alle patienter med primær medial unikomparmentel knæalloplastik (UKA), der er revideret (dvs. implantat fjernet, udskiftet eller tilføjet) indenfor 2 år

  Udviklingsmål   Uoplyst Aktuelle år Tidligere år
  < 4,4% Tæller/ antal 01.04.2021 - 31.03.2022 2020/21 2019/20
  opfyldt nævner (%) Andel 95% CI Antal Andel Andel
Danmark Ja 93 / 2.405 14 (1) 3,9 (3,1-4,7) 82 / 2.356 3,5 2,7
Hovedstaden Ja 15 / 378 2 (1) 4,0 (2,2-6,5) 17 / 389 4,4 2,9
Sjælland Nej 13 / 179 0 (0) 7,3 (3,9-12,1) 10 / 208 4,8 1,1
Syddanmark Ja 19 / 502 0 (0) 3,8 (2,3-5,8) 22 / 533 4,1 2,4
Midtjylland Ja 14 / 360 0 (0) 3,9 (2,1-6,4) 12 / 505 2,4 2,3
Nordjylland Ja #/# 0 (0) 0,9 (0,0-4,8) #/# 3,0 6,0
Privathospitaler Ja 31 / 868 12 (1) 3,6 (2,4-5,0) 19 / 653 2,9 3,4
Hovedstaden Ja 15 / 378 2 (1) 4,0 (2,2-6,5) 17 / 389 4,4 2,9
Amager og Hvidovre Hospital Nej 9 / 122 0 (0) 7,4 (3,4-13,5) 6 / 142 4,2 4,9
Bispebjerg og Frederiksberg Hospital Ja 3 / 98 0 (0) 3,1 (0,6-8,7) 6 / 98 6,1 1,4
Bornholms Hospital Nej #/# 0 (0) 5,0 (0,1-24,9) 0 / 8 0,0  
Herlev og Gentofte Hospital Ja #/# 2 (2) 0,8 (0,0-4,2) 5 / 139 3,6 1,5
Hospitalerne i Nordsjælland Nej #/# 0 (0) 16,7 (0,4-64,1) #/# 0,0 0,0
Rigshospitalet Ja 0 / 3 0 (0) 0,0 (0,0-70,8)      
Sjælland Nej 13 / 179 0 (0) 7,3 (3,9-12,1) 10 / 208 4,8 1,1
Køge Nej #/# 0 (0) 5,6 (0,1-27,3) #/# 12,5 0,0
Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse Nej 12 / 161 0 (0) 7,5 (3,9-12,7) 8 / 191 4,2 1,4
Syddanmark Ja 19 / 502 0 (0) 3,8 (2,3-5,8) 22 / 533 4,1 2,4
Esbjerg Sygehus Grindsted Sygehus Nej 4 / 40 0 (0) 10,0 (2,8-23,7) 5 / 46 10,9 5,0
Odense Universitetshospital - Svendborg Ja 3 / 108 0 (0) 2,8 (0,6-7,9) #/# 1,4 6,2
Sygehus Lillebælt Ja 8 / 270 0 (0) 3,0 (1,3-5,8) 7 / 280 2,5 0,9
Sygehus Sønderjylland Nej 4 / 84 0 (0) 4,8 (1,3-11,7) 9 / 136 6,6 3,3
Midtjylland Ja 14 / 360 0 (0) 3,9 (2,1-6,4) 12 / 505 2,4 2,3
Aarhus Universitetshospital Ja 0 / 33 0 (0) 0,0 (0,0-10,6) #/# 2,9 0,0
Hospitalsenhed Midt Nej 8 / 181 0 (0) 4,4 (1,9-8,5) 10 / 231 4,3 2,3
Regionshospitalet Gødstrup Ja #/# 0 (0) 0,0 (0,0-84,2)      
Regionshospitalet Holstebro Ja #/# 0 (0) 2,4 (0,1-12,9) 0 / 62 0,0 2,6
Regionshospitalet Horsens Ja 0 / 41 0 (0) 0,0 (0,0-8,6) 0 / 64 0,0 4,4
Regionshospitalet Randers Nej 5 / 62 0 (0) 8,1 (2,7-17,8) 0 / 78 0,0 0,9
Nordjylland Ja #/# 0 (0) 0,9 (0,0-4,8) #/# 3,0 6,0
Aalborg Nej #/# 0 (0) 33,3 (0,8-90,6) #/# 0,0 0,0
Farsø Ja 0 / 24 0 (0) 0,0 (0,0-14,2) 0 / 26 0,0 0,0
Frederikshavn Ja 0 / 87 0 (0) 0,0 (0,0-4,2) #/# 5,0 7,8
Privathospitaler Ja 31 / 868 12 (1) 3,6 (2,4-5,0) 19 / 653 2,9 3,4
Adeas Parken Nej 3 / 45 12 (21) 6,7 (1,4-18,3) 0 / 17 0,0  
Adeas Skodsborg Nej #/# 0 (0) 13,3 (1,7-40,5) #/# 3,3 8,3
Aleris Hospitaler, Aarhus Ja 0 / 95 0 (0) 0,0 (0,0-3,8) 0 / 38 0,0 3,3
Aleris Hospitaler, Ringsted Ja 3 / 85 0 (0) 3,5 (0,7-10,0) 5 / 108 4,6 6,9
Capio A/S - Aalborg afdeling Nej #/# 0 (0) 10,5 (1,3-33,1)      
Capio A/S - Aarhus afdeling Nej #/# 0 (0) 6,7 (0,2-31,9) #/# 3,6 0,0
Capio A/S - Hellerup afdeling Ja 0 / 38 0 (0) 0,0 (0,0-9,3) 0 / 13 0,0  
Capio A/S - Odense afdeling Ja #/# 0 (0) 3,8 (0,1-19,6) 0 / 6 0,0  
Capio A/S - Skørping afdeling (Benyt venligst Capio Aalborg) Ja 0 / 61 0 (0) 0,0 (0,0-5,9) 0 / 13 0,0  
Capio A/S - Viborg afdeling Nej #/# 0 (0) 5,0 (0,1-24,9) 0 / 18 0,0 0,0
Gildhøj Privathospital (Brug Capio Gildhøj pr. 1/5-2023) Ja 0 / 34 0 (0) 0,0 (0,0-10,3)      
Privathosp. Hamlet Frederiksberg, Center for Ortopædkirurgi Ja 12 / 282 0 (0) 4,3 (2,2-7,3) 6 / 177 3,4 0,0
Privathospitalet Danmark Nej #/# 0 (0) 5,3 (0,1-26,0) 0 / 6 0,0 0,0
Privathospitalet Kollund Nej #/# 0 (0) 5,3 (0,1-26,0) 0 / 15 0,0 0,0
Privathospitalet Mølholm Ja #/# 0 (0) 1,5 (0,0-8,2) 0 / 66 0,0 2,9
Privathospitalet Skørping Ja #/# 0 (0) 0,0 (0,0-97,5) 0 / 49 0,0 0,0
aCure Privathospital Nej 3 / 28 0 (0) 10,7 (2,3-28,2) 5 / 40 12,5  
missing Ja 0 / 4 0 (0) 0,0 (0,0-60,2) #/# 0,0 0,0
  Udviklingsmål   Uoplyst Aktuelle år Tidligere år
  < 4,4% Tæller/ antal 01.04.2021 - 31.03.2022 2020/21 2019/20
  opfyldt nævner (%) Andel 95% CI Antal Andel Andel
Danmark Ja 93 / 2.405 14 (1) 3,9 (3,1-4,7) 82 / 2.356 3,5 2,7
Hovedstaden Ja 15 / 378 2 (1) 4,0 (2,2-6,5) 17 / 389 4,4 2,9
Sjælland Nej 13 / 179 0 (0) 7,3 (3,9-12,1) 10 / 208 4,8 1,1
Syddanmark Ja 19 / 502 0 (0) 3,8 (2,3-5,8) 22 / 533 4,1 2,4
Midtjylland Ja 14 / 360 0 (0) 3,9 (2,1-6,4) 12 / 505 2,4 2,3
Nordjylland Ja #/# 0 (0) 0,9 (0,0-4,8) #/# 3,0 6,0
Privathospitaler Ja 31 / 868 12 (1) 3,6 (2,4-5,0) 19 / 653 2,9 3,4
Hovedstaden Ja 15 / 378 2 (1) 4,0 (2,2-6,5) 17 / 389 4,4 2,9
Amager og Hvidovre Hospital Nej 9 / 122 0 (0) 7,4 (3,4-13,5) 6 / 142 4,2 4,9
Bispebjerg og Frederiksberg Hospital Ja 3 / 98 0 (0) 3,1 (0,6-8,7) 6 / 98 6,1 1,4
Bornholms Hospital Nej #/# 0 (0) 5,0 (0,1-24,9) 0 / 8 0,0  
Herlev og Gentofte Hospital Ja #/# 2 (2) 0,8 (0,0-4,2) 5 / 139 3,6 1,5
Hospitalerne i Nordsjælland Nej #/# 0 (0) 16,7 (0,4-64,1) #/# 0,0 0,0
Rigshospitalet Ja 0 / 3 0 (0) 0,0 (0,0-70,8)      
Sjælland Nej 13 / 179 0 (0) 7,3 (3,9-12,1) 10 / 208 4,8 1,1
Køge Nej #/# 0 (0) 5,6 (0,1-27,3) #/# 12,5 0,0
Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse Nej 12 / 161 0 (0) 7,5 (3,9-12,7) 8 / 191 4,2 1,4
Syddanmark Ja 19 / 502 0 (0) 3,8 (2,3-5,8) 22 / 533 4,1 2,4
Esbjerg Sygehus Grindsted Sygehus Nej 4 / 40 0 (0) 10,0 (2,8-23,7) 5 / 46 10,9 5,0
Odense Universitetshospital - Svendborg Ja 3 / 108 0 (0) 2,8 (0,6-7,9) #/# 1,4 6,2
Sygehus Lillebælt Ja 8 / 270 0 (0) 3,0 (1,3-5,8) 7 / 280 2,5 0,9
Sygehus Sønderjylland Nej 4 / 84 0 (0) 4,8 (1,3-11,7) 9 / 136 6,6 3,3
Midtjylland Ja 14 / 360 0 (0) 3,9 (2,1-6,4) 12 / 505 2,4 2,3
Aarhus Universitetshospital Ja 0 / 33 0 (0) 0,0 (0,0-10,6) #/# 2,9 0,0
Hospitalsenhed Midt Nej 8 / 181 0 (0) 4,4 (1,9-8,5) 10 / 231 4,3 2,3
Regionshospitalet Gødstrup Ja #/# 0 (0) 0,0 (0,0-84,2)      
Regionshospitalet Holstebro Ja #/# 0 (0) 2,4 (0,1-12,9) 0 / 62 0,0 2,6
Regionshospitalet Horsens Ja 0 / 41 0 (0) 0,0 (0,0-8,6) 0 / 64 0,0 4,4
Regionshospitalet Randers Nej 5 / 62 0 (0) 8,1 (2,7-17,8) 0 / 78 0,0 0,9
Nordjylland Ja #/# 0 (0) 0,9 (0,0-4,8) #/# 3,0 6,0
Aalborg Nej #/# 0 (0) 33,3 (0,8-90,6) #/# 0,0 0,0
Farsø Ja 0 / 24 0 (0) 0,0 (0,0-14,2) 0 / 26 0,0 0,0
Frederikshavn Ja 0 / 87 0 (0) 0,0 (0,0-4,2) #/# 5,0 7,8
Privathospitaler Ja 31 / 868 12 (1) 3,6 (2,4-5,0) 19 / 653 2,9 3,4
Adeas Parken Nej 3 / 45 12 (21) 6,7 (1,4-18,3) 0 / 17 0,0  
Adeas Skodsborg Nej #/# 0 (0) 13,3 (1,7-40,5) #/# 3,3 8,3
Aleris Hospitaler, Aarhus Ja 0 / 95 0 (0) 0,0 (0,0-3,8) 0 / 38 0,0 3,3
Aleris Hospitaler, Ringsted Ja 3 / 85 0 (0) 3,5 (0,7-10,0) 5 / 108 4,6 6,9
Capio A/S - Aalborg afdeling Nej #/# 0 (0) 10,5 (1,3-33,1)      
Capio A/S - Aarhus afdeling Nej #/# 0 (0) 6,7 (0,2-31,9) #/# 3,6 0,0
Capio A/S - Hellerup afdeling Ja 0 / 38 0 (0) 0,0 (0,0-9,3) 0 / 13 0,0  
Capio A/S - Odense afdeling Ja #/# 0 (0) 3,8 (0,1-19,6) 0 / 6 0,0  
Capio A/S - Skørping afdeling (Benyt venligst Capio Aalborg) Ja 0 / 61 0 (0) 0,0 (0,0-5,9) 0 / 13 0,0  
Capio A/S - Viborg afdeling Nej #/# 0 (0) 5,0 (0,1-24,9) 0 / 18 0,0 0,0
Gildhøj Privathospital (Brug Capio Gildhøj pr. 1/5-2023) Ja 0 / 34 0 (0) 0,0 (0,0-10,3)      
Privathosp. Hamlet Frederiksberg, Center for Ortopædkirurgi Ja 12 / 282 0 (0) 4,3 (2,2-7,3) 6 / 177 3,4 0,0
Privathospitalet Danmark Nej #/# 0 (0) 5,3 (0,1-26,0) 0 / 6 0,0 0,0
Privathospitalet Kollund Nej #/# 0 (0) 5,3 (0,1-26,0) 0 / 15 0,0 0,0
Privathospitalet Mølholm Ja #/# 0 (0) 1,5 (0,0-8,2) 0 / 66 0,0 2,9
Privathospitalet Skørping Ja #/# 0 (0) 0,0 (0,0-97,5) 0 / 49 0,0 0,0
aCure Privathospital Nej 3 / 28 0 (0) 10,7 (2,3-28,2) 5 / 40 12,5  
missing Ja 0 / 4 0 (0) 0,0 (0,0-60,2) #/# 0,0 0,0

Indikatortabel 3b

Andel af alle patienter med primær medial unikomparmentel knæalloplastik (UKA), der er revideret (dvs. implantat fjernet, udskiftet eller tilføjet) indenfor 2 år

Datagrundlag og beregningsregler

Nævner: Alle primære medial unikomparmentelle knæalloplastikker (UKA) udført i opgørelsesperioden (aktuelle år) og registreret i DKR.

Tæller: Alle primære medial unikomparmentelle knæalloplastikker (UKA) udført i opgørelsesperioden (aktuelle år), registreret i DKR og revideret (dvs. implantat fjernet, udskiftet eller tilføjet) inden for 2 år ifølge DKR.

Uoplyst: Patienter, der ikke findes i CPR-registeret.

Resultater

På landsplan blev 3,9 % af patienterne med primær medial UKA, opereret i aktuelle periode (01.04.2021 - 31.03.2022), revideret indenfor to år. På regionsniveau er variationen fra 0,9 % i Region Nordjylland til 7,3 % i Region Sjælland. Af funnelplottet ses, at alle opfylder standarden, når der tages højde for den statistiske usikkerhed omkring standarden. Vurderingen af kvaliteten er statistisk usikker, hvis et lavt antal operationer er udført på det enkelte hospital.

Diskussion og implikationer

Indikator 3a og 3b

På landsplan er re-operationsraten indenfor 2 år for TKA 2,7%, mens den for UKA er 3,9%. Sammenlignet med tidligere rapporter, viser disse tal en stigning på 0,4% for begge procedurer i forhold til sidste årsopgørelse. De højere rater for UKA afspejler den dokumenterede tendens, hvor UKA oftere revideres tidligere end TKA, da UKA revision betragtes som en mindre kompleks operation.

Vurdering af Indikatoren

Styregruppen vurderer, at re-operationsraterne for både TKA og UKA inden for 2 år er indenfor et acceptabelt niveau, men opfordrer til fortsat fokus på kvalitetsforbedring. Afdelinger, der udfører UKA-procedurer, opfordres til fortsat at prioritere, at personalet når den anbefalede årlige volumen. Regelmæssige audits bør gennemføres for at identificere faktorer, der kan påvirke disse rater, med det formål at reducere dem yderligere, hvor det er muligt.

Særlig opmærksomhed bør rettes mod at forstå de kliniske beslutningsprocesser, der fører til revisioner af UKA, for at kunne identificere, om der er specifikke patientgrupper eller operative teknikker, der kræver yderligere tilpasning eller opfølgning. Dette vil kunne styrke den kliniske praksis og forbedre patientresultaterne på tværs af Danmark.

Indikator 4a: Revisionsrate de første 5 postoperative år, TKA

Datagrundlag og beregningsregler

Nævner: Alle primære total knæalloplastikker (TKA) udført i opgørelsesperioden (aktuelle år) og registreret i DKR.

Tæller: Alle primære total knæalloplastikker (TKA) udført i opgørelsesperioden (aktuelle år), registreret i DKR og revideret (dvs. implantat fjernet, udskiftet eller tilføjet) inden for 5 år ifølge DKR.

Uoplyst: Patienter, der ikke findes i CPR-registeret.

Resultater

På landsplan blev 4 % af patienterne med primær TKA, som blev opereret i aktuelle år (01.04.2018 - 31.03.2019) revideret indenfor fem år. På regionsniveau er variationen fra 2,6 % i Region Midtjylland og Region Syddanmark til 5,5 % i Region Hovedstaden. Af funnelplottet ses, at ingen afdelinger falder uden for standarden, når der tages højde for den statistiske usikkerhed omkring standarden.

Vurderingen af kvaliteten er statistisk usikker, hvis et lavt antal operationer er udført på det enkelte hospital.

Diskussion og implikationer

Indikator 4a og 4b

Revisionsraterne for TKA og UKA er henholdsvis 4,0 % og 5,8 %. Den observerede forskel stemmer overens med eksisterende litteratur, der traditionelt har taget udgangspunkt i registerdata. Generelle bemærkninger, som kan belyse forskelle i revisionsraterne mellem TKA og UKA, kan findes i kommentarerne vedrørende indikatoren for 1-års revisionsrater for begge procedurer. Det skal også bemærkes, at der i den relevante periode var en markant lavere anvendelse af UKA, hvilket medførte en øget risiko for suboptimale praksismønstre. Som tidligere nævnt er det vigtigt at være forsigtig med direkte sammenligninger af revisionsraterne for TKA og UKA. Revisionsraten for TKA forbliver næsten uændret, mens UKA's revisionsrate er faldet fra 6,6 % til 5,8 % sammenlignet med oplysningerne fra 2022. Dette afspejler formentlig en tiltagende erfaring med proceduren samt indikation for revision af UKA.

Vurdering af Indikatoren

Styregruppen vurderer, at re-operationsraterne for både TKA og UKA inden for 5 år er indenfor et acceptabelt niveau, men opfordrer til fortsat fokus på kvalitetsforbedring. Afdelinger, der udfører UKA-procedurer, opfordres til fortsat at prioritere, at personalet når det anbefalede årlige volumen. Regelmæssige audit bør gennemføres for at identificere faktorer, der kan påvirke disse rater, med det formål at reducere dem yderligere, hvor det er muligt.

Særlig opmærksomhed bør rettes mod at forstå de kliniske beslutningsprocesser, der fører til revisioner af UKA, for at kunne identificere, om der er specifikke patientgrupper eller operative teknikker, der kræver yderligere tilpasning eller opfølgning. Dette vil kunne styrke den kliniske praksis og forbedre patientresultaterne på tværs af Danmark.

Indikatortabel 4a

Andel af alle patienter med primær total knæalloplastik (TKA), der er revideret (dvs. implantat fjernet, udskiftet eller tilføjet) indenfor 5 år

  Udviklingsmål   Uoplyst Aktuelle år Tidligere år
  < 4,5% Tæller/ antal 01.04.2018 - 31.03.2019 2017/18 2016/17
  opfyldt nævner (%) Andel 95% CI Antal Andel Andel
Danmark Ja 286 / 7.111 3 (0) 4,0 (3,6-4,5) 232 / 6.073 3,8 3,9
Hovedstaden Nej 107 / 1.938 1 (0) 5,5 (4,5-6,6) 79 / 1.836 4,3 3,8
Sjælland Nej 48 / 1.056 0 (0) 4,5 (3,4-6,0) 48 / 854 5,6 5,8
Syddanmark Ja 36 / 1.360 0 (0) 2,6 (1,9-3,6) 37 / 1.221 3,0 3,4
Midtjylland Ja 35 / 1.348 1 (0) 2,6 (1,8-3,6) 24 / 1.128 2,1 3,1
Nordjylland Ja 23 / 662 0 (0) 3,5 (2,2-5,2) 26 / 520 5,0 3,1
Privathospitaler Nej 37 / 729 1 (0) 5,1 (3,6-6,9) 17 / 496 3,4 5,5
Hovedstaden Nej 107 / 1.938 1 (0) 5,5 (4,5-6,6) 79 / 1.836 4,3 3,8
Amager og Hvidovre Hospital Ja 20 / 455 0 (0) 4,4 (2,7-6,7) 16 / 428 3,7 3,2
Bispebjerg og Frederiksberg Hospital Nej 24 / 365 0 (0) 6,6 (4,3-9,6) 14 / 315 4,4 3,0
Bornholms Hospital Nej 4 / 38 0 (0) 10,5 (2,9-24,8) #/# 2,9 10,8
Herlev og Gentofte Hospital Nej 36 / 730 0 (0) 4,9 (3,5-6,8) 37 / 759 4,9 4,3
Hospitalerne i Nordsjælland Nej 22 / 334 0 (0) 6,6 (4,2-9,8) 9 / 281 3,2 3,4
Rigshospitalet Nej #/# 1 (6) 6,3 (0,2-30,2) #/# 10,5 0,0
Sjælland Nej 48 / 1.056 0 (0) 4,5 (3,4-6,0) 48 / 854 5,6 5,8
Køge Ja #/# 0 (0) 0,8 (0,0-4,4) 3 / 85 3,5 3,2
Nykøbing Falster Nej 20 / 356 0 (0) 5,6 (3,5-8,5) 17 / 268 6,3 10,2
Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse Nej 27 / 577 0 (0) 4,7 (3,1-6,7) 28 / 501 5,6 4,7
Syddanmark Ja 36 / 1.360 0 (0) 2,6 (1,9-3,6) 37 / 1.221 3,0 3,4
Esbjerg Sygehus Grindsted Sygehus Ja 11 / 321 0 (0) 3,4 (1,7-6,0) 8 / 281 2,8 3,1
Odense Universitetshospital - Svendborg Ja 6 / 263 0 (0) 2,3 (0,8-4,9) 6 / 267 2,2 3,3
Sygehus Lillebælt Ja 13 / 526 0 (0) 2,5 (1,3-4,2) 15 / 486 3,1 2,9
Sygehus Sønderjylland Ja 6 / 250 0 (0) 2,4 (0,9-5,2) 8 / 187 4,3 4,9
Midtjylland Ja 35 / 1.348 1 (0) 2,6 (1,8-3,6) 24 / 1.128 2,1 3,1
Aarhus Universitetshospital Ja 4 / 123 1 (1) 3,3 (0,9-8,1) 7 / 184 3,8 4,9
Hospitalsenhed Midt Ja 9 / 650 0 (0) 1,4 (0,6-2,6) 7 / 461 1,5 1,6
Regionshospitalet Holstebro Ja 8 / 223 0 (0) 3,6 (1,6-6,9) 5 / 196 2,6 3,0
Regionshospitalet Horsens Nej 9 / 174 0 (0) 5,2 (2,4-9,6) 3 / 133 2,3 6,4
Regionshospitalet Randers Ja 5 / 178 0 (0) 2,8 (0,9-6,4) #/# 1,3 2,3
Nordjylland Ja 23 / 662 0 (0) 3,5 (2,2-5,2) 26 / 520 5,0 3,1
Aalborg Nej 4 / 44 0 (0) 9,1 (2,5-21,7) 0 / 9 0,0 0,0
Farsø Ja 11 / 393 0 (0) 2,8 (1,4-5,0) 13 / 295 4,4 3,8
Frederikshavn Ja 8 / 225 0 (0) 3,6 (1,5-6,9) 13 / 216 6,0 2,5
Privathospitaler Nej 37 / 729 1 (0) 5,1 (3,6-6,9) 17 / 496 3,4 5,5
Adeas Skodsborg Ja 0 / 11 0 (0) 0,0 (0,0-28,5)      
Aleris Hospitaler, Aarhus Nej #/# 0 (0) 5,4 (0,7-18,2) 0 / 9 0,0 0,0
Aleris Hospitaler, Ringsted Nej 6 / 111 0 (0) 5,4 (2,0-11,4) 3 / 57 5,3  
Aleris Hospitaler, Søborg Ja 0 / 9 0 (0) 0,0 (0,0-33,6) 0 / 13 0,0  
Bekkevold Privathospital Ja #/# 0 (0) 2,4 (0,1-12,9) #/# 2,7 0,0
CPH Privathospital Ja 0 / 10 0 (0) 0,0 (0,0-30,8)      
Capio A/S - Aarhus afdeling Nej 4 / 26 0 (0) 15,4 (4,4-34,9)      
Capio A/S - Viborg afdeling Nej #/# 0 (0) 16,7 (0,4-64,1) #/# 0,0  
Gildhøj Privathospital (Brug Capio Gildhøj pr. 1/5-2023) Nej 8 / 146 1 (1) 5,5 (2,4-10,5) 6 / 107 5,6 7,1
OPA Ortopædisk Privathospital Aarhus Nej #/# 0 (0) 50,0 (1,3-98,7)      
Privathosp. Hamlet Frederiksberg, Center for Ortopædkirurgi Ja 8 / 209 0 (0) 3,8 (1,7-7,4) #/# 0,6 3,5
Privathospitalet Danmark Ja 0 / 13 0 (0) 0,0 (0,0-24,7) 5 / 12 41,7 20,0
Privathospitalet Kollund Ja 0 / 10 0 (0) 0,0 (0,0-30,8) 0 / 3 0,0 100,0
Privathospitalet Mølholm Ja #/# 0 (0) 3,4 (0,4-11,9) #/# 1,9 0,0
Privathospitalet Skørping Nej 4 / 40 0 (0) 10,0 (2,8-23,7) 0 / 13 0,0 0,0
missing Ja 0 / 18 0 (0) 0,0 (0,0-18,5) #/# 5,6 0,0
  Udviklingsmål   Uoplyst Aktuelle år Tidligere år
  < 4,5% Tæller/ antal 01.04.2018 - 31.03.2019 2017/18 2016/17
  opfyldt nævner (%) Andel 95% CI Antal Andel Andel
Danmark Ja 286 / 7.111 3 (0) 4,0 (3,6-4,5) 232 / 6.073 3,8 3,9
Hovedstaden Nej 107 / 1.938 1 (0) 5,5 (4,5-6,6) 79 / 1.836 4,3 3,8
Sjælland Nej 48 / 1.056 0 (0) 4,5 (3,4-6,0) 48 / 854 5,6 5,8
Syddanmark Ja 36 / 1.360 0 (0) 2,6 (1,9-3,6) 37 / 1.221 3,0 3,4
Midtjylland Ja 35 / 1.348 1 (0) 2,6 (1,8-3,6) 24 / 1.128 2,1 3,1
Nordjylland Ja 23 / 662 0 (0) 3,5 (2,2-5,2) 26 / 520 5,0 3,1
Privathospitaler Nej 37 / 729 1 (0) 5,1 (3,6-6,9) 17 / 496 3,4 5,5
Hovedstaden Nej 107 / 1.938 1 (0) 5,5 (4,5-6,6) 79 / 1.836 4,3 3,8
Amager og Hvidovre Hospital Ja 20 / 455 0 (0) 4,4 (2,7-6,7) 16 / 428 3,7 3,2
Bispebjerg og Frederiksberg Hospital Nej 24 / 365 0 (0) 6,6 (4,3-9,6) 14 / 315 4,4 3,0
Bornholms Hospital Nej 4 / 38 0 (0) 10,5 (2,9-24,8) #/# 2,9 10,8
Herlev og Gentofte Hospital Nej 36 / 730 0 (0) 4,9 (3,5-6,8) 37 / 759 4,9 4,3
Hospitalerne i Nordsjælland Nej 22 / 334 0 (0) 6,6 (4,2-9,8) 9 / 281 3,2 3,4
Rigshospitalet Nej #/# 1 (6) 6,3 (0,2-30,2) #/# 10,5 0,0
Sjælland Nej 48 / 1.056 0 (0) 4,5 (3,4-6,0) 48 / 854 5,6 5,8
Køge Ja #/# 0 (0) 0,8 (0,0-4,4) 3 / 85 3,5 3,2
Nykøbing Falster Nej 20 / 356 0 (0) 5,6 (3,5-8,5) 17 / 268 6,3 10,2
Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse Nej 27 / 577 0 (0) 4,7 (3,1-6,7) 28 / 501 5,6 4,7
Syddanmark Ja 36 / 1.360 0 (0) 2,6 (1,9-3,6) 37 / 1.221 3,0 3,4
Esbjerg Sygehus Grindsted Sygehus Ja 11 / 321 0 (0) 3,4 (1,7-6,0) 8 / 281 2,8 3,1
Odense Universitetshospital - Svendborg Ja 6 / 263 0 (0) 2,3 (0,8-4,9) 6 / 267 2,2 3,3
Sygehus Lillebælt Ja 13 / 526 0 (0) 2,5 (1,3-4,2) 15 / 486 3,1 2,9
Sygehus Sønderjylland Ja 6 / 250 0 (0) 2,4 (0,9-5,2) 8 / 187 4,3 4,9
Midtjylland Ja 35 / 1.348 1 (0) 2,6 (1,8-3,6) 24 / 1.128 2,1 3,1
Aarhus Universitetshospital Ja 4 / 123 1 (1) 3,3 (0,9-8,1) 7 / 184 3,8 4,9
Hospitalsenhed Midt Ja 9 / 650 0 (0) 1,4 (0,6-2,6) 7 / 461 1,5 1,6
Regionshospitalet Holstebro Ja 8 / 223 0 (0) 3,6 (1,6-6,9) 5 / 196 2,6 3,0
Regionshospitalet Horsens Nej 9 / 174 0 (0) 5,2 (2,4-9,6) 3 / 133 2,3 6,4
Regionshospitalet Randers Ja 5 / 178 0 (0) 2,8 (0,9-6,4) #/# 1,3 2,3
Nordjylland Ja 23 / 662 0 (0) 3,5 (2,2-5,2) 26 / 520 5,0 3,1
Aalborg Nej 4 / 44 0 (0) 9,1 (2,5-21,7) 0 / 9 0,0 0,0
Farsø Ja 11 / 393 0 (0) 2,8 (1,4-5,0) 13 / 295 4,4 3,8
Frederikshavn Ja 8 / 225 0 (0) 3,6 (1,5-6,9) 13 / 216 6,0 2,5
Privathospitaler Nej 37 / 729 1 (0) 5,1 (3,6-6,9) 17 / 496 3,4 5,5
Adeas Skodsborg Ja 0 / 11 0 (0) 0,0 (0,0-28,5)      
Aleris Hospitaler, Aarhus Nej #/# 0 (0) 5,4 (0,7-18,2) 0 / 9 0,0 0,0
Aleris Hospitaler, Ringsted Nej 6 / 111 0 (0) 5,4 (2,0-11,4) 3 / 57 5,3  
Aleris Hospitaler, Søborg Ja 0 / 9 0 (0) 0,0 (0,0-33,6) 0 / 13 0,0  
Bekkevold Privathospital Ja #/# 0 (0) 2,4 (0,1-12,9) #/# 2,7 0,0
CPH Privathospital Ja 0 / 10 0 (0) 0,0 (0,0-30,8)      
Capio A/S - Aarhus afdeling Nej 4 / 26 0 (0) 15,4 (4,4-34,9)      
Capio A/S - Viborg afdeling Nej #/# 0 (0) 16,7 (0,4-64,1) #/# 0,0  
Gildhøj Privathospital (Brug Capio Gildhøj pr. 1/5-2023) Nej 8 / 146 1 (1) 5,5 (2,4-10,5) 6 / 107 5,6 7,1
OPA Ortopædisk Privathospital Aarhus Nej #/# 0 (0) 50,0 (1,3-98,7)      
Privathosp. Hamlet Frederiksberg, Center for Ortopædkirurgi Ja 8 / 209 0 (0) 3,8 (1,7-7,4) #/# 0,6 3,5
Privathospitalet Danmark Ja 0 / 13 0 (0) 0,0 (0,0-24,7) 5 / 12 41,7 20,0
Privathospitalet Kollund Ja 0 / 10 0 (0) 0,0 (0,0-30,8) 0 / 3 0,0 100,0
Privathospitalet Mølholm Ja #/# 0 (0) 3,4 (0,4-11,9) #/# 1,9 0,0
Privathospitalet Skørping Nej 4 / 40 0 (0) 10,0 (2,8-23,7) 0 / 13 0,0 0,0
missing Ja 0 / 18 0 (0) 0,0 (0,0-18,5) #/# 5,6 0,0

Indikatortabel 4a

Andel af alle patienter med primær total knæalloplastik (TKA), der er revideret (dvs. implantat fjernet, udskiftet eller tilføjet) indenfor 5 år

Datagrundlag og beregningsregler

Nævner: Alle primære total knæalloplastikker (TKA) udført i opgørelsesperioden (aktuelle år) og registreret i DKR.

Tæller: Alle primære total knæalloplastikker (TKA) udført i opgørelsesperioden (aktuelle år), registreret i DKR og revideret (dvs. implantat fjernet, udskiftet eller tilføjet) inden for 5 år ifølge DKR.

Uoplyst: Patienter, der ikke findes i CPR-registeret.

Resultater

På landsplan blev 4 % af patienterne med primær TKA, som blev opereret i aktuelle år (01.04.2018 - 31.03.2019) revideret indenfor fem år. På regionsniveau er variationen fra 2,6 % i Region Midtjylland og Region Syddanmark til 5,5 % i Region Hovedstaden. Af funnelplottet ses, at ingen afdelinger falder uden for standarden, når der tages højde for den statistiske usikkerhed omkring standarden.

Vurderingen af kvaliteten er statistisk usikker, hvis et lavt antal operationer er udført på det enkelte hospital.

Diskussion og implikationer

Indikator 4a og 4b

Revisionsraterne for TKA og UKA er henholdsvis 4,0 % og 5,8 %. Den observerede forskel stemmer overens med eksisterende litteratur, der traditionelt har taget udgangspunkt i registerdata. Generelle bemærkninger, som kan belyse forskelle i revisionsraterne mellem TKA og UKA, kan findes i kommentarerne vedrørende indikatoren for 1-års revisionsrater for begge procedurer. Det skal også bemærkes, at der i den relevante periode var en markant lavere anvendelse af UKA, hvilket medførte en øget risiko for suboptimale praksismønstre. Som tidligere nævnt er det vigtigt at være forsigtig med direkte sammenligninger af revisionsraterne for TKA og UKA. Revisionsraten for TKA forbliver næsten uændret, mens UKA's revisionsrate er faldet fra 6,6 % til 5,8 % sammenlignet med oplysningerne fra 2022. Dette afspejler formentlig en tiltagende erfaring med proceduren samt indikation for revision af UKA.

Vurdering af Indikatoren

Styregruppen vurderer, at re-operationsraterne for både TKA og UKA inden for 5 år er indenfor et acceptabelt niveau, men opfordrer til fortsat fokus på kvalitetsforbedring. Afdelinger, der udfører UKA-procedurer, opfordres til fortsat at prioritere, at personalet når det anbefalede årlige volumen. Regelmæssige audit bør gennemføres for at identificere faktorer, der kan påvirke disse rater, med det formål at reducere dem yderligere, hvor det er muligt.

Særlig opmærksomhed bør rettes mod at forstå de kliniske beslutningsprocesser, der fører til revisioner af UKA, for at kunne identificere, om der er specifikke patientgrupper eller operative teknikker, der kræver yderligere tilpasning eller opfølgning. Dette vil kunne styrke den kliniske praksis og forbedre patientresultaterne på tværs af Danmark.

Indikator 4b: Revisionsrate de første 5 postoperative år, UKA

Datagrundlag og beregningsregler

Nævner: Alle primære mediale unikompartmentelle knæalloplastikker (UKA) udført i opgørelsesperioden (aktuelle år) og registreret i DKR.

Tæller: Alle primære mediale unikompartmentelle knæalloplastikker (UKA) udført i opgørelsesperioden (aktuelle år), registreret i DKR og revideret (dvs. implantat fjernet, udskiftet eller tilføjet) inden for 5 år ifølge DKR.

Uoplyst: Patienter, der ikke findes i CPR-registeret.

Resultater

På landsplan blev 5,8 % af patienterne med primær medial UKA, som blev opereret i aktuelle år (01.04.2018 - 31.03.2019) revideret indenfor fem år. Der er variation fra 4 % i Region Syddanmark til 10,6 % i Region Sjælland. På afdelingsniveau er der ligeledes variation mellem afdelinger og over tid – se trendgrafen. Af funnelplottet ses, at Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse (12,4 %) ikke opfylder standarden, når der tages højde for den statistiske usikkerhed omkring standarden. Vurderingen af kvaliteten er statistisk usikker, hvis et lavt antal operationer er udført på det enkelte hospital.

Diskussion og implikationer

Indikator 4a og 4b

Revisionsraterne for TKA og UKA er henholdsvis 4,0 % og 5,8 %. Den observerede forskel stemmer overens med eksisterende litteratur, der traditionelt har taget udgangspunkt i registerdata. Generelle bemærkninger, som kan belyse forskelle i revisionsraterne mellem TKA og UKA, kan findes i kommentarerne vedrørende indikatoren for 1-års revisionsrater for begge procedurer. Det skal også bemærkes, at der i den relevante periode var en markant lavere anvendelse af UKA, hvilket medførte en øget risiko for suboptimale praksismønstre. Som tidligere nævnt er det vigtigt at være forsigtig med direkte sammenligninger af revisionsraterne for TKA og UKA. Revisionsraten for TKA forbliver næsten uændret, mens UKA's revisionsrate er faldet fra 6,6 % til 5,8 % sammenlignet med oplysningerne fra 2022. Dette afspejler formentlig en tiltagende erfaring med proceduren samt indikation for revision af UKA.

Vurdering af Indikatoren

Styregruppen vurderer, at re-operationsraterne for både TKA og UKA inden for 5 år er indenfor et acceptabelt niveau, men opfordrer til fortsat fokus på kvalitetsforbedring. Afdelinger, der udfører UKA-procedurer, opfordres til fortsat at prioritere, at personalet når den anbefalede årlige volumen. Regelmæssige audits bør gennemføres for at identificere faktorer, der kan påvirke disse rater, med det formål at reducere dem yderligere, hvor det er muligt.

Særlig opmærksomhed bør rettes mod at forstå de kliniske beslutningsprocesser, der fører til revisioner af UKA, for at kunne identificere, om der er specifikke patientgrupper eller operative teknikker, der kræver yderligere tilpasning eller opfølgning. Dette vil kunne styrke den kliniske praksis og forbedre patientresultaterne på tværs af Danmark.

Indikatortabel 4b

Andel af alle patienter med primær medial unikomparmentel knæalloplastik (UKA), der er revideret (dvs. implantat fjernet, udskiftet eller tilføjet) indenfor 5 år

  Udviklingsmål   Uoplyst Aktuelle år Tidligere år
  < 7% Tæller/ antal 01.04.2018 - 31.03.2019 2017/18 2016/17
  opfyldt nævner (%) Andel 95% CI Antal Andel Andel
Danmark Ja 99 / 1.703 0 (0) 5,8 (4,7-7,0) 95 / 1.490 6,4 8,1
Hovedstaden Ja 18 / 327 0 (0) 5,5 (3,3-8,6) 15 / 306 4,9 7,8
Sjælland Nej 19 / 179 0 (0) 10,6 (6,5-16,1) 15 / 176 8,5 12,3
Syddanmark Ja 18 / 449 0 (0) 4,0 (2,4-6,3) 25 / 401 6,2 8,0
Midtjylland Ja 19 / 432 0 (0) 4,4 (2,7-6,8) 21 / 338 6,2 4,9
Nordjylland Nej 18 / 204 0 (0) 8,8 (5,3-13,6) 16 / 195 8,2 6,9
Privathospitaler Ja 7 / 112 0 (0) 6,3 (2,5-12,5) #/# 1,5 6,8
Hovedstaden Ja 18 / 327 0 (0) 5,5 (3,3-8,6) 15 / 306 4,9 7,8
Amager og Hvidovre Hospital Ja #/# 0 (0) 2,0 (0,2-7,0) #/# 2,9 4,3
Bispebjerg og Frederiksberg Hospital Ja 3 / 98 0 (0) 3,1 (0,6-8,7) 5 / 56 8,9 7,7
Herlev og Gentofte Hospital Nej 13 / 122 0 (0) 10,7 (5,8-17,5) 8 / 180 4,4 8,9
Hospitalerne i Nordsjælland Ja 0 / 6 0 (0) 0,0 (0,0-45,9) #/# 0,0 0,0
Sjælland Nej 19 / 179 0 (0) 10,6 (6,5-16,1) 15 / 176 8,5 12,3
Køge Ja 4 / 58 0 (0) 6,9 (1,9-16,7) #/# 4,2 4,4
Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse Nej 15 / 121 0 (0) 12,4 (7,1-19,6) 13 / 141 9,2 13,2
Syddanmark Ja 18 / 449 0 (0) 4,0 (2,4-6,3) 25 / 401 6,2 8,0
Esbjerg Sygehus Grindsted Sygehus Nej 3 / 16 0 (0) 18,8 (4,0-45,6) #/# 5,9 15,4
Odense Universitetshospital - Svendborg Ja 5 / 72 0 (0) 6,9 (2,3-15,5) 10 / 63 15,9 20,0
Sygehus Lillebælt Ja 7 / 264 0 (0) 2,7 (1,1-5,4) 11 / 252 4,4 4,0
Sygehus Sønderjylland Ja 3 / 97 0 (0) 3,1 (0,6-8,8) 3 / 69 4,3 13,2
Midtjylland Ja 19 / 432 0 (0) 4,4 (2,7-6,8) 21 / 338 6,2 4,9
Aarhus Universitetshospital Ja #/# 0 (0) 4,5 (0,6-15,5) 11 / 114 9,6 4,9
Hospitalsenhed Midt Ja 3 / 148 0 (0) 2,0 (0,4-5,8) 5 / 87 5,7 3,8
Regionshospitalet Holstebro Ja 6 / 103 0 (0) 5,8 (2,2-12,2) 3 / 79 3,8 4,9
Regionshospitalet Horsens Nej 7 / 85 0 (0) 8,2 (3,4-16,2) #/# 3,4 14,3
Regionshospitalet Randers Ja #/# 0 (0) 1,9 (0,0-10,3)      
Nordjylland Nej 18 / 204 0 (0) 8,8 (5,3-13,6) 16 / 195 8,2 6,9
Aalborg Ja 0 / 4 0 (0) 0,0 (0,0-60,2) #/# 0,0  
Farsø Ja #/# 0 (0) 4,9 (0,6-16,5) #/# 7,4 3,8
Frederikshavn Nej 16 / 159 0 (0) 10,1 (5,9-15,8) 14 / 167 8,4 7,8
Privathospitaler Ja 7 / 112 0 (0) 6,3 (2,5-12,5) #/# 1,5 6,8
Adeas Skodsborg Ja #/# 0 (0) 0,0 (0,0-97,5)      
Aleris Hospitaler, Aarhus Ja #/# 0 (0) 5,6 (0,1-27,3) #/# 10,0 0,0
Aleris Hospitaler, Ringsted Nej 3 / 14 0 (0) 21,4 (4,7-50,8)      
Bekkevold Privathospital Ja 0 / 7 0 (0) 0,0 (0,0-41,0) 0 / 19 0,0 33,3
Capio A/S - Aarhus afdeling Nej #/# 0 (0) 11,1 (0,3-48,2)      
Capio A/S - Viborg afdeling Nej #/# 0 (0) 18,2 (2,3-51,8) #/# 0,0  
OPA Ortopædisk Privathospital Aarhus Ja #/# 0 (0) 0,0 (0,0-97,5)      
Privathospitalet Danmark Ja 0 / 4 0 (0) 0,0 (0,0-60,2) 0 / 5 0,0  
Privathospitalet Kollund Ja 0 / 8 0 (0) 0,0 (0,0-36,9) #/# 0,0  
Privathospitalet Mølholm Ja 0 / 38 0 (0) 0,0 (0,0-9,3) 0 / 29 0,0 0,0
Privathospitalet Skørping Ja #/# 0 (0) 0,0 (0,0-97,5)      
  Udviklingsmål   Uoplyst Aktuelle år Tidligere år
  < 7% Tæller/ antal 01.04.2018 - 31.03.2019 2017/18 2016/17
  opfyldt nævner (%) Andel 95% CI Antal Andel Andel
Danmark Ja 99 / 1.703 0 (0) 5,8 (4,7-7,0) 95 / 1.490 6,4 8,1
Hovedstaden Ja 18 / 327 0 (0) 5,5 (3,3-8,6) 15 / 306 4,9 7,8
Sjælland Nej 19 / 179 0 (0) 10,6 (6,5-16,1) 15 / 176 8,5 12,3
Syddanmark Ja 18 / 449 0 (0) 4,0 (2,4-6,3) 25 / 401 6,2 8,0
Midtjylland Ja 19 / 432 0 (0) 4,4 (2,7-6,8) 21 / 338 6,2 4,9
Nordjylland Nej 18 / 204 0 (0) 8,8 (5,3-13,6) 16 / 195 8,2 6,9
Privathospitaler Ja 7 / 112 0 (0) 6,3 (2,5-12,5) #/# 1,5 6,8
Hovedstaden Ja 18 / 327 0 (0) 5,5 (3,3-8,6) 15 / 306 4,9 7,8
Amager og Hvidovre Hospital Ja #/# 0 (0) 2,0 (0,2-7,0) #/# 2,9 4,3
Bispebjerg og Frederiksberg Hospital Ja 3 / 98 0 (0) 3,1 (0,6-8,7) 5 / 56 8,9 7,7
Herlev og Gentofte Hospital Nej 13 / 122 0 (0) 10,7 (5,8-17,5) 8 / 180 4,4 8,9
Hospitalerne i Nordsjælland Ja 0 / 6 0 (0) 0,0 (0,0-45,9) #/# 0,0 0,0
Sjælland Nej 19 / 179 0 (0) 10,6 (6,5-16,1) 15 / 176 8,5 12,3
Køge Ja 4 / 58 0 (0) 6,9 (1,9-16,7) #/# 4,2 4,4
Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse Nej 15 / 121 0 (0) 12,4 (7,1-19,6) 13 / 141 9,2 13,2
Syddanmark Ja 18 / 449 0 (0) 4,0 (2,4-6,3) 25 / 401 6,2 8,0
Esbjerg Sygehus Grindsted Sygehus Nej 3 / 16 0 (0) 18,8 (4,0-45,6) #/# 5,9 15,4
Odense Universitetshospital - Svendborg Ja 5 / 72 0 (0) 6,9 (2,3-15,5) 10 / 63 15,9 20,0
Sygehus Lillebælt Ja 7 / 264 0 (0) 2,7 (1,1-5,4) 11 / 252 4,4 4,0
Sygehus Sønderjylland Ja 3 / 97 0 (0) 3,1 (0,6-8,8) 3 / 69 4,3 13,2
Midtjylland Ja 19 / 432 0 (0) 4,4 (2,7-6,8) 21 / 338 6,2 4,9
Aarhus Universitetshospital Ja #/# 0 (0) 4,5 (0,6-15,5) 11 / 114 9,6 4,9
Hospitalsenhed Midt Ja 3 / 148 0 (0) 2,0 (0,4-5,8) 5 / 87 5,7 3,8
Regionshospitalet Holstebro Ja 6 / 103 0 (0) 5,8 (2,2-12,2) 3 / 79 3,8 4,9
Regionshospitalet Horsens Nej 7 / 85 0 (0) 8,2 (3,4-16,2) #/# 3,4 14,3
Regionshospitalet Randers Ja #/# 0 (0) 1,9 (0,0-10,3)      
Nordjylland Nej 18 / 204 0 (0) 8,8 (5,3-13,6) 16 / 195 8,2 6,9
Aalborg Ja 0 / 4 0 (0) 0,0 (0,0-60,2) #/# 0,0  
Farsø Ja #/# 0 (0) 4,9 (0,6-16,5) #/# 7,4 3,8
Frederikshavn Nej 16 / 159 0 (0) 10,1 (5,9-15,8) 14 / 167 8,4 7,8
Privathospitaler Ja 7 / 112 0 (0) 6,3 (2,5-12,5) #/# 1,5 6,8
Adeas Skodsborg Ja #/# 0 (0) 0,0 (0,0-97,5)      
Aleris Hospitaler, Aarhus Ja #/# 0 (0) 5,6 (0,1-27,3) #/# 10,0 0,0
Aleris Hospitaler, Ringsted Nej 3 / 14 0 (0) 21,4 (4,7-50,8)      
Bekkevold Privathospital Ja 0 / 7 0 (0) 0,0 (0,0-41,0) 0 / 19 0,0 33,3
Capio A/S - Aarhus afdeling Nej #/# 0 (0) 11,1 (0,3-48,2)      
Capio A/S - Viborg afdeling Nej #/# 0 (0) 18,2 (2,3-51,8) #/# 0,0  
OPA Ortopædisk Privathospital Aarhus Ja #/# 0 (0) 0,0 (0,0-97,5)      
Privathospitalet Danmark Ja 0 / 4 0 (0) 0,0 (0,0-60,2) 0 / 5 0,0  
Privathospitalet Kollund Ja 0 / 8 0 (0) 0,0 (0,0-36,9) #/# 0,0  
Privathospitalet Mølholm Ja 0 / 38 0 (0) 0,0 (0,0-9,3) 0 / 29 0,0 0,0
Privathospitalet Skørping Ja #/# 0 (0) 0,0 (0,0-97,5)      

Indikatortabel 4b

Andel af alle patienter med primær medial unikomparmentel knæalloplastik (UKA), der er revideret (dvs. implantat fjernet, udskiftet eller tilføjet) indenfor 5 år

Datagrundlag og beregningsregler

Nævner: Alle primære mediale unikompartmentelle knæalloplastikker (UKA) udført i opgørelsesperioden (aktuelle år) og registreret i DKR.

Tæller: Alle primære mediale unikompartmentelle knæalloplastikker (UKA) udført i opgørelsesperioden (aktuelle år), registreret i DKR og revideret (dvs. implantat fjernet, udskiftet eller tilføjet) inden for 5 år ifølge DKR.

Uoplyst: Patienter, der ikke findes i CPR-registeret.

Resultater

På landsplan blev 5,8 % af patienterne med primær medial UKA, som blev opereret i aktuelle år (01.04.2018 - 31.03.2019) revideret indenfor fem år. Der er variation fra 4 % i Region Syddanmark til 10,6 % i Region Sjælland. På afdelingsniveau er der ligeledes variation mellem afdelinger og over tid – se trendgrafen. Af funnelplottet ses, at Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse (12,4 %) ikke opfylder standarden, når der tages højde for den statistiske usikkerhed omkring standarden. Vurderingen af kvaliteten er statistisk usikker, hvis et lavt antal operationer er udført på det enkelte hospital.

Diskussion og implikationer

Indikator 4a og 4b

Revisionsraterne for TKA og UKA er henholdsvis 4,0 % og 5,8 %. Den observerede forskel stemmer overens med eksisterende litteratur, der traditionelt har taget udgangspunkt i registerdata. Generelle bemærkninger, som kan belyse forskelle i revisionsraterne mellem TKA og UKA, kan findes i kommentarerne vedrørende indikatoren for 1-års revisionsrater for begge procedurer. Det skal også bemærkes, at der i den relevante periode var en markant lavere anvendelse af UKA, hvilket medførte en øget risiko for suboptimale praksismønstre. Som tidligere nævnt er det vigtigt at være forsigtig med direkte sammenligninger af revisionsraterne for TKA og UKA. Revisionsraten for TKA forbliver næsten uændret, mens UKA's revisionsrate er faldet fra 6,6 % til 5,8 % sammenlignet med oplysningerne fra 2022. Dette afspejler formentlig en tiltagende erfaring med proceduren samt indikation for revision af UKA.

Vurdering af Indikatoren

Styregruppen vurderer, at re-operationsraterne for både TKA og UKA inden for 5 år er indenfor et acceptabelt niveau, men opfordrer til fortsat fokus på kvalitetsforbedring. Afdelinger, der udfører UKA-procedurer, opfordres til fortsat at prioritere, at personalet når den anbefalede årlige volumen. Regelmæssige audits bør gennemføres for at identificere faktorer, der kan påvirke disse rater, med det formål at reducere dem yderligere, hvor det er muligt.

Særlig opmærksomhed bør rettes mod at forstå de kliniske beslutningsprocesser, der fører til revisioner af UKA, for at kunne identificere, om der er specifikke patientgrupper eller operative teknikker, der kræver yderligere tilpasning eller opfølgning. Dette vil kunne styrke den kliniske praksis og forbedre patientresultaterne på tværs af Danmark.

Procesindikator 5: Andelen af mediale unikompartmentelle knæalloplastikker

Datagrundlag og beregningsregler

Nævner: Alle primære knæalloplastikker udført i opgørelsesperioden og registreret i DKR.

Tæller: Alle primære knæalloplastikker udført i opgørelsesperioden, registreret i DKR med indsættelse af en medial unikompartmentel alloplastik (UKA)

Uoplyst: Patienter, der ikke findes i CPR-registeret.

Resultater

På landsplan indsættes der i opgørelsesperioden (01.04.2023 - 31.03.2024) ved 30,6 % af operationerne mediale unikompartmentelle (UKA) implantater. Der er sket en stor stigning i anvendelse af UKA de seneste år (se trendgraf). Der er variation fra 22,4 % i Region Sjælland til 35,3 % på privathospitalerne. Alle regioner ligger over 20 %. På afdelingsniveau er der variation, og flere afdelinger udfører ingen UKA operationer. Andre steder indsættes UKA i over 50 % af operationerne.

Diskussion og implikationer

Den nationale anvendelse af UKA er fortsat stigende til 30,6 % (op fra 27,6 % i årsrapporten for 2022), hvilket afspejler en voksende international anerkendelse af metoden og en opfordring til at tilbyde UKA til passende patienter. Dette understøttes af European Knee Society og British Association for Surgery of the Knee og DSHK. Anvendelsen af UKA har længe været forbundet med en faldende revisionsrate. Litteraturen viser, at brugen af UKA er associeret med reduceret morbiditet, færre genindlæggelser og bedre patientrapporterede resultater.

Styregruppen er opmærksom på at henvisningsmønstre mellem afdelinger i en region kan føre til, at udførelsen af UKA koncentreres i visse afdelinger. Hvis der i en region findes hospitaler med lav eller ingen anvendelse af UKA, bør det sikres, at dette ikke er et resultat af systematiske problemer. Der observeres fortsat betydelig variation i anvendelsesprocenten, og der er derfor stadig stort potentiale for at optimere praksis for UKA, som beskrevet nedenfor.

Anbefalinger

Afdelinger bør sikre, at kirurgerne, der udfører behandlingen, har en anvendelse på minimum 20 % og helst op til 30 % af deres primære operationer som UKA-operationer, eller at de udfører over 30 UKA-indgreb årligt, alternativt 10-30 indgreb om året. Disse mål er baseret på aktuel litteratur.

Afdelinger og kirurger, der ikke udfører behandlingen, bør enten oplæres i indgrebet for at opnå ovenstående procenter eller antal, eller henvise egnede patienter til en afdeling, der udfører indgrebet. Dette gælder både offentlige og private hospitaler.

Afdelingen/hospitalet bør sikre en grundig uddannelse og oplæring af kirurgerne ved opstart af en UKA-praksis. Nye specialister med fokus på knæalloplastikkirurgi bør inkludere indgrebet som en fast del af deres uddannelse.

Vurdering af indikator

Styregruppen vurderer, at indikatoren kan være med til skabe opmærksomhed omkring en procedure, hvor der er stor forskel på praksis på tværs af landet. Litteraturen støtter, at et hensigtsmæssigt praksismønster, hvor den enkelte kirurg og afdelingerne udfører nok UKA operationer (se ovenfor) vil medføre yderligere forbedringer (en lavere revisionsrate). Tiltaget er progressivt i international sammenhæng. Herunder kan evidensbaseret praksis understøttes, og der kan indenfor regionerne rettes opmærksomhed mod hvorvidt praksis og henvisningsmønstre lever op til anbefalingerne for indikatoren.

Indikatortabel 5

Andel af alle primære knæalloplastikker hvor der indsættes mediale unikompartmentelle alloplastikker

  Uoplyst Aktuelle år Tidligere år
  Udviklingsmål Tæller/ antal 01.04.2023 - 31.03.2024 2022/23 2021/22
  opfyldt nævner (%) Andel 95% CI Antal Andel Andel
Danmark   4.422 / 14.473 0 (0) 30,6 (29,8-31,3) 3.904 / 14.162 27,6 25,7
Hovedstaden   593 / 2.068 0 (0) 28,7 (26,7-30,7) 502 / 1.844 27,2 25,8
Sjælland   281 / 1.253 0 (0) 22,4 (20,1-24,8) 171 / 1.001 17,1 19,7
Syddanmark   736 / 2.426 0 (0) 30,3 (28,5-32,2) 752 / 2.709 27,8 26,7
Midtjylland   614 / 2.361 0 (0) 26,0 (24,2-27,8) 563 / 2.370 23,8 26,6
Nordjylland   327 / 1.063 0 (0) 30,8 (28,0-33,6) 238 / 947 25,1 19,2
Privathospitaler   1.871 / 5.302 0 (0) 35,3 (34,0-36,6) 1.678 / 5.286 31,7 27,5
Hovedstaden   593 / 2.068 0 (0) 28,7 (26,7-30,7) 502 / 1.844 27,2 25,8
Amager og Hvidovre Hospital   214 / 450 0 (0) 47,6 (42,9-52,3) 214 / 465 46,0 47,7
Bispebjerg og Frederiksberg Hospital   111 / 306 0 (0) 36,3 (30,9-41,9) 72 / 199 36,2 38,7
Bornholms Hospital   39 / 126 0 (0) 31,0 (23,0-39,8) 44 / 125 35,2 21,5
Herlev og Gentofte Hospital   210 / 951 0 (0) 22,1 (19,5-24,9) 169 / 933 18,1 21,1
Hospitalerne i Nordsjælland   19 / 206 0 (0) 9,2 (5,6-14,0) 3 / 95 3,2 2,8
Rigshospitalet   0 / 29 0 (0) 0,0 (0,0-11,9) 0 / 27 0,0 8,7
Sjælland   281 / 1.253 0 (0) 22,4 (20,1-24,8) 171 / 1.001 17,1 19,7
Køge   36 / 203 0 (0) 17,7 (12,7-23,7) 19 / 150 12,7 10,7
Nykøbing Falster   0 / 211 0 (0) 0,0 (0,0-1,7) 0 / 163 0,0 0,0
Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse   245 / 839 0 (0) 29,2 (26,1-32,4) 152 / 688 22,1 25,6
Syddanmark   736 / 2.426 0 (0) 30,3 (28,5-32,2) 752 / 2.709 27,8 26,7
Esbjerg Sygehus Grindsted Sygehus   35 / 428 0 (0) 8,2 (5,8-11,2) 49 / 468 10,5 10,8
Odense Universitetshospital - Svendborg   184 / 418 0 (0) 44,0 (39,2-48,9) 167 / 507 32,9 26,9
Sygehus Lillebælt   403 / 1.100 0 (0) 36,6 (33,8-39,6) 396 / 1.182 33,5 32,6
Sygehus Sønderjylland   114 / 480 0 (0) 23,8 (20,0-27,8) 140 / 552 25,4 30,8
Midtjylland   614 / 2.361 0 (0) 26,0 (24,2-27,8) 563 / 2.370 23,8 26,6
Aarhus Universitetshospital   54 / 198 0 (0) 27,3 (21,2-34,0) 94 / 327 28,7 22,8
Hospitalsenhed Midt   274 / 1.160 0 (0) 23,6 (21,2-26,2) 231 / 1.088 21,2 25,3
Regionshospitalet Gødstrup   101 / 371 0 (0) 27,2 (22,8-32,1) 78 / 356 21,9 6,5
Regionshospitalet Horsens   54 / 195 0 (0) 27,7 (21,5-34,5) 56 / 220 25,5 34,7
Regionshospitalet Randers   131 / 437 0 (0) 30,0 (25,7-34,5) 104 / 379 27,4 27,6
Nordjylland   327 / 1.063 0 (0) 30,8 (28,0-33,6) 238 / 947 25,1 19,2
Aalborg   6 / 44 0 (0) 13,6 (5,2-27,4) #/# 4,3 7,1
Farsø   200 / 720 0 (0) 27,8 (24,5-31,2) 162 / 640 25,3 9,5
Frederikshavn   121 / 299 0 (0) 40,5 (34,9-46,3) 74 / 261 28,4 29,6
Privathospitaler   1.871 / 5.302 0 (0) 35,3 (34,0-36,6) 1.678 / 5.286 31,7 27,5
Adeas Parken   446 / 1.495 0 (0) 29,8 (27,5-32,2) 181 / 1.019 17,8 14,1
Aleris Hospitaler, Aalborg   6 / 18 0 (0) 33,3 (13,3-59,0)      
Aleris Hospitaler, Aarhus   274 / 641 0 (0) 42,7 (38,9-46,7) 213 / 508 41,9 42,7
Aleris Hospitaler, Ringsted   131 / 305 0 (0) 43,0 (37,3-48,7) 157 / 400 39,3 23,6
Aleris Hospitaler, Søborg   401 / 775 0 (0) 51,7 (48,2-55,3) 76 / 168 45,2  
CPH Privathospital   0 / 115 0 (0) 0,0 (0,0-3,2) 0 / 112 0,0 0,0
Capio A/S - Aalborg afdeling   175 / 601 0 (0) 29,1 (25,5-32,9) 157 / 667 23,5 17,9
Capio A/S - Aarhus afdeling   85 / 218 0 (0) 39,0 (32,5-45,8) 75 / 161 46,6 40,5
Capio A/S - Gildhøj afd (Benyt Capio Hellerup efter 1. sept)   79 / 263 0 (0) 30,0 (24,6-36,0) 8 / 31 25,8  
Capio A/S - Hellerup sengeafsnit   28 / 77 0 (0) 36,4 (25,7-48,1) 6 / 20 30,0 100,0
Capio A/S - Odense afdeling   88 / 214 0 (0) 41,1 (34,5-48,0) 59 / 172 34,3 28,6
Privathospitalet Danmark   24 / 116 0 (0) 20,7 (13,7-29,2) 5 / 33 15,2  
Privathospitalet Kollund   18 / 150 0 (0) 12,0 (7,3-18,3) 26 / 147 17,7 25,3
Privathospitalet Mølholm   95 / 268 0 (0) 35,4 (29,7-41,5) 80 / 227 35,2 38,0
aCure Privathospital   21 / 46 0 (0) 45,7 (30,9-61,0) 51 / 154 33,1 28,0
  Uoplyst Aktuelle år Tidligere år
  Udviklingsmål Tæller/ antal 01.04.2023 - 31.03.2024 2022/23 2021/22
  opfyldt nævner (%) Andel 95% CI Antal Andel Andel
Danmark   4.422 / 14.473 0 (0) 30,6 (29,8-31,3) 3.904 / 14.162 27,6 25,7
Hovedstaden   593 / 2.068 0 (0) 28,7 (26,7-30,7) 502 / 1.844 27,2 25,8
Sjælland   281 / 1.253 0 (0) 22,4 (20,1-24,8) 171 / 1.001 17,1 19,7
Syddanmark   736 / 2.426 0 (0) 30,3 (28,5-32,2) 752 / 2.709 27,8 26,7
Midtjylland   614 / 2.361 0 (0) 26,0 (24,2-27,8) 563 / 2.370 23,8 26,6
Nordjylland   327 / 1.063 0 (0) 30,8 (28,0-33,6) 238 / 947 25,1 19,2
Privathospitaler   1.871 / 5.302 0 (0) 35,3 (34,0-36,6) 1.678 / 5.286 31,7 27,5
Hovedstaden   593 / 2.068 0 (0) 28,7 (26,7-30,7) 502 / 1.844 27,2 25,8
Amager og Hvidovre Hospital   214 / 450 0 (0) 47,6 (42,9-52,3) 214 / 465 46,0 47,7
Bispebjerg og Frederiksberg Hospital   111 / 306 0 (0) 36,3 (30,9-41,9) 72 / 199 36,2 38,7
Bornholms Hospital   39 / 126 0 (0) 31,0 (23,0-39,8) 44 / 125 35,2 21,5
Herlev og Gentofte Hospital   210 / 951 0 (0) 22,1 (19,5-24,9) 169 / 933 18,1 21,1
Hospitalerne i Nordsjælland   19 / 206 0 (0) 9,2 (5,6-14,0) 3 / 95 3,2 2,8
Rigshospitalet   0 / 29 0 (0) 0,0 (0,0-11,9) 0 / 27 0,0 8,7
Sjælland   281 / 1.253 0 (0) 22,4 (20,1-24,8) 171 / 1.001 17,1 19,7
Køge   36 / 203 0 (0) 17,7 (12,7-23,7) 19 / 150 12,7 10,7
Nykøbing Falster   0 / 211 0 (0) 0,0 (0,0-1,7) 0 / 163 0,0 0,0
Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse   245 / 839 0 (0) 29,2 (26,1-32,4) 152 / 688 22,1 25,6
Syddanmark   736 / 2.426 0 (0) 30,3 (28,5-32,2) 752 / 2.709 27,8 26,7
Esbjerg Sygehus Grindsted Sygehus   35 / 428 0 (0) 8,2 (5,8-11,2) 49 / 468 10,5 10,8
Odense Universitetshospital - Svendborg   184 / 418 0 (0) 44,0 (39,2-48,9) 167 / 507 32,9 26,9
Sygehus Lillebælt   403 / 1.100 0 (0) 36,6 (33,8-39,6) 396 / 1.182 33,5 32,6
Sygehus Sønderjylland   114 / 480 0 (0) 23,8 (20,0-27,8) 140 / 552 25,4 30,8
Midtjylland   614 / 2.361 0 (0) 26,0 (24,2-27,8) 563 / 2.370 23,8 26,6
Aarhus Universitetshospital   54 / 198 0 (0) 27,3 (21,2-34,0) 94 / 327 28,7 22,8
Hospitalsenhed Midt   274 / 1.160 0 (0) 23,6 (21,2-26,2) 231 / 1.088 21,2 25,3
Regionshospitalet Gødstrup   101 / 371 0 (0) 27,2 (22,8-32,1) 78 / 356 21,9 6,5
Regionshospitalet Horsens   54 / 195 0 (0) 27,7 (21,5-34,5) 56 / 220 25,5 34,7
Regionshospitalet Randers   131 / 437 0 (0) 30,0 (25,7-34,5) 104 / 379 27,4 27,6
Nordjylland   327 / 1.063 0 (0) 30,8 (28,0-33,6) 238 / 947 25,1 19,2
Aalborg   6 / 44 0 (0) 13,6 (5,2-27,4) #/# 4,3 7,1
Farsø   200 / 720 0 (0) 27,8 (24,5-31,2) 162 / 640 25,3 9,5
Frederikshavn   121 / 299 0 (0) 40,5 (34,9-46,3) 74 / 261 28,4 29,6
Privathospitaler   1.871 / 5.302 0 (0) 35,3 (34,0-36,6) 1.678 / 5.286 31,7 27,5
Adeas Parken   446 / 1.495 0 (0) 29,8 (27,5-32,2) 181 / 1.019 17,8 14,1
Aleris Hospitaler, Aalborg   6 / 18 0 (0) 33,3 (13,3-59,0)      
Aleris Hospitaler, Aarhus   274 / 641 0 (0) 42,7 (38,9-46,7) 213 / 508 41,9 42,7
Aleris Hospitaler, Ringsted   131 / 305 0 (0) 43,0 (37,3-48,7) 157 / 400 39,3 23,6
Aleris Hospitaler, Søborg   401 / 775 0 (0) 51,7 (48,2-55,3) 76 / 168 45,2  
CPH Privathospital   0 / 115 0 (0) 0,0 (0,0-3,2) 0 / 112 0,0 0,0
Capio A/S - Aalborg afdeling   175 / 601 0 (0) 29,1 (25,5-32,9) 157 / 667 23,5 17,9
Capio A/S - Aarhus afdeling   85 / 218 0 (0) 39,0 (32,5-45,8) 75 / 161 46,6 40,5
Capio A/S - Gildhøj afd (Benyt Capio Hellerup efter 1. sept)   79 / 263 0 (0) 30,0 (24,6-36,0) 8 / 31 25,8  
Capio A/S - Hellerup sengeafsnit   28 / 77 0 (0) 36,4 (25,7-48,1) 6 / 20 30,0 100,0
Capio A/S - Odense afdeling   88 / 214 0 (0) 41,1 (34,5-48,0) 59 / 172 34,3 28,6
Privathospitalet Danmark   24 / 116 0 (0) 20,7 (13,7-29,2) 5 / 33 15,2  
Privathospitalet Kollund   18 / 150 0 (0) 12,0 (7,3-18,3) 26 / 147 17,7 25,3
Privathospitalet Mølholm   95 / 268 0 (0) 35,4 (29,7-41,5) 80 / 227 35,2 38,0
aCure Privathospital   21 / 46 0 (0) 45,7 (30,9-61,0) 51 / 154 33,1 28,0

Indikatortabel 5

Andel af alle primære knæalloplastikker hvor der indsættes mediale unikompartmentelle alloplastikker

Datagrundlag og beregningsregler

Nævner: Alle primære knæalloplastikker udført i opgørelsesperioden og registreret i DKR.

Tæller: Alle primære knæalloplastikker udført i opgørelsesperioden, registreret i DKR med indsættelse af en medial unikompartmentel alloplastik (UKA)

Uoplyst: Patienter, der ikke findes i CPR-registeret.

Resultater

På landsplan indsættes der i opgørelsesperioden (01.04.2023 - 31.03.2024) ved 30,6 % af operationerne mediale unikompartmentelle (UKA) implantater. Der er sket en stor stigning i anvendelse af UKA de seneste år (se trendgraf). Der er variation fra 22,4 % i Region Sjælland til 35,3 % på privathospitalerne. Alle regioner ligger over 20 %. På afdelingsniveau er der variation, og flere afdelinger udfører ingen UKA operationer. Andre steder indsættes UKA i over 50 % af operationerne.

Diskussion og implikationer

Den nationale anvendelse af UKA er fortsat stigende til 30,6 % (op fra 27,6 % i årsrapporten for 2022), hvilket afspejler en voksende international anerkendelse af metoden og en opfordring til at tilbyde UKA til passende patienter. Dette understøttes af European Knee Society og British Association for Surgery of the Knee og DSHK. Anvendelsen af UKA har længe været forbundet med en faldende revisionsrate. Litteraturen viser, at brugen af UKA er associeret med reduceret morbiditet, færre genindlæggelser og bedre patientrapporterede resultater.

Styregruppen er opmærksom på at henvisningsmønstre mellem afdelinger i en region kan føre til, at udførelsen af UKA koncentreres i visse afdelinger. Hvis der i en region findes hospitaler med lav eller ingen anvendelse af UKA, bør det sikres, at dette ikke er et resultat af systematiske problemer. Der observeres fortsat betydelig variation i anvendelsesprocenten, og der er derfor stadig stort potentiale for at optimere praksis for UKA, som beskrevet nedenfor.

Anbefalinger

Afdelinger bør sikre, at kirurgerne, der udfører behandlingen, har en anvendelse på minimum 20 % og helst op til 30 % af deres primære operationer som UKA-operationer, eller at de udfører over 30 UKA-indgreb årligt, alternativt 10-30 indgreb om året. Disse mål er baseret på aktuel litteratur.

Afdelinger og kirurger, der ikke udfører behandlingen, bør enten oplæres i indgrebet for at opnå ovenstående procenter eller antal, eller henvise egnede patienter til en afdeling, der udfører indgrebet. Dette gælder både offentlige og private hospitaler.

Afdelingen/hospitalet bør sikre en grundig uddannelse og oplæring af kirurgerne ved opstart af en UKA-praksis. Nye specialister med fokus på knæalloplastikkirurgi bør inkludere indgrebet som en fast del af deres uddannelse.

Vurdering af indikator

Styregruppen vurderer, at indikatoren kan være med til skabe opmærksomhed omkring en procedure, hvor der er stor forskel på praksis på tværs af landet. Litteraturen støtter, at et hensigtsmæssigt praksismønster, hvor den enkelte kirurg og afdelingerne udfører nok UKA operationer (se ovenfor) vil medføre yderligere forbedringer (en lavere revisionsrate). Tiltaget er progressivt i international sammenhæng. Herunder kan evidensbaseret praksis understøttes, og der kan indenfor regionerne rettes opmærksomhed mod hvorvidt praksis og henvisningsmønstre lever op til anbefalingerne for indikatoren.

Testindikator 6a: Brissement inden for 1 år, TKA

Datagrundlag og beregningsregler

Nævner: Alle primære total knæalloplastikker (TKA) udført i opgørelsesperioden (aktuelle år)

  • Tæller: Alle primære total knæalloplastikker (TKA) udført i opgørelsesperioden (aktuelle år) der får brisement forcé på knæled i samme side som primæroperation inden for et år efter primær operation (procedurekode KNGT19 (Brisement forcé på knæled), KNGH30 (Lukket løsning af adhærencer i knæled), KNGH31 (Artroskopisk løsning af adhærencer i knæled), KNGH32 (Åben løsning af adhærencer i knæled))

Uoplyst: Alloplastiktype (TKA/UKA) ikke er udfyldt samt patienter som ikke findes i CPR.

Resultater

På landsplan fik 3 % af patienterne med primær TKA, som blev opereret i aktuelle opgørelsesperiode (01.04.2022 - 31.03.2023), brisement indenfor 365 dage. På regionsniveau er variationen fra 2,3 % i Region Sjælland til 3,5% på privathospitalerne. På afdelingsniveau er der variation mellem 0 til 12,2 %. Af trendgrafen ses noget variation mellem regioner.

Diskussion og implikationer

Data for brisementraten efter primær TKA viser, at 2,7 % af patienterne på landsplan oplevede komplikationer inden for 365 dage efter operationen i den aktuelle opgørelsesperiode. Dette tal ligger inden for det historiske gennemsnit (2-3 % siden 2019), hvilket indikerer en stabil brisementrate.

Variation på afdelingsniveau, fra 0 % til 12,2%, er markant. Det er essentielt at identificere årsagerne til disse forskelle, da de kan skyldes faktorer som erfaring med indikation, volumen, organisatoriske forskelle eller variationer i patientpopulationer.

Selvom landsgennemsnittet har været relativt stabilt siden 2019, tyder den fortsatte variation mellem regioner på, at der stadig er potentiale for forbedring.

Vurdering af Indikatoren

Styregruppen vurderer at indikatoren fortsat har berettigelse som test indikator.

Indikatortabel 6a

Andel af alle patienter med primær total knæalloplastik (TKA), der får brisement forcé på knæled inden for et år efter primær operation

  Uoplyst Aktuelle år Tidligere år
  Udviklingsmål Tæller/ antal 01.04.2022 - 31.03.2023 2021/22 2020/21
  opfyldt nævner (%) Andel 95% CI Antal Andel Andel
Danmark   287 / 9.717 86 (1) 3,0 (2,6-3,3) 190 / 6.890 2,8 2,6
Hovedstaden   36 / 1.210 5 (0) 3,0 (2,1-4,1) 26 / 1.043 2,5 2,2
Sjælland   18 / 795 0 (0) 2,3 (1,3-3,6) 19 / 692 2,7 2,0
Syddanmark   45 / 1.883 0 (0) 2,4 (1,7-3,2) 37 / 1.380 2,7 2,3
Midtjylland   45 / 1.706 0 (0) 2,6 (1,9-3,5) 25 / 950 2,6 1,5
Nordjylland   23 / 681 0 (0) 3,4 (2,2-5,0) 10 / 475 2,1 4,0
Privathospitaler   120 / 3.437 81 (2) 3,5 (2,9-4,2) 73 / 2.330 3,1 3,6
Hovedstaden   36 / 1.210 5 (0) 3,0 (2,1-4,1) 26 / 1.043 2,5 2,2
Amager og Hvidovre Hospital   #/# 0 (0) 0,5 (0,0-2,5) #/# 0,8 1,3
Bispebjerg og Frederiksberg Hospital   #/# 0 (0) 1,8 (0,2-6,2) #/# 0,7 0,9
Bornholms Hospital   8 / 81 0 (0) 9,9 (4,4-18,5) 5 / 72 6,9 6,3
Herlev og Gentofte Hospital   23 / 703 5 (1) 3,3 (2,1-4,9) 13 / 478 2,7 2,5
Hospitalerne i Nordsjælland   #/# 0 (0) 2,3 (0,3-8,1) 5 / 202 2,5 2,2
Rigshospitalet   0 / 4 0 (0) 0,0 (0,0-60,2) #/# 4,8 0,0
Sjælland   18 / 795 0 (0) 2,3 (1,3-3,6) 19 / 692 2,7 2,0
Køge   #/# 0 (0) 1,7 (0,2-6,1) 3 / 139 2,2 2,0
Nykøbing Falster   #/# 0 (0) 1,2 (0,1-4,4) #/# 0,9 0,9
Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse   14 / 517 0 (0) 2,7 (1,5-4,5) 15 / 445 3,4 2,6
Syddanmark   45 / 1.883 0 (0) 2,4 (1,7-3,2) 37 / 1.380 2,7 2,3
Esbjerg Sygehus Grindsted Sygehus   16 / 413 0 (0) 3,9 (2,2-6,2) 15 / 342 4,4 3,1
Odense Universitetshospital - Svendborg   10 / 309 0 (0) 3,2 (1,6-5,9) 8 / 299 2,7 2,3
Sygehus Lillebælt   18 / 751 0 (0) 2,4 (1,4-3,8) 13 / 552 2,4 2,1
Sygehus Sønderjylland   #/# 0 (0) 0,2 (0,0-1,4) #/# 0,5 1,9
Midtjylland   45 / 1.706 0 (0) 2,6 (1,9-3,5) 25 / 950 2,6 1,5
Aarhus Universitetshospital   4 / 194 0 (0) 2,1 (0,6-5,2) #/# 2,1 3,2
Hospitalsenhed Midt   14 / 825 0 (0) 1,7 (0,9-2,8) 14 / 516 2,7 0,3
Regionshospitalet Gødstrup   11 / 276 0 (0) 4,0 (2,0-7,0) #/# 3,4  
Regionshospitalet Horsens   7 / 162 0 (0) 4,3 (1,8-8,7) #/# 2,6 5,6
Regionshospitalet Randers   9 / 249 0 (0) 3,6 (1,7-6,8) #/# 1,3 1,7
Nordjylland   23 / 681 0 (0) 3,4 (2,2-5,0) 10 / 475 2,1 4,0
Aalborg   #/# 0 (0) 2,6 (0,1-13,8) #/# 2,9 2,9
Farsø   12 / 466 0 (0) 2,6 (1,3-4,5) 6 / 239 2,5 4,1
Frederikshavn   10 / 177 0 (0) 5,6 (2,7-10,1) 3 / 201 1,5 4,1
Privathospitaler   120 / 3.437 81 (2) 3,5 (2,9-4,2) 73 / 2.330 3,1 3,6
Adeas Parken   29 / 761 68 (8) 3,8 (2,6-5,4) 8 / 362 2,2 1,7
Aleris Hospitaler, Aarhus   16 / 284 1 (0) 5,6 (3,3-9,0) 3 / 121 2,5 11,9
Aleris Hospitaler, Ringsted   6 / 222 3 (1) 2,7 (1,0-5,8) 8 / 275 2,9 3,4
Aleris Hospitaler, Søborg   0 / 82 2 (2) 0,0 (0,0-4,4)      
CPH Privathospital   5 / 109 1 (1) 4,6 (1,5-10,4) #/# 4,4 0,0
Capio A/S - Aalborg afdeling   13 / 505 1 (0) 2,6 (1,4-4,4) #/# 2,4  
Capio A/S - Aarhus afdeling   7 / 84 2 (2) 8,3 (3,4-16,4) #/# 4,5 6,1
Capio A/S - Gildhøj afd (Benyt Capio Hellerup efter 1. sept)   0 / 23 0 (0) 0,0 (0,0-14,8)      
Capio A/S - Hellerup afdeling   6 / 114 0 (0) 5,3 (2,0-11,1) 6 / 104 5,8 1,4
Capio A/S - Hellerup sengeafsnit   0 / 14 0 (0) 0,0 (0,0-23,2)      
Capio A/S - Odense afdeling   4 / 111 2 (2) 3,6 (1,0-9,0) 8 / 63 12,7 11,1
Capio A/S - Skørping afdeling (Benyt venligst Capio Aalborg)   0 / 3 0 (0) 0,0 (0,0-70,8) 9 / 256 3,5 3,9
Capio A/S - Viborg afdeling   #/# 0 (0) 7,1 (0,2-33,9) #/# 3,1 2,9
Gildhøj Privathospital (Brug Capio Gildhøj pr. 1/5-2023)   9 / 259 1 (0) 3,5 (1,6-6,5) 8 / 248 3,2 1,4
Privathosp. Hamlet Frederiksberg, Center for Ortopædkirurgi   8 / 345 0 (0) 2,3 (1,0-4,5) 3 / 266 1,1 2,1
Privathospitalet Danmark   #/# 0 (0) 7,1 (0,9-23,5)      
    4 / 125 0 (0) 3,2 (0,9-8,0) 3 / 68 4,4 0,0
Privathospitalet Kollund   5 / 119 0 (0) 4,2 (1,4-9,5) #/# 3,4 4,9
Privathospitalet Mølholm   5 / 139 0 (0) 3,6 (1,2-8,2) 6 / 106 5,7 6,6
aCure Privathospital   0 / 96 0 (0) 0,0 (0,0-3,8) 0 / 71 0,0 0,0
missing   0 / 5 0 (0) 0,0 (0,0-52,2) 0 / 20 0,0 12,5
  Uoplyst Aktuelle år Tidligere år
  Udviklingsmål Tæller/ antal 01.04.2022 - 31.03.2023 2021/22 2020/21
  opfyldt nævner (%) Andel 95% CI Antal Andel Andel
Danmark   287 / 9.717 86 (1) 3,0 (2,6-3,3) 190 / 6.890 2,8 2,6
Hovedstaden   36 / 1.210 5 (0) 3,0 (2,1-4,1) 26 / 1.043 2,5 2,2
Sjælland   18 / 795 0 (0) 2,3 (1,3-3,6) 19 / 692 2,7 2,0
Syddanmark   45 / 1.883 0 (0) 2,4 (1,7-3,2) 37 / 1.380 2,7 2,3
Midtjylland   45 / 1.706 0 (0) 2,6 (1,9-3,5) 25 / 950 2,6 1,5
Nordjylland   23 / 681 0 (0) 3,4 (2,2-5,0) 10 / 475 2,1 4,0
Privathospitaler   120 / 3.437 81 (2) 3,5 (2,9-4,2) 73 / 2.330 3,1 3,6
Hovedstaden   36 / 1.210 5 (0) 3,0 (2,1-4,1) 26 / 1.043 2,5 2,2
Amager og Hvidovre Hospital   #/# 0 (0) 0,5 (0,0-2,5) #/# 0,8 1,3
Bispebjerg og Frederiksberg Hospital   #/# 0 (0) 1,8 (0,2-6,2) #/# 0,7 0,9
Bornholms Hospital   8 / 81 0 (0) 9,9 (4,4-18,5) 5 / 72 6,9 6,3
Herlev og Gentofte Hospital   23 / 703 5 (1) 3,3 (2,1-4,9) 13 / 478 2,7 2,5
Hospitalerne i Nordsjælland   #/# 0 (0) 2,3 (0,3-8,1) 5 / 202 2,5 2,2
Rigshospitalet   0 / 4 0 (0) 0,0 (0,0-60,2) #/# 4,8 0,0
Sjælland   18 / 795 0 (0) 2,3 (1,3-3,6) 19 / 692 2,7 2,0
Køge   #/# 0 (0) 1,7 (0,2-6,1) 3 / 139 2,2 2,0
Nykøbing Falster   #/# 0 (0) 1,2 (0,1-4,4) #/# 0,9 0,9
Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse   14 / 517 0 (0) 2,7 (1,5-4,5) 15 / 445 3,4 2,6
Syddanmark   45 / 1.883 0 (0) 2,4 (1,7-3,2) 37 / 1.380 2,7 2,3
Esbjerg Sygehus Grindsted Sygehus   16 / 413 0 (0) 3,9 (2,2-6,2) 15 / 342 4,4 3,1
Odense Universitetshospital - Svendborg   10 / 309 0 (0) 3,2 (1,6-5,9) 8 / 299 2,7 2,3
Sygehus Lillebælt   18 / 751 0 (0) 2,4 (1,4-3,8) 13 / 552 2,4 2,1
Sygehus Sønderjylland   #/# 0 (0) 0,2 (0,0-1,4) #/# 0,5 1,9
Midtjylland   45 / 1.706 0 (0) 2,6 (1,9-3,5) 25 / 950 2,6 1,5
Aarhus Universitetshospital   4 / 194 0 (0) 2,1 (0,6-5,2) #/# 2,1 3,2
Hospitalsenhed Midt   14 / 825 0 (0) 1,7 (0,9-2,8) 14 / 516 2,7 0,3
Regionshospitalet Gødstrup   11 / 276 0 (0) 4,0 (2,0-7,0) #/# 3,4  
Regionshospitalet Horsens   7 / 162 0 (0) 4,3 (1,8-8,7) #/# 2,6 5,6
Regionshospitalet Randers   9 / 249 0 (0) 3,6 (1,7-6,8) #/# 1,3 1,7
Nordjylland   23 / 681 0 (0) 3,4 (2,2-5,0) 10 / 475 2,1 4,0
Aalborg   #/# 0 (0) 2,6 (0,1-13,8) #/# 2,9 2,9
Farsø   12 / 466 0 (0) 2,6 (1,3-4,5) 6 / 239 2,5 4,1
Frederikshavn   10 / 177 0 (0) 5,6 (2,7-10,1) 3 / 201 1,5 4,1
Privathospitaler   120 / 3.437 81 (2) 3,5 (2,9-4,2) 73 / 2.330 3,1 3,6
Adeas Parken   29 / 761 68 (8) 3,8 (2,6-5,4) 8 / 362 2,2 1,7
Aleris Hospitaler, Aarhus   16 / 284 1 (0) 5,6 (3,3-9,0) 3 / 121 2,5 11,9
Aleris Hospitaler, Ringsted   6 / 222 3 (1) 2,7 (1,0-5,8) 8 / 275 2,9 3,4
Aleris Hospitaler, Søborg   0 / 82 2 (2) 0,0 (0,0-4,4)      
CPH Privathospital   5 / 109 1 (1) 4,6 (1,5-10,4) #/# 4,4 0,0
Capio A/S - Aalborg afdeling   13 / 505 1 (0) 2,6 (1,4-4,4) #/# 2,4  
Capio A/S - Aarhus afdeling   7 / 84 2 (2) 8,3 (3,4-16,4) #/# 4,5 6,1
Capio A/S - Gildhøj afd (Benyt Capio Hellerup efter 1. sept)   0 / 23 0 (0) 0,0 (0,0-14,8)      
Capio A/S - Hellerup afdeling   6 / 114 0 (0) 5,3 (2,0-11,1) 6 / 104 5,8 1,4
Capio A/S - Hellerup sengeafsnit   0 / 14 0 (0) 0,0 (0,0-23,2)      
Capio A/S - Odense afdeling   4 / 111 2 (2) 3,6 (1,0-9,0) 8 / 63 12,7 11,1
Capio A/S - Skørping afdeling (Benyt venligst Capio Aalborg)   0 / 3 0 (0) 0,0 (0,0-70,8) 9 / 256 3,5 3,9
Capio A/S - Viborg afdeling   #/# 0 (0) 7,1 (0,2-33,9) #/# 3,1 2,9
Gildhøj Privathospital (Brug Capio Gildhøj pr. 1/5-2023)   9 / 259 1 (0) 3,5 (1,6-6,5) 8 / 248 3,2 1,4
Privathosp. Hamlet Frederiksberg, Center for Ortopædkirurgi   8 / 345 0 (0) 2,3 (1,0-4,5) 3 / 266 1,1 2,1
Privathospitalet Danmark   #/# 0 (0) 7,1 (0,9-23,5)      
    4 / 125 0 (0) 3,2 (0,9-8,0) 3 / 68 4,4 0,0
Privathospitalet Kollund   5 / 119 0 (0) 4,2 (1,4-9,5) #/# 3,4 4,9
Privathospitalet Mølholm   5 / 139 0 (0) 3,6 (1,2-8,2) 6 / 106 5,7 6,6
aCure Privathospital   0 / 96 0 (0) 0,0 (0,0-3,8) 0 / 71 0,0 0,0
missing   0 / 5 0 (0) 0,0 (0,0-52,2) 0 / 20 0,0 12,5

Indikatortabel 6a

Andel af alle patienter med primær total knæalloplastik (TKA), der får brisement forcé på knæled inden for et år efter primær operation

Datagrundlag og beregningsregler

Nævner: Alle primære total knæalloplastikker (TKA) udført i opgørelsesperioden (aktuelle år)

  • Tæller: Alle primære total knæalloplastikker (TKA) udført i opgørelsesperioden (aktuelle år) der får brisement forcé på knæled i samme side som primæroperation inden for et år efter primær operation (procedurekode KNGT19 (Brisement forcé på knæled), KNGH30 (Lukket løsning af adhærencer i knæled), KNGH31 (Artroskopisk løsning af adhærencer i knæled), KNGH32 (Åben løsning af adhærencer i knæled))

Uoplyst: Alloplastiktype (TKA/UKA) ikke er udfyldt samt patienter som ikke findes i CPR.

Resultater

På landsplan fik 3 % af patienterne med primær TKA, som blev opereret i aktuelle opgørelsesperiode (01.04.2022 - 31.03.2023), brisement indenfor 365 dage. På regionsniveau er variationen fra 2,3 % i Region Sjælland til 3,5% på privathospitalerne. På afdelingsniveau er der variation mellem 0 til 12,2 %. Af trendgrafen ses noget variation mellem regioner.

Diskussion og implikationer

Data for brisementraten efter primær TKA viser, at 2,7 % af patienterne på landsplan oplevede komplikationer inden for 365 dage efter operationen i den aktuelle opgørelsesperiode. Dette tal ligger inden for det historiske gennemsnit (2-3 % siden 2019), hvilket indikerer en stabil brisementrate.

Variation på afdelingsniveau, fra 0 % til 12,2%, er markant. Det er essentielt at identificere årsagerne til disse forskelle, da de kan skyldes faktorer som erfaring med indikation, volumen, organisatoriske forskelle eller variationer i patientpopulationer.

Selvom landsgennemsnittet har været relativt stabilt siden 2019, tyder den fortsatte variation mellem regioner på, at der stadig er potentiale for forbedring.

Vurdering af Indikatoren

Styregruppen vurderer at indikatoren fortsat har berettigelse som test indikator.

Testindikator 6b: Brissement inden for 1 år, UKA

Datagrundlag og beregningsregler

Nævner: Alle primære medial unikomparmentel knæalloplastik (UKA) udført i opgørelsesperioden (aktuelle år)

Tæller: Alle primære medial unikomparmentel knæalloplastik (UKA) udført i opgørelsesperioden (aktuelle år der får brisement forcé på knæled i samme side som primæroperation inden for et år efter primær operation (procedurekode KNGT19 (Brisement forcé på knæled), KNGH30 (Lukket løsning af adhærencer i knæled), KNGH31 (Artroskopisk løsning af adhærencer i knæled), KNGH32 (Åben løsning af adhærencer i knæled))

Uoplyst: Alloplastiktype (TKA/UKA) ikke er udfyldt samt patienter som ikke findes i CPR.

Resultater

På landsplan fik 0,3 % af patienterne med primær medial UKA som blev opereret i aktuelle opgørelsesperiode (01.04.2022 - 31.03.2023) brisement indenfor 365 dage.

På regionsniveau er variationen fra 0,2 % i Region Hovedstaden til 0,6 % i Region Sjælland. På afdelingsniveau er der variation mellem 0 til 3,8 %. Af trendgrafen ses noget variation mellem regioner.

Diskussion og implikationer

Sammenfattende viser data, at brisementraten for primær UKA er på et lavt niveau nationalt set, hvilket indikerer en generel succes med denne behandlingsform i Danmark. Den aktuelle forbedring i raten sammenlignet med tidligere år er et positivt tegn og tyder på, at de implementerede strategier og praksisser har haft en gunstig effekt.

Samlet set viser opgørelsen, at Danmark er på rette vej i forhold til at optimere behandlingen af patienter med primær medial UKA, men at der stadig er plads til forbedringer, som kan sikre endnu bedre og mere ensartede resultater på landsplan.

Vurdering af Indikatoren

Styregruppen vurderer, at indikatoren fremadrettet ikke nødvendigvis behøver at blive inddraget i årsrapporten på grund af de meget lave rater i alle regioner. Indikatoren vil dog som minimum følges i endnu et år.

Indikatortabel 6b

Andel af alle patienter med medial unikomparmentel knæalloplastik (UKA), der får brisement forcé på knæled inden for et år efter primær operation

  Uoplyst Aktuelle år Tidligere år
  Udviklingsmål Tæller/ antal 01.04.2022 - 31.03.2023 2021/22 2020/21
  opfyldt nævner (%) Andel 95% CI Antal Andel Andel
Danmark   13 / 3.806 74 (2) 0,3 (0,2-0,6) 8 / 2.470 0,3 0,3
Hovedstaden   #/# 0 (0) 0,2 (0,0-1,1) #/# 0,3 0,3
Sjælland   #/# 0 (0) 0,6 (0,0-3,2) #/# 1,1 0,9
Syddanmark   3 / 747 0 (0) 0,4 (0,1-1,2) 3 / 524 0,6 0,2
Midtjylland   3 / 559 0 (0) 0,5 (0,1-1,6) 0 / 363 0,0 0,2
Nordjylland   #/# 0 (0) 0,4 (0,0-2,3) #/# 0,9 1,4
Privathospitaler   4 / 1.594 74 (4) 0,3 (0,1-0,6) #/# 0,1 0,3
Hovedstaden   #/# 0 (0) 0,2 (0,0-1,1) #/# 0,3 0,3
Amager og Hvidovre Hospital   #/# 0 (0) 0,5 (0,0-2,6) 0 / 125 0,0 0,0
Bispebjerg og Frederiksberg Hospital   0 / 72 0 (0) 0,0 (0,0-5,0) 0 / 100 0,0 0,0
Bornholms Hospital   0 / 44 0 (0) 0,0 (0,0-8,0) 0 / 20 0,0 0,0
Herlev og Gentofte Hospital   0 / 168 0 (0) 0,0 (0,0-2,2) #/# 0,7 0,0
Hospitalerne i Nordsjælland   0 / 3 0 (0) 0,0 (0,0-70,8) 0 / 6 0,0 50,0
Sjælland   #/# 0 (0) 0,6 (0,0-3,2) #/# 1,1 0,9
Køge   0 / 19 0 (0) 0,0 (0,0-17,6) #/# 5,9 0,0
Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse   #/# 0 (0) 0,7 (0,0-3,6) #/# 0,6 1,0
Syddanmark   3 / 747 0 (0) 0,4 (0,1-1,2) 3 / 524 0,6 0,2
Esbjerg Sygehus Grindsted Sygehus   0 / 49 0 (0) 0,0 (0,0-7,3) 0 / 42 0,0 0,0
Odense Universitetshospital - Svendborg   #/# 0 (0) 0,6 (0,0-3,3) 0 / 120 0,0 0,0
Sygehus Lillebælt   #/# 0 (0) 0,3 (0,0-1,4) 3 / 278 1,1 0,3
Sygehus Sønderjylland   #/# 0 (0) 0,7 (0,0-4,0) 0 / 84 0,0 0,0
Midtjylland   3 / 559 0 (0) 0,5 (0,1-1,6) 0 / 363 0,0 0,2
Aarhus Universitetshospital   0 / 91 0 (0) 0,0 (0,0-4,0) 0 / 33 0,0 0,0
Hospitalsenhed Midt   #/# 0 (0) 0,9 (0,1-3,1) 0 / 182 0,0 0,0
Regionshospitalet Gødstrup   #/# 0 (0) 1,3 (0,0-6,9) #/# 0,0  
Regionshospitalet Horsens   0 / 56 0 (0) 0,0 (0,0-6,4) 0 / 41 0,0 0,0
Regionshospitalet Randers   0 / 104 0 (0) 0,0 (0,0-3,5) 0 / 62 0,0 0,0
Nordjylland   #/# 0 (0) 0,4 (0,0-2,3) #/# 0,9 1,4
Aalborg   #/# 0 (0) 0,0 (0,0-84,2) 0 / 3 0,0 0,0
Farsø   #/# 0 (0) 0,6 (0,0-3,4) 0 / 24 0,0 3,7
Frederikshavn   0 / 74 0 (0) 0,0 (0,0-4,9) #/# 1,1 0,0
Privathospitaler   4 / 1.594 74 (4) 0,3 (0,1-0,6) #/# 0,1 0,3
Adeas Parken   0 / 112 69 (38) 0,0 (0,0-3,2) 0 / 49 0,0 0,0
Aleris Hospitaler, Aarhus   #/# 0 (0) 0,5 (0,0-2,6) 0 / 99 0,0 0,0
Aleris Hospitaler, Ringsted   0 / 157 0 (0) 0,0 (0,0-2,3) 0 / 87 0,0 0,0
Aleris Hospitaler, Søborg   0 / 73 2 (3) 0,0 (0,0-4,9)      
Capio A/S - Aalborg afdeling   0 / 157 0 (0) 0,0 (0,0-2,3) 0 / 19 0,0  
Capio A/S - Aarhus afdeling   0 / 75 0 (0) 0,0 (0,0-4,8) 0 / 15 0,0 0,0
Capio A/S - Gildhøj afd (Benyt Capio Hellerup efter 1. sept)   0 / 7 1 (13) 0,0 (0,0-41,0)      
Capio A/S - Hellerup afdeling   #/# 0 (0) 3,8 (0,5-13,2) 0 / 38 0,0 0,0
Capio A/S - Hellerup sengeafsnit   0 / 6 0 (0) 0,0 (0,0-45,9) #/# 0,0  
Capio A/S - Odense afdeling   0 / 59 0 (0) 0,0 (0,0-6,1) 0 / 26 0,0 0,0
Capio A/S - Viborg afdeling   0 / 8 0 (0) 0,0 (0,0-36,9) 0 / 21 0,0 0,0
Gildhøj Privathospital (Brug Capio Gildhøj pr. 1/5-2023)   0 / 66 1 (1) 0,0 (0,0-5,4) 0 / 34 0,0  
Privathosp. Hamlet Frederiksberg, Center for Ortopædkirurgi   0 / 396 1 (0) 0,0 (0,0-0,9) 0 / 289 0,0 0,0
Privathospitalet Danmark   0 / 5 0 (0) 0,0 (0,0-52,2)      
    0 / 55 0 (0) 0,0 (0,0-6,5) 0 / 20 0,0 0,0
Privathospitalet Kollund   0 / 26 0 (0) 0,0 (0,0-13,2) 0 / 20 0,0 0,0
Privathospitalet Mølholm   #/# 0 (0) 1,3 (0,0-6,9) 0 / 68 0,0 0,0
aCure Privathospital   0 / 50 0 (0) 0,0 (0,0-7,1) #/# 3,3 5,0
  Uoplyst Aktuelle år Tidligere år
  Udviklingsmål Tæller/ antal 01.04.2022 - 31.03.2023 2021/22 2020/21
  opfyldt nævner (%) Andel 95% CI Antal Andel Andel
Danmark   13 / 3.806 74 (2) 0,3 (0,2-0,6) 8 / 2.470 0,3 0,3
Hovedstaden   #/# 0 (0) 0,2 (0,0-1,1) #/# 0,3 0,3
Sjælland   #/# 0 (0) 0,6 (0,0-3,2) #/# 1,1 0,9
Syddanmark   3 / 747 0 (0) 0,4 (0,1-1,2) 3 / 524 0,6 0,2
Midtjylland   3 / 559 0 (0) 0,5 (0,1-1,6) 0 / 363 0,0 0,2
Nordjylland   #/# 0 (0) 0,4 (0,0-2,3) #/# 0,9 1,4
Privathospitaler   4 / 1.594 74 (4) 0,3 (0,1-0,6) #/# 0,1 0,3
Hovedstaden   #/# 0 (0) 0,2 (0,0-1,1) #/# 0,3 0,3
Amager og Hvidovre Hospital   #/# 0 (0) 0,5 (0,0-2,6) 0 / 125 0,0 0,0
Bispebjerg og Frederiksberg Hospital   0 / 72 0 (0) 0,0 (0,0-5,0) 0 / 100 0,0 0,0
Bornholms Hospital   0 / 44 0 (0) 0,0 (0,0-8,0) 0 / 20 0,0 0,0
Herlev og Gentofte Hospital   0 / 168 0 (0) 0,0 (0,0-2,2) #/# 0,7 0,0
Hospitalerne i Nordsjælland   0 / 3 0 (0) 0,0 (0,0-70,8) 0 / 6 0,0 50,0
Sjælland   #/# 0 (0) 0,6 (0,0-3,2) #/# 1,1 0,9
Køge   0 / 19 0 (0) 0,0 (0,0-17,6) #/# 5,9 0,0
Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse   #/# 0 (0) 0,7 (0,0-3,6) #/# 0,6 1,0
Syddanmark   3 / 747 0 (0) 0,4 (0,1-1,2) 3 / 524 0,6 0,2
Esbjerg Sygehus Grindsted Sygehus   0 / 49 0 (0) 0,0 (0,0-7,3) 0 / 42 0,0 0,0
Odense Universitetshospital - Svendborg   #/# 0 (0) 0,6 (0,0-3,3) 0 / 120 0,0 0,0
Sygehus Lillebælt   #/# 0 (0) 0,3 (0,0-1,4) 3 / 278 1,1 0,3
Sygehus Sønderjylland   #/# 0 (0) 0,7 (0,0-4,0) 0 / 84 0,0 0,0
Midtjylland   3 / 559 0 (0) 0,5 (0,1-1,6) 0 / 363 0,0 0,2
Aarhus Universitetshospital   0 / 91 0 (0) 0,0 (0,0-4,0) 0 / 33 0,0 0,0
Hospitalsenhed Midt   #/# 0 (0) 0,9 (0,1-3,1) 0 / 182 0,0 0,0
Regionshospitalet Gødstrup   #/# 0 (0) 1,3 (0,0-6,9) #/# 0,0  
Regionshospitalet Horsens   0 / 56 0 (0) 0,0 (0,0-6,4) 0 / 41 0,0 0,0
Regionshospitalet Randers   0 / 104 0 (0) 0,0 (0,0-3,5) 0 / 62 0,0 0,0
Nordjylland   #/# 0 (0) 0,4 (0,0-2,3) #/# 0,9 1,4
Aalborg   #/# 0 (0) 0,0 (0,0-84,2) 0 / 3 0,0 0,0
Farsø   #/# 0 (0) 0,6 (0,0-3,4) 0 / 24 0,0 3,7
Frederikshavn   0 / 74 0 (0) 0,0 (0,0-4,9) #/# 1,1 0,0
Privathospitaler   4 / 1.594 74 (4) 0,3 (0,1-0,6) #/# 0,1 0,3
Adeas Parken   0 / 112 69 (38) 0,0 (0,0-3,2) 0 / 49 0,0 0,0
Aleris Hospitaler, Aarhus   #/# 0 (0) 0,5 (0,0-2,6) 0 / 99 0,0 0,0
Aleris Hospitaler, Ringsted   0 / 157 0 (0) 0,0 (0,0-2,3) 0 / 87 0,0 0,0
Aleris Hospitaler, Søborg   0 / 73 2 (3) 0,0 (0,0-4,9)      
Capio A/S - Aalborg afdeling   0 / 157 0 (0) 0,0 (0,0-2,3) 0 / 19 0,0  
Capio A/S - Aarhus afdeling   0 / 75 0 (0) 0,0 (0,0-4,8) 0 / 15 0,0 0,0
Capio A/S - Gildhøj afd (Benyt Capio Hellerup efter 1. sept)   0 / 7 1 (13) 0,0 (0,0-41,0)      
Capio A/S - Hellerup afdeling   #/# 0 (0) 3,8 (0,5-13,2) 0 / 38 0,0 0,0
Capio A/S - Hellerup sengeafsnit   0 / 6 0 (0) 0,0 (0,0-45,9) #/# 0,0  
Capio A/S - Odense afdeling   0 / 59 0 (0) 0,0 (0,0-6,1) 0 / 26 0,0 0,0
Capio A/S - Viborg afdeling   0 / 8 0 (0) 0,0 (0,0-36,9) 0 / 21 0,0 0,0
Gildhøj Privathospital (Brug Capio Gildhøj pr. 1/5-2023)   0 / 66 1 (1) 0,0 (0,0-5,4) 0 / 34 0,0  
Privathosp. Hamlet Frederiksberg, Center for Ortopædkirurgi   0 / 396 1 (0) 0,0 (0,0-0,9) 0 / 289 0,0 0,0
Privathospitalet Danmark   0 / 5 0 (0) 0,0 (0,0-52,2)      
    0 / 55 0 (0) 0,0 (0,0-6,5) 0 / 20 0,0 0,0
Privathospitalet Kollund   0 / 26 0 (0) 0,0 (0,0-13,2) 0 / 20 0,0 0,0
Privathospitalet Mølholm   #/# 0 (0) 1,3 (0,0-6,9) 0 / 68 0,0 0,0
aCure Privathospital   0 / 50 0 (0) 0,0 (0,0-7,1) #/# 3,3 5,0

Indikatortabel 6b

Andel af alle patienter med medial unikomparmentel knæalloplastik (UKA), der får brisement forcé på knæled inden for et år efter primær operation

Datagrundlag og beregningsregler

Nævner: Alle primære medial unikomparmentel knæalloplastik (UKA) udført i opgørelsesperioden (aktuelle år)

Tæller: Alle primære medial unikomparmentel knæalloplastik (UKA) udført i opgørelsesperioden (aktuelle år der får brisement forcé på knæled i samme side som primæroperation inden for et år efter primær operation (procedurekode KNGT19 (Brisement forcé på knæled), KNGH30 (Lukket løsning af adhærencer i knæled), KNGH31 (Artroskopisk løsning af adhærencer i knæled), KNGH32 (Åben løsning af adhærencer i knæled))

Uoplyst: Alloplastiktype (TKA/UKA) ikke er udfyldt samt patienter som ikke findes i CPR.

Resultater

På landsplan fik 0,3 % af patienterne med primær medial UKA som blev opereret i aktuelle opgørelsesperiode (01.04.2022 - 31.03.2023) brisement indenfor 365 dage.

På regionsniveau er variationen fra 0,2 % i Region Hovedstaden til 0,6 % i Region Sjælland. På afdelingsniveau er der variation mellem 0 til 3,8 %. Af trendgrafen ses noget variation mellem regioner.

Diskussion og implikationer

Sammenfattende viser data, at brisementraten for primær UKA er på et lavt niveau nationalt set, hvilket indikerer en generel succes med denne behandlingsform i Danmark. Den aktuelle forbedring i raten sammenlignet med tidligere år er et positivt tegn og tyder på, at de implementerede strategier og praksisser har haft en gunstig effekt.

Samlet set viser opgørelsen, at Danmark er på rette vej i forhold til at optimere behandlingen af patienter med primær medial UKA, men at der stadig er plads til forbedringer, som kan sikre endnu bedre og mere ensartede resultater på landsplan.

Vurdering af Indikatoren

Styregruppen vurderer, at indikatoren fremadrettet ikke nødvendigvis behøver at blive inddraget i årsrapporten på grund af de meget lave rater i alle regioner. Indikatoren vil dog som minimum følges i endnu et år.

Testindikator 7 – Infektion inden for 1 år, TKA

Datagrundlag og beregningsregler

Nævner: Alle primære total knæalloplastikker (TKA) udført i opgørelsesperioden (aktuelle år)

  • Tæller: Alle primære total knæalloplastikker (TKA) med grundlidelse primær artrose udført i opgørelsesperioden (aktuelle år) der får protesenær infektion inden for et år efter primær operation (indrapportering af infektion til DKR (enten mistænkt eller verificeret) eller 2 eller flere positive kammebiopsier taget ved reoperation fra HAIBA)

Uoplyst: Alloplastiktype (TKA/UKA) ikke er udfyldt samt patienter som ikke findes i CPR.

Resultater

På landsplan blev 1,0 % af patienterne med primær TKA indsat pga. primær artrose, som blev opereret i aktuelle opgørelsesperiode (01.04.2022 - 31.03.2023), revideret med fund af protesenær infektion indenfor 365 dage. På regionsniveau er variationen fra 0,5 % i Region Syddanmark til 2,2 % i Region Hovedstaden. Region Nordjylland, Region Hovedstaden og Region Sjælland ligger over landsgennemsnittet. På afdelingsniveau er der variation mellem afdelinger og over tid – også som udtryk for et sjældent event. Af trendgrafen ses, at infektionsraten for denne patientgruppe det første postoperative år på landsplan har ligget relativt stabilt de sidste år.

Diskussion

Den stabile infektionsrate på landsplan over de sidste par år tyder på, at der ikke er sket betydelige ændringer i de faktorer, der påvirker postoperative infektioner. Dog kan der være behov for at revurdere disse strategier for at se, om der er plads til forbedringer, især i regioner med højere infektionsrater.

Eventuelle forskelle i kirurgisk praksis, infektionsforebyggende foranstaltninger, patientpopulationer eller postoperative plejeprotokoller kan være forklarende årsager til de forskelle der ses mellem regioner. Flere faktorer kan påvirke infektionsraterne.

Variabiliteten i kirurgisk teknik og erfaring blandt kirurger kan have en indflydelse på infektionsraterne. Forskelle i postoperativ pleje og opfølgning kan spille en væsentlig rolle. Dette kan inkludere forskelle i brugen af antibiotika, sårpleje eller andre infektionsforebyggende metoder. Regionale forskelle i patientpopulationernes sammensætning kan også forklare nogle af variationerne. Der anbefales audit af de kirurgiske procedurer og postoperative plejeprotokoller for at identificere forbedringsområder. Implementeringen af nationale retningslinjer kunne sandsynligvis reducere den observerede variation. Det kunne være værdifuldt at identificere og intensivere infektionsforebyggende foranstaltninger hos højrisikopatienter, for at reducere den samlede infektionsrate. Uddannelse af patienter omkring sårpleje, symptomer på infektion og vigtigheden af tidlig opfølgning kan også hjælpe med at reducere infektionsraterne.

Fortsat overvågning og rapportering af infektionsrater er nødvendig for at sikre, at eventuelle stigninger hurtigt kan opdages og adresseres. Det vil også være vigtigt at evaluere effekten af eventuelle interventioner, der indføres som svar på de observerede forskelle.

Vurdering af indikatoren

De observerede regionale forskelle i infektionsrater efter TKA-operationer berettiger indikatorens eksistens. Indikatoren giver berørte afdelinger mulighed for at adressere årsagerne til disse variationer. Dette vil kunne forbedre patienternes resultater og reducere byrden af infektioner efter TKA, hvilket i sidste ende vil kunne forbedre kvaliteten af sundhedsydelserne i hele landet.

Styregruppen vurderer, at indikatoren er relevant og velfunderet. Det skønnes at afdelingerne fortsat kan drage nytte af indikatoren i det fremadrettede kvalitetsarbejde. Styregruppen foreslår at indikatoren indføres blivende og udvides med inddragelse af UKA.

Indikatortabel 7

Andel af primær TKA operationer med grundlidelse primær artrose, der får protesenær infektion inden for et år efter primær operation

  Uoplyst Aktuelle år Tidligere år
  Udviklingsmål Tæller/ antal 01.04.2022 - 31.03.2023 2021/22 2020/21
  opfyldt nævner (%) Andel 95% CI Antal Andel Andel
Danmark   85 / 8.117 67 (1) 1,0 (0,8-1,3) 76 / 5.790 1,3 1,1
Hovedstaden   23 / 1.040 1 (0) 2,2 (1,4-3,3) 23 / 880 2,6 2,0
Sjælland   12 / 645 0 (0) 1,9 (1,0-3,2) 7 / 564 1,2 1,9
Syddanmark   7 / 1.534 0 (0) 0,5 (0,2-0,9) 13 / 1.154 1,1 0,7
Midtjylland   12 / 1.439 0 (0) 0,8 (0,4-1,5) 10 / 806 1,2 0,6
Nordjylland   7 / 541 0 (0) 1,3 (0,5-2,6) 5 / 396 1,3 1,6
Privathospitaler   24 / 2.913 66 (2) 0,8 (0,5-1,2) 18 / 1.975 0,9 0,6
Hovedstaden   23 / 1.040 1 (0) 2,2 (1,4-3,3) 23 / 880 2,6 2,0
Amager og Hvidovre Hospital   6 / 211 0 (0) 2,8 (1,1-6,1) #/# 1,0 0,7
Bispebjerg og Frederiksberg Hospital   #/# 0 (0) 2,5 (0,3-8,8) 10 / 113 8,8 5,4
Bornholms Hospital   #/# 0 (0) 2,8 (0,3-9,8) #/# 3,3 5,1
Herlev og Gentofte Hospital   11 / 597 1 (0) 1,8 (0,9-3,3) 8 / 410 2,0 1,4
Hospitalerne i Nordsjælland   #/# 0 (0) 2,5 (0,3-8,7) #/# 1,0 0,8
Rigshospitalet   #/# 0 (0) 0,0 (0,0-84,2)     0,0
Sjælland   12 / 645 0 (0) 1,9 (1,0-3,2) 7 / 564 1,2 1,9
Køge   #/# 0 (0) 2,0 (0,2-7,1) #/# 1,7 3,4
Nykøbing Falster   4 / 138 0 (0) 2,9 (0,8-7,3) #/# 1,0 3,6
Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse   6 / 408 0 (0) 1,5 (0,5-3,2) 4 / 341 1,2 0,8
Syddanmark   7 / 1.534 0 (0) 0,5 (0,2-0,9) 13 / 1.154 1,1 0,7
Esbjerg Sygehus Grindsted Sygehus   #/# 0 (0) 0,3 (0,0-1,5) 0 / 313 0,0 0,3
Odense Universitetshospital - Svendborg   #/# 0 (0) 0,8 (0,1-2,7) 8 / 249 3,2 0,7
Sygehus Lillebælt   #/# 0 (0) 0,2 (0,0-1,0) 3 / 436 0,7 1,1
Sygehus Sønderjylland   3 / 362 0 (0) 0,8 (0,2-2,4) #/# 1,3 0,0
Midtjylland   12 / 1.439 0 (0) 0,8 (0,4-1,5) 10 / 806 1,2 0,6
Aarhus Universitetshospital   #/# 0 (0) 1,3 (0,2-4,5) 3 / 76 3,9 0,0
Hospitalsenhed Midt   5 / 716 0 (0) 0,7 (0,2-1,6) 3 / 448 0,7 0,4
Regionshospitalet Gødstrup   0 / 229 0 (0) 0,0 (0,0-1,6) 0 / 23 0,0  
Regionshospitalet Horsens   #/# 0 (0) 0,8 (0,0-4,1) 0 / 69 0,0 0,0
Regionshospitalet Randers   4 / 204 0 (0) 2,0 (0,5-4,9) 3 / 124 2,4 2,1
Nordjylland   7 / 541 0 (0) 1,3 (0,5-2,6) 5 / 396 1,3 1,6
Aalborg   #/# 0 (0) 7,1 (0,9-23,5) #/# 4,3 3,3
Farsø   3 / 350 0 (0) 0,9 (0,2-2,5) 3 / 188 1,6 0,8
Frederikshavn   #/# 0 (0) 1,2 (0,1-4,4) #/# 0,5 2,3
Privathospitaler   24 / 2.913 66 (2) 0,8 (0,5-1,2) 18 / 1.975 0,9 0,6
Adeas Parken   9 / 712 57 (7) 1,3 (0,6-2,4) 3 / 340 0,9 0,0
Aleris Hospitaler, Aarhus   6 / 243 0 (0) 2,5 (0,9-5,3) #/# 2,1 0,0
Aleris Hospitaler, Ringsted   #/# 2 (1) 0,5 (0,0-2,8) #/# 0,4 1,4
Aleris Hospitaler, Søborg   0 / 75 2 (3) 0,0 (0,0-4,8)      
CPH Privathospital   #/# 1 (1) 1,0 (0,0-5,3) 0 / 42 0,0 0,0
Capio A/S - Aalborg afdeling   #/# 0 (0) 0,5 (0,1-1,7) 0 / 71 0,0  
Capio A/S - Aarhus afdeling   0 / 65 1 (2) 0,0 (0,0-5,5) 0 / 18 0,0 0,0
Capio A/S - Gildhøj afd (Benyt Capio Hellerup efter 1. sept)   #/# 0 (0) 5,0 (0,1-24,9)      
Capio A/S - Hellerup afdeling   0 / 89 0 (0) 0,0 (0,0-4,1) 0 / 86 0,0 0,0
Capio A/S - Hellerup sengeafsnit   0 / 14 0 (0) 0,0 (0,0-23,2)      
Capio A/S - Odense afdeling   0 / 100 2 (2) 0,0 (0,0-3,6) #/# 1,9 0,0
Capio A/S - Skørping afdeling (Benyt venligst Capio Aalborg)   0 / 3 0 (0) 0,0 (0,0-70,8) 3 / 223 1,3 0,0
Capio A/S - Viborg afdeling   0 / 11 0 (0) 0,0 (0,0-28,5) 0 / 26 0,0 0,0
Gildhøj Privathospital (Brug Capio Gildhøj pr. 1/5-2023)   #/# 1 (0) 1,0 (0,1-3,5) 4 / 208 1,9 1,1
Privathosp. Hamlet Frederiksberg, Center for Ortopædkirurgi   #/# 0 (0) 0,8 (0,1-2,9) #/# 0,6 1,2
Privathospitalet Danmark   0 / 20 0 (0) 0,0 (0,0-16,8)      
    0 / 108 0 (0) 0,0 (0,0-3,4) 3 / 67 4,5 0,0
Privathospitalet Kollund   0 / 106 0 (0) 0,0 (0,0-3,4) 0 / 55 0,0 0,0
Privathospitalet Mølholm   0 / 89 0 (0) 0,0 (0,0-4,1) 0 / 67 0,0 1,5
aCure Privathospital   0 / 83 0 (0) 0,0 (0,0-4,3) 0 / 66 0,0 0,0
missing   0 / 5 0 (0) 0,0 (0,0-52,2) 0 / 15 0,0 0,0
  Uoplyst Aktuelle år Tidligere år
  Udviklingsmål Tæller/ antal 01.04.2022 - 31.03.2023 2021/22 2020/21
  opfyldt nævner (%) Andel 95% CI Antal Andel Andel
Danmark   85 / 8.117 67 (1) 1,0 (0,8-1,3) 76 / 5.790 1,3 1,1
Hovedstaden   23 / 1.040 1 (0) 2,2 (1,4-3,3) 23 / 880 2,6 2,0
Sjælland   12 / 645 0 (0) 1,9 (1,0-3,2) 7 / 564 1,2 1,9
Syddanmark   7 / 1.534 0 (0) 0,5 (0,2-0,9) 13 / 1.154 1,1 0,7
Midtjylland   12 / 1.439 0 (0) 0,8 (0,4-1,5) 10 / 806 1,2 0,6
Nordjylland   7 / 541 0 (0) 1,3 (0,5-2,6) 5 / 396 1,3 1,6
Privathospitaler   24 / 2.913 66 (2) 0,8 (0,5-1,2) 18 / 1.975 0,9 0,6
Hovedstaden   23 / 1.040 1 (0) 2,2 (1,4-3,3) 23 / 880 2,6 2,0
Amager og Hvidovre Hospital   6 / 211 0 (0) 2,8 (1,1-6,1) #/# 1,0 0,7
Bispebjerg og Frederiksberg Hospital   #/# 0 (0) 2,5 (0,3-8,8) 10 / 113 8,8 5,4
Bornholms Hospital   #/# 0 (0) 2,8 (0,3-9,8) #/# 3,3 5,1
Herlev og Gentofte Hospital   11 / 597 1 (0) 1,8 (0,9-3,3) 8 / 410 2,0 1,4
Hospitalerne i Nordsjælland   #/# 0 (0) 2,5 (0,3-8,7) #/# 1,0 0,8
Rigshospitalet   #/# 0 (0) 0,0 (0,0-84,2)     0,0
Sjælland   12 / 645 0 (0) 1,9 (1,0-3,2) 7 / 564 1,2 1,9
Køge   #/# 0 (0) 2,0 (0,2-7,1) #/# 1,7 3,4
Nykøbing Falster   4 / 138 0 (0) 2,9 (0,8-7,3) #/# 1,0 3,6
Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse   6 / 408 0 (0) 1,5 (0,5-3,2) 4 / 341 1,2 0,8
Syddanmark   7 / 1.534 0 (0) 0,5 (0,2-0,9) 13 / 1.154 1,1 0,7
Esbjerg Sygehus Grindsted Sygehus   #/# 0 (0) 0,3 (0,0-1,5) 0 / 313 0,0 0,3
Odense Universitetshospital - Svendborg   #/# 0 (0) 0,8 (0,1-2,7) 8 / 249 3,2 0,7
Sygehus Lillebælt   #/# 0 (0) 0,2 (0,0-1,0) 3 / 436 0,7 1,1
Sygehus Sønderjylland   3 / 362 0 (0) 0,8 (0,2-2,4) #/# 1,3 0,0
Midtjylland   12 / 1.439 0 (0) 0,8 (0,4-1,5) 10 / 806 1,2 0,6
Aarhus Universitetshospital   #/# 0 (0) 1,3 (0,2-4,5) 3 / 76 3,9 0,0
Hospitalsenhed Midt   5 / 716 0 (0) 0,7 (0,2-1,6) 3 / 448 0,7 0,4
Regionshospitalet Gødstrup   0 / 229 0 (0) 0,0 (0,0-1,6) 0 / 23 0,0  
Regionshospitalet Horsens   #/# 0 (0) 0,8 (0,0-4,1) 0 / 69 0,0 0,0
Regionshospitalet Randers   4 / 204 0 (0) 2,0 (0,5-4,9) 3 / 124 2,4 2,1
Nordjylland   7 / 541 0 (0) 1,3 (0,5-2,6) 5 / 396 1,3 1,6
Aalborg   #/# 0 (0) 7,1 (0,9-23,5) #/# 4,3 3,3
Farsø   3 / 350 0 (0) 0,9 (0,2-2,5) 3 / 188 1,6 0,8
Frederikshavn   #/# 0 (0) 1,2 (0,1-4,4) #/# 0,5 2,3
Privathospitaler   24 / 2.913 66 (2) 0,8 (0,5-1,2) 18 / 1.975 0,9 0,6
Adeas Parken   9 / 712 57 (7) 1,3 (0,6-2,4) 3 / 340 0,9 0,0
Aleris Hospitaler, Aarhus   6 / 243 0 (0) 2,5 (0,9-5,3) #/# 2,1 0,0
Aleris Hospitaler, Ringsted   #/# 2 (1) 0,5 (0,0-2,8) #/# 0,4 1,4
Aleris Hospitaler, Søborg   0 / 75 2 (3) 0,0 (0,0-4,8)      
CPH Privathospital   #/# 1 (1) 1,0 (0,0-5,3) 0 / 42 0,0 0,0
Capio A/S - Aalborg afdeling   #/# 0 (0) 0,5 (0,1-1,7) 0 / 71 0,0  
Capio A/S - Aarhus afdeling   0 / 65 1 (2) 0,0 (0,0-5,5) 0 / 18 0,0 0,0
Capio A/S - Gildhøj afd (Benyt Capio Hellerup efter 1. sept)   #/# 0 (0) 5,0 (0,1-24,9)      
Capio A/S - Hellerup afdeling   0 / 89 0 (0) 0,0 (0,0-4,1) 0 / 86 0,0 0,0
Capio A/S - Hellerup sengeafsnit   0 / 14 0 (0) 0,0 (0,0-23,2)      
Capio A/S - Odense afdeling   0 / 100 2 (2) 0,0 (0,0-3,6) #/# 1,9 0,0
Capio A/S - Skørping afdeling (Benyt venligst Capio Aalborg)   0 / 3 0 (0) 0,0 (0,0-70,8) 3 / 223 1,3 0,0
Capio A/S - Viborg afdeling   0 / 11 0 (0) 0,0 (0,0-28,5) 0 / 26 0,0 0,0
Gildhøj Privathospital (Brug Capio Gildhøj pr. 1/5-2023)   #/# 1 (0) 1,0 (0,1-3,5) 4 / 208 1,9 1,1
Privathosp. Hamlet Frederiksberg, Center for Ortopædkirurgi   #/# 0 (0) 0,8 (0,1-2,9) #/# 0,6 1,2
Privathospitalet Danmark   0 / 20 0 (0) 0,0 (0,0-16,8)      
    0 / 108 0 (0) 0,0 (0,0-3,4) 3 / 67 4,5 0,0
Privathospitalet Kollund   0 / 106 0 (0) 0,0 (0,0-3,4) 0 / 55 0,0 0,0
Privathospitalet Mølholm   0 / 89 0 (0) 0,0 (0,0-4,1) 0 / 67 0,0 1,5
aCure Privathospital   0 / 83 0 (0) 0,0 (0,0-4,3) 0 / 66 0,0 0,0
missing   0 / 5 0 (0) 0,0 (0,0-52,2) 0 / 15 0,0 0,0

Indikatortabel 7

Andel af primær TKA operationer med grundlidelse primær artrose, der får protesenær infektion inden for et år efter primær operation

Datagrundlag og beregningsregler

Nævner: Alle primære total knæalloplastikker (TKA) udført i opgørelsesperioden (aktuelle år)

  • Tæller: Alle primære total knæalloplastikker (TKA) med grundlidelse primær artrose udført i opgørelsesperioden (aktuelle år) der får protesenær infektion inden for et år efter primær operation (indrapportering af infektion til DKR (enten mistænkt eller verificeret) eller 2 eller flere positive kammebiopsier taget ved reoperation fra HAIBA)

Uoplyst: Alloplastiktype (TKA/UKA) ikke er udfyldt samt patienter som ikke findes i CPR.

Resultater

På landsplan blev 1,0 % af patienterne med primær TKA indsat pga. primær artrose, som blev opereret i aktuelle opgørelsesperiode (01.04.2022 - 31.03.2023), revideret med fund af protesenær infektion indenfor 365 dage. På regionsniveau er variationen fra 0,5 % i Region Syddanmark til 2,2 % i Region Hovedstaden. Region Nordjylland, Region Hovedstaden og Region Sjælland ligger over landsgennemsnittet. På afdelingsniveau er der variation mellem afdelinger og over tid – også som udtryk for et sjældent event. Af trendgrafen ses, at infektionsraten for denne patientgruppe det første postoperative år på landsplan har ligget relativt stabilt de sidste år.

Diskussion

Den stabile infektionsrate på landsplan over de sidste par år tyder på, at der ikke er sket betydelige ændringer i de faktorer, der påvirker postoperative infektioner. Dog kan der være behov for at revurdere disse strategier for at se, om der er plads til forbedringer, især i regioner med højere infektionsrater.

Eventuelle forskelle i kirurgisk praksis, infektionsforebyggende foranstaltninger, patientpopulationer eller postoperative plejeprotokoller kan være forklarende årsager til de forskelle der ses mellem regioner. Flere faktorer kan påvirke infektionsraterne.

Variabiliteten i kirurgisk teknik og erfaring blandt kirurger kan have en indflydelse på infektionsraterne. Forskelle i postoperativ pleje og opfølgning kan spille en væsentlig rolle. Dette kan inkludere forskelle i brugen af antibiotika, sårpleje eller andre infektionsforebyggende metoder. Regionale forskelle i patientpopulationernes sammensætning kan også forklare nogle af variationerne. Der anbefales audit af de kirurgiske procedurer og postoperative plejeprotokoller for at identificere forbedringsområder. Implementeringen af nationale retningslinjer kunne sandsynligvis reducere den observerede variation. Det kunne være værdifuldt at identificere og intensivere infektionsforebyggende foranstaltninger hos højrisikopatienter, for at reducere den samlede infektionsrate. Uddannelse af patienter omkring sårpleje, symptomer på infektion og vigtigheden af tidlig opfølgning kan også hjælpe med at reducere infektionsraterne.

Fortsat overvågning og rapportering af infektionsrater er nødvendig for at sikre, at eventuelle stigninger hurtigt kan opdages og adresseres. Det vil også være vigtigt at evaluere effekten af eventuelle interventioner, der indføres som svar på de observerede forskelle.

Vurdering af indikatoren

De observerede regionale forskelle i infektionsrater efter TKA-operationer berettiger indikatorens eksistens. Indikatoren giver berørte afdelinger mulighed for at adressere årsagerne til disse variationer. Dette vil kunne forbedre patienternes resultater og reducere byrden af infektioner efter TKA, hvilket i sidste ende vil kunne forbedre kvaliteten af sundhedsydelserne i hele landet.

Styregruppen vurderer, at indikatoren er relevant og velfunderet. Det skønnes at afdelingerne fortsat kan drage nytte af indikatoren i det fremadrettede kvalitetsarbejde. Styregruppen foreslår at indikatoren indføres blivende og udvides med inddragelse af UKA.

Regionale kommentarer

Region Hovedstaden

Ingen kommentarer

Region Sjælland

Ingen bemærkninger

Region Syddanmark

Kommentar fra Sygehus Lillebælt: I denne rapport kan ikke regnes med data fra SLB, da de er mangelfulde grundet overførselsproblemer mellem systemer.  Alle patienter er indberettet af afdelingen.

Region Midtjylland

Kommentar fra Aarhus Universitetshospital, Region Midtjylland:

Indikator genindlæggelse for både TKA og UKA (for primær artrose) viser at vi har en genindlæggelse på 4 ud af 26 for TKA og 1 ud af 15 for UKA.

Det totale antal af primære TKA og UKA er meget lavt, og stemmer ikke overens med andre tabeller:

f.eks. indikator om andel af UKA ift alle primær proteser: 54/198.

Vi har helt sikkert lavet flere TKA og UKA med indikation primær artrose, som har betydning for andel af genindlæggelse.

Region Nordjylland

Ingen bemærkninger

Baggrundsmaterialer

Beskrivelse af sygdomsområdet og måling af behandlingskvalitet

Ved plastik forstås kirurgisk tildannelse eller udformning. Præfixet allo- betegner fremmedmateriale. Alloplastik betegner således kirurgisk tildannelse eller udformning med anvendelse af fremmedmateriale. Såfremt alloplastikken udføres i et led, f.eks. knæet eller hoften, taler man om ledalloplastik. I daglig sprogbrug anvendes termen alloplastik ikke alene om selve den kirurgiske tildannelse men også om det indsatte materiale (protesen).

Ved knæalloplastikoperation forstås operation med indsættelse af fremmedmateriale (f.eks. metal) som erstatning af ledoverflade i knæet. Ved primæroperation forstås den første operation med indsættelse af alloplastik (knæprotese). Ved revision forstås enhver senere operation, hvor den indsatte alloplastik (knæprotesen) suppleres, modificeres/udskiftes eller fjernes. Sekundære operationer (reoperationer) uden påvirkning af den indsatte protese (f.eks. artroskopi) betegnes ikke revision. Revisioner er således en delmængde af reoperationer, og kun revisionerne indberettes til DKR.

Dansk Knæalloplastikregister (DKR) indsamler information om operationer med indsættelse af knæprotese uanset indikationen for operationen og uanset, om der er tale om primæroperation (førstegangsoperation) eller revision (operation), hvor der tilføjes, udskiftes eller fjernes dele af en knæprotese i et knæ, hvor der tidligere er udført primæroperation).

Ved en knæprotese forstås enhver indsættelse af kunstmateriale, der har til formål varigt at erstatte ledbærende overflader i knæet. Definitionen omfatter totalproteser og delproteser, uanset protesernes størrelse, og om de indsættes i femorotibiale eller femoropatellare ledkamre.

Formålet med Dansk Knæalloplastikregister er

  • at levere valid epidemiologisk information om operationer med indsættelse af knæalloplastik

  • at monitorere kvaliteten af behandlinger ved anvendelse af kvalitetsindikatorer

  • at give de enkelte afdelinger information til stadig forbedring af egne resultater

  • at give regionale kvalitetsorganisationer og centrale myndigheder mulighed for overvågning af kvaliteten af behandlingen

  • at følge ændringer i demografi, teknik og implantatvalg

  • at stimulere det faglige engagement blandt knækirurger og andre, der er involverede i behandlingen

  • at afsløre teknikker og implantater med tilsyneladende dårlige resultater mhp. nærmere undersøgelse

og derigennem

at forbedre resultaterne for patienter, der behandles med indsættelse af knæprotese.

Dansk Knæalloplastikregister er en national klinisk kvalitetsdatabase. Ud over de forpligtelser, som dette medfører, har DKR uafhængig forskningsaktivitet og indgår i relevant internationalt samarbejde

Datagrundlag

Dataudtræk fra KMS/KIP er fra juni 2024 (operationer 1. januar 1997 til 31. marts 2024)

Data fra LPR er fra juni 2024

Data vedrørende vitalstatus fra CPR er fra juni 2024

Opgørelsesperioden er ændret i 2021, og auditperioden ligger fra 1. april 2023 til 31. marts 2024, hvilket refereres til som 2023 i graferne og tabeller. Det samme er gældende for tidligere år, dvs. 2019 refererer til perioden fra 1. april 2019 til 31. marts 2020 og så fremdeles.

For hver indikator er et tilhørende funnelplot præsenteret. Funnelplot er et punktdiagram af patientpopulationens størrelse mod det opnåede indikatorresultat. De runde prikker viser indikatorresultatet på y-aksen mod antallet af patientforløb i den givne opgørelse i året (x-aksen). Den røde linje viser fastsat standard. Den omkringliggende tragt viser et 95 % konfidensinterval omkring standarden. Der skal gøres opmærksom på, at konfidensintervallet i tabelkolonnen for det enkelte estimat/indikatorresultat for landsplan/regioner/afdelinger ikke giver samme information som konfidensintervallet i funnelplottet, idet konfidensintervallet i funnelplottet er beregnet i forhold til den vedtagne standard. Konfidensintervallerne i indikatorberegningerne er beregnet for hvert enkelt estimat.

Resultater, der ligger uden for tragten afviger markant fra den fastsatte standard, når der tages højde for den statistiske usikkerhed omkring standarden. Enheder uden målbar produktion er ekskluderet fra analyserne. Beregningen af konfidensintervaller er baseret på samme metode som konfidensintervaller for den pågældende indikator.

Ved fortolkning af resultater skal der udvises særlig forsigtighed for indikatorer med få forløb pga. statistisk usikkerhed (95 % konfidensintervallet er bredt).

På grund af persondatalovens regler og de almindelige regler om tavshedspligt er det besluttet, at alle resultater med persondata vedrørende patientforløb med 1 eller 2 patienter ikke offentliggøres. Resultater med 1 eller 2 patientforløb i tæller eller nævner er derfor erstattet med # i rapportens tabeller.

Dækningsgrad

Beregning

Dækningsgraden for primære operationer, og opgøres som andelen af primære operationer, som indberettes til DKR sammenholdt med LPR.

Tæller: antal primære operationer i DKR i opgørelsesperioden.

Nævner: antal primære operationer i DKR og/eller LPR med operationskoder KNGB0*, KNGB1*, KNGB20*, KNGB30*, KNGB40*, KNGB59*, KNGB99* i opgørelsesperioden.

Dækningsgraden for revisioner, som opgøres som andelen af revisioner som indberettes til DKR sammenholdt med LPR.

Tæller: antal revisioner i DKR i opgørelsesperioden

Nævner: antal revisioner i DKR og/eller LPR med operationskoder KNGC0*, KNGC1*, KNGC20*, KNGC21*, KNGC22*, KNGC23*, KNGC24*, KNGC29*, KNGC30*, KNGC31*, KNGC32*, KNGC33*, KNGC34*, KNGC39*, KNGC40*, KNGC41*, KNGC42*, KNGC43*, KNGC44*, KNGC49*, KNGC59*, KNGC99*, KNGU10*, KNGU11*, KNGU12*, KNGU13*, KNGU14*, KNGU19* i opgørelsesperioden. 

Kommentar

En høj indberetningsgrad til registeret er forudsætningen for at drage valide konklusioner og at give meningsfulde anbefalinger vedrørende indikatorerne. Ligeledes er en høj komplethedsgrad vigtig for at kunne se udbredelsen af teknikker og metoder på landets hospitaler.

Den samlede komplethedsgrad for primære operationer for året 2022/23 er 97,4 %. Komplethedsgraden for 2021/22 var initialt ikke så god men er efterfølgende steget til 97,4 således at der er opretholdt en høj grad af komplethed de seneste 15 år (se figur 39 i supplerende opgørelser).

Det er glædeligt at nogle hospitaler som før har haft lave indberetninger nu indberetter 100% (Køge og Nykøbing Falster).

Desværre er der stadig nogle få sygehuse, som ikke har tilfredsstillende komplethedsgrad (Hospitalerne i Nordsjælland, Rigshospitalet, Regionshospitalet Horsens).

Komplethedsgraden for primære operationer for Privathospitalerne er 96,1 %, og de lever dermed op til standarden.

Flere privathospitaler (Aleris Hospitaler, Aleris Hospitaler, Ringsted, Privathospitalet Danmark, Privathospitalet Kollund) indrapporterer i utilfredsstillende grad.

Andre privathospitaler (enheder) har en indrapportering på 100 %.

Den samlede komplethedsgrad for revisioner er 94,8 %.

Hovedstaden og Midtjylland lever ikke op til standarden.

Flere sygehuse (Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, Rigshospitalet, Aarhus Universitetshospital, Regionshospitalet Horsens) indrapporterer revisionsoperationer i utilfredsstillende grad.

Komplethedsgraden for revisioner på privathospitalerne er 91,2 %, hvilket ikke er i overensstemmelse med standarden.

Privathospitalerne leverer en stor andel af de primære operationer (35,7 %) og nu flere revisioner (9,7 %).

Den høje andel primære operationer på privathospitalerne er relateret til nedlukning af de offentlige hospitalers elektive behandlinger.

Revisionsbyrden (andel revisioner af samlede antal operationer = 8,2 %) har siden 2012 (13,4 %) udvist en faldende tendens (figur 41 i supplerende opgørelser). I nogle regioner er revisionsbyrden samlet på enkelte sygehuse, hvilket kan tages som et udtryk for en koncentrering af revisioner på sygehuse, der administrativt er udpeget til at varetage den mere komplicerede kirurgi. I andre regioner kan denne udvikling ikke erkendes (tabel 21 i supplerende opgørelser).

Anbefalinger

Afdelinger hvor komplethedsgraden ligger under standarden for indberetninger opfordres til at gennemgå egen registrerings- og indberetningspraksis. Standarden for komplethedsgrad sættes op til 95% fra rapport 2023/24.

Dækningsgradstabel - primær

Andel af primær knæ alloplastik operationer som indberettes til DKR Bemærk: Der er enkelte dubletter i data indberettet via Procordo grundet manglende sideangivelse. Det gør sig særligt gældende for Sygehus Lillebælt og Farsø.

  Udviklingsmål   Uoplyst Aktuelle år Tidligere år
  > 95% Tæller/ antal 01.04.2023 - 31.03.2024 2022/23 2021/22
  opfyldt nævner (%) Andel 95% CI Antal Andel Andel
Danmark Ja 14.490 / 14.878 0 (0) 97,4 (97,1-97,6) 14.166 / 14.548 97,4 98,6
Hovedstaden Ja 2.068 / 2.152 0 (0) 96,1 (95,2-96,9) 1.845 / 1.908 96,7 98,6
Sjælland Ja 1.253 / 1.293 0 (0) 96,9 (95,8-97,8) 1.001 / 1.015 98,6 99,9
Syddanmark Ja 2.435 / 2.442 0 (0) 99,7 (99,4-99,9) 2.710 / 2.734 99,1 100,0
Midtjylland Ja 2.362 / 2.405 0 (0) 98,2 (97,6-98,7) 2.370 / 2.381 99,5 99,6
Nordjylland Ja 1.070 / 1.070 0 (0) 100,0 (99,7-100,0) 949 / 961 98,8 99,8
Privathospitaler Ja 5.302 / 5.516 0 (0) 96,1 (95,6-96,6) 5.286 / 5.544 95,3 96,8
Hovedstaden Ja 2.068 / 2.152 0 (0) 96,1 (95,2-96,9) 1.845 / 1.908 96,7 98,6
Amager og Hvidovre Hospital Ja 450 / 450 0 (0) 100,0 (99,2-100,0) 465 / 477 97,5 100,0
Bispebjerg og Frederiksberg Hospital Ja 306 / 312 0 (0) 98,1 (95,9-99,3) 199 / 202 98,5 100,0
Bornholms Hospital Ja 126 / 131 0 (0) 96,2 (91,3-98,7) 125 / 131 95,4 96,9
Herlev og Gentofte Hospital Ja 951 / 983 0 (0) 96,7 (95,4-97,8) 933 / 933 100,0 99,8
Hospitalerne i Nordsjælland Nej 206 / 242 0 (0) 85,1 (80,0-89,4) 95 / 134 70,9 92,3
Rigshospitalet Nej 29 / 34 0 (0) 85,3 (68,9-95,0) 28 / 31 90,3 100,0
Sjælland Ja 1.253 / 1.293 0 (0) 96,9 (95,8-97,8) 1.001 / 1.015 98,6 99,9
Holbæk Sygehus Nej #/# 0 (0) 0,0 (0,0-97,5)      
Køge Ja 203 / 203 0 (0) 100,0 (98,2-100,0) 150 / 161 93,2 99,4
Nykøbing Falster Ja 211 / 211 0 (0) 100,0 (98,3-100,0) 163 / 164 99,4 100,0
Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse Ja 839 / 878 0 (0) 95,6 (94,0-96,8) 688 / 690 99,7 100,0
Syddanmark Ja 2.435 / 2.442 0 (0) 99,7 (99,4-99,9) 2.710 / 2.734 99,1 100,0
Esbjerg Sygehus Grindsted Sygehus Ja 428 / 430 0 (0) 99,5 (98,3-99,9) 468 / 481 97,3 100,0
Odense Universitetshospital - Svendborg Ja 418 / 418 0 (0) 100,0 (99,1-100,0) 507 / 507 100,0 100,0
Sygehus Lillebælt Ja 1.109 / 1.109 0 (0) 100,0 (99,7-100,0) 1.183 / 1.185 99,8 100,0
Sygehus Sønderjylland Ja 480 / 485 0 (0) 99,0 (97,6-99,7) 552 / 561 98,4 100,0
Midtjylland Ja 2.362 / 2.405 0 (0) 98,2 (97,6-98,7) 2.370 / 2.381 99,5 99,6
Aarhus Universitetshospital Ja 199 / 203 0 (0) 98,0 (95,0-99,5) 327 / 331 98,8 97,3
Hospitalsenhed Midt Ja 1.160 / 1.161 0 (0) 99,9 (99,5-100,0) 1.088 / 1.088 100,0 99,9
Regionshospitalet Gødstrup Ja 371 / 373 0 (0) 99,5 (98,1-99,9) 356 / 358 99,4 100,0
Regionshospitalet Horsens Nej 195 / 230 0 (0) 84,8 (79,5-89,2) 220 / 225 97,8 100,0
Regionshospitalet Randers Ja 437 / 438 0 (0) 99,8 (98,7-100,0) 379 / 379 100,0 100,0
Nordjylland Ja 1.070 / 1.070 0 (0) 100,0 (99,7-100,0) 949 / 961 98,8 99,8
Aalborg Ja 46 / 46 0 (0) 100,0 (92,3-100,0) 46 / 46 100,0 100,0
Farsø Ja 725 / 725 0 (0) 100,0 (99,5-100,0) 642 / 653 98,3 100,0
Frederikshavn Ja 299 / 299 0 (0) 100,0 (98,8-100,0) 261 / 261 100,0 99,7
Privathospitaler Ja 5.302 / 5.516 0 (0) 96,1 (95,6-96,6) 5.286 / 5.544 95,3 96,8
Adeas Parken Ja 1.495 / 1.495 0 (0) 100,0 (99,8-100,0) 1.019 / 1.019 100,0 100,0
Aleris Hospitaler Nej 0 / 85 0 (0) 0,0 (0,0-4,2) 16 / 88 18,2 27,8
Aleris Hospitaler, Aalborg Ja 18 / 18 0 (0) 100,0 (81,5-100,0)      
Aleris Hospitaler, Aarhus Ja 641 / 641 0 (0) 100,0 (99,4-100,0) 508 / 508 100,0 100,0
Aleris Hospitaler, Ringsted Nej 305 / 350 0 (0) 87,1 (83,2-90,5) 400 / 440 90,9 98,7
Aleris Hospitaler, Søborg Ja 775 / 775 0 (0) 100,0 (99,5-100,0) 168 / 168 100,0  
CPH Privathospital Nej 115 / 125 0 (0) 92,0 (85,8-96,1) 112 / 141 79,4 66,2
Capio A/S - Aalborg afdeling Ja 601 / 601 0 (0) 100,0 (99,4-100,0) 667 / 667 100,0 100,0
Capio A/S - Aarhus afdeling Ja 218 / 222 0 (0) 98,2 (95,5-99,5) 161 / 163 98,8 100,0
Capio A/S - Gildhøj afd (Benyt Capio Hellerup efter 1. sept) Ja 263 / 263 0 (0) 100,0 (98,6-100,0) 31 / 31 100,0  
Capio A/S - Hellerup afdeling Nej #/# 0 (0) 0,0 (0,0-97,5) 167 / 167 100,0 97,9
Capio A/S - Hellerup sengeafsnit Ja 77 / 77 0 (0) 100,0 (95,3-100,0) 20 / 20 100,0 100,0
Capio A/S - Odense afdeling Ja 214 / 214 0 (0) 100,0 (98,3-100,0) 172 / 172 100,0 98,9
Gildhøj Privathospital (Brug Capio Gildhøj pr. 1/5-2023) Nej #/# 0 (0) 0,0 (0,0-97,5) 328 / 368 89,1 97,2
Privathospitalet Danmark Nej 116 / 134 0 (0) 86,6 (79,6-91,8) 33 / 91 36,3 0,0
  Nej 0 / 4 0 (0) 0,0 (0,0-60,2) 180 / 180 100,0 100,0
Privathospitalet Kollund Nej 150 / 168 0 (0) 89,3 (83,6-93,5) 147 / 154 95,5 95,2
Privathospitalet Mølholm Ja 268 / 269 0 (0) 99,6 (97,9-100,0) 227 / 227 100,0 100,0
Søernes Privathospital Nej 0 / 22 0 (0) 0,0 (0,0-15,4)      
aCure Privathospital Nej 46 / 51 0 (0) 90,2 (78,6-96,7) 154 / 164 93,9 98,2
  Udviklingsmål   Uoplyst Aktuelle år Tidligere år
  > 95% Tæller/ antal 01.04.2023 - 31.03.2024 2022/23 2021/22
  opfyldt nævner (%) Andel 95% CI Antal Andel Andel
Danmark Ja 14.490 / 14.878 0 (0) 97,4 (97,1-97,6) 14.166 / 14.548 97,4 98,6
Hovedstaden Ja 2.068 / 2.152 0 (0) 96,1 (95,2-96,9) 1.845 / 1.908 96,7 98,6
Sjælland Ja 1.253 / 1.293 0 (0) 96,9 (95,8-97,8) 1.001 / 1.015 98,6 99,9
Syddanmark Ja 2.435 / 2.442 0 (0) 99,7 (99,4-99,9) 2.710 / 2.734 99,1 100,0
Midtjylland Ja 2.362 / 2.405 0 (0) 98,2 (97,6-98,7) 2.370 / 2.381 99,5 99,6
Nordjylland Ja 1.070 / 1.070 0 (0) 100,0 (99,7-100,0) 949 / 961 98,8 99,8
Privathospitaler Ja 5.302 / 5.516 0 (0) 96,1 (95,6-96,6) 5.286 / 5.544 95,3 96,8
Hovedstaden Ja 2.068 / 2.152 0 (0) 96,1 (95,2-96,9) 1.845 / 1.908 96,7 98,6
Amager og Hvidovre Hospital Ja 450 / 450 0 (0) 100,0 (99,2-100,0) 465 / 477 97,5 100,0
Bispebjerg og Frederiksberg Hospital Ja 306 / 312 0 (0) 98,1 (95,9-99,3) 199 / 202 98,5 100,0
Bornholms Hospital Ja 126 / 131 0 (0) 96,2 (91,3-98,7) 125 / 131 95,4 96,9
Herlev og Gentofte Hospital Ja 951 / 983 0 (0) 96,7 (95,4-97,8) 933 / 933 100,0 99,8
Hospitalerne i Nordsjælland Nej 206 / 242 0 (0) 85,1 (80,0-89,4) 95 / 134 70,9 92,3
Rigshospitalet Nej 29 / 34 0 (0) 85,3 (68,9-95,0) 28 / 31 90,3 100,0
Sjælland Ja 1.253 / 1.293 0 (0) 96,9 (95,8-97,8) 1.001 / 1.015 98,6 99,9
Holbæk Sygehus Nej #/# 0 (0) 0,0 (0,0-97,5)      
Køge Ja 203 / 203 0 (0) 100,0 (98,2-100,0) 150 / 161 93,2 99,4
Nykøbing Falster Ja 211 / 211 0 (0) 100,0 (98,3-100,0) 163 / 164 99,4 100,0
Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse Ja 839 / 878 0 (0) 95,6 (94,0-96,8) 688 / 690 99,7 100,0
Syddanmark Ja 2.435 / 2.442 0 (0) 99,7 (99,4-99,9) 2.710 / 2.734 99,1 100,0
Esbjerg Sygehus Grindsted Sygehus Ja 428 / 430 0 (0) 99,5 (98,3-99,9) 468 / 481 97,3 100,0
Odense Universitetshospital - Svendborg Ja 418 / 418 0 (0) 100,0 (99,1-100,0) 507 / 507 100,0 100,0
Sygehus Lillebælt Ja 1.109 / 1.109 0 (0) 100,0 (99,7-100,0) 1.183 / 1.185 99,8 100,0
Sygehus Sønderjylland Ja 480 / 485 0 (0) 99,0 (97,6-99,7) 552 / 561 98,4 100,0
Midtjylland Ja 2.362 / 2.405 0 (0) 98,2 (97,6-98,7) 2.370 / 2.381 99,5 99,6
Aarhus Universitetshospital Ja 199 / 203 0 (0) 98,0 (95,0-99,5) 327 / 331 98,8 97,3
Hospitalsenhed Midt Ja 1.160 / 1.161 0 (0) 99,9 (99,5-100,0) 1.088 / 1.088 100,0 99,9
Regionshospitalet Gødstrup Ja 371 / 373 0 (0) 99,5 (98,1-99,9) 356 / 358 99,4 100,0
Regionshospitalet Horsens Nej 195 / 230 0 (0) 84,8 (79,5-89,2) 220 / 225 97,8 100,0
Regionshospitalet Randers Ja 437 / 438 0 (0) 99,8 (98,7-100,0) 379 / 379 100,0 100,0
Nordjylland Ja 1.070 / 1.070 0 (0) 100,0 (99,7-100,0) 949 / 961 98,8 99,8
Aalborg Ja 46 / 46 0 (0) 100,0 (92,3-100,0) 46 / 46 100,0 100,0
Farsø Ja 725 / 725 0 (0) 100,0 (99,5-100,0) 642 / 653 98,3 100,0
Frederikshavn Ja 299 / 299 0 (0) 100,0 (98,8-100,0) 261 / 261 100,0 99,7
Privathospitaler Ja 5.302 / 5.516 0 (0) 96,1 (95,6-96,6) 5.286 / 5.544 95,3 96,8
Adeas Parken Ja 1.495 / 1.495 0 (0) 100,0 (99,8-100,0) 1.019 / 1.019 100,0 100,0
Aleris Hospitaler Nej 0 / 85 0 (0) 0,0 (0,0-4,2) 16 / 88 18,2 27,8
Aleris Hospitaler, Aalborg Ja 18 / 18 0 (0) 100,0 (81,5-100,0)      
Aleris Hospitaler, Aarhus Ja 641 / 641 0 (0) 100,0 (99,4-100,0) 508 / 508 100,0 100,0
Aleris Hospitaler, Ringsted Nej 305 / 350 0 (0) 87,1 (83,2-90,5) 400 / 440 90,9 98,7
Aleris Hospitaler, Søborg Ja 775 / 775 0 (0) 100,0 (99,5-100,0) 168 / 168 100,0  
CPH Privathospital Nej 115 / 125 0 (0) 92,0 (85,8-96,1) 112 / 141 79,4 66,2
Capio A/S - Aalborg afdeling Ja 601 / 601 0 (0) 100,0 (99,4-100,0) 667 / 667 100,0 100,0
Capio A/S - Aarhus afdeling Ja 218 / 222 0 (0) 98,2 (95,5-99,5) 161 / 163 98,8 100,0
Capio A/S - Gildhøj afd (Benyt Capio Hellerup efter 1. sept) Ja 263 / 263 0 (0) 100,0 (98,6-100,0) 31 / 31 100,0  
Capio A/S - Hellerup afdeling Nej #/# 0 (0) 0,0 (0,0-97,5) 167 / 167 100,0 97,9
Capio A/S - Hellerup sengeafsnit Ja 77 / 77 0 (0) 100,0 (95,3-100,0) 20 / 20 100,0 100,0
Capio A/S - Odense afdeling Ja 214 / 214 0 (0) 100,0 (98,3-100,0) 172 / 172 100,0 98,9
Gildhøj Privathospital (Brug Capio Gildhøj pr. 1/5-2023) Nej #/# 0 (0) 0,0 (0,0-97,5) 328 / 368 89,1 97,2
Privathospitalet Danmark Nej 116 / 134 0 (0) 86,6 (79,6-91,8) 33 / 91 36,3 0,0
  Nej 0 / 4 0 (0) 0,0 (0,0-60,2) 180 / 180 100,0 100,0
Privathospitalet Kollund Nej 150 / 168 0 (0) 89,3 (83,6-93,5) 147 / 154 95,5 95,2
Privathospitalet Mølholm Ja 268 / 269 0 (0) 99,6 (97,9-100,0) 227 / 227 100,0 100,0
Søernes Privathospital Nej 0 / 22 0 (0) 0,0 (0,0-15,4)      
aCure Privathospital Nej 46 / 51 0 (0) 90,2 (78,6-96,7) 154 / 164 93,9 98,2

Dækningsgradstabel - primær

Andel af primær knæ alloplastik operationer som indberettes til DKR Bemærk: Der er enkelte dubletter i data indberettet via Procordo grundet manglende sideangivelse. Det gør sig særligt gældende for Sygehus Lillebælt og Farsø.

Beregning

Dækningsgraden for primære operationer, og opgøres som andelen af primære operationer, som indberettes til DKR sammenholdt med LPR.

Tæller: antal primære operationer i DKR i opgørelsesperioden.

Nævner: antal primære operationer i DKR og/eller LPR med operationskoder KNGB0*, KNGB1*, KNGB20*, KNGB30*, KNGB40*, KNGB59*, KNGB99* i opgørelsesperioden.

Dækningsgraden for revisioner, som opgøres som andelen af revisioner som indberettes til DKR sammenholdt med LPR.

Tæller: antal revisioner i DKR i opgørelsesperioden

Nævner: antal revisioner i DKR og/eller LPR med operationskoder KNGC0*, KNGC1*, KNGC20*, KNGC21*, KNGC22*, KNGC23*, KNGC24*, KNGC29*, KNGC30*, KNGC31*, KNGC32*, KNGC33*, KNGC34*, KNGC39*, KNGC40*, KNGC41*, KNGC42*, KNGC43*, KNGC44*, KNGC49*, KNGC59*, KNGC99*, KNGU10*, KNGU11*, KNGU12*, KNGU13*, KNGU14*, KNGU19* i opgørelsesperioden. 

Kommentar

En høj indberetningsgrad til registeret er forudsætningen for at drage valide konklusioner og at give meningsfulde anbefalinger vedrørende indikatorerne. Ligeledes er en høj komplethedsgrad vigtig for at kunne se udbredelsen af teknikker og metoder på landets hospitaler.

Den samlede komplethedsgrad for primære operationer for året 2022/23 er 97,4 %. Komplethedsgraden for 2021/22 var initialt ikke så god men er efterfølgende steget til 97,4 således at der er opretholdt en høj grad af komplethed de seneste 15 år (se figur 39 i supplerende opgørelser).

Det er glædeligt at nogle hospitaler som før har haft lave indberetninger nu indberetter 100% (Køge og Nykøbing Falster).

Desværre er der stadig nogle få sygehuse, som ikke har tilfredsstillende komplethedsgrad (Hospitalerne i Nordsjælland, Rigshospitalet, Regionshospitalet Horsens).

Komplethedsgraden for primære operationer for Privathospitalerne er 96,1 %, og de lever dermed op til standarden.

Flere privathospitaler (Aleris Hospitaler, Aleris Hospitaler, Ringsted, Privathospitalet Danmark, Privathospitalet Kollund) indrapporterer i utilfredsstillende grad.

Andre privathospitaler (enheder) har en indrapportering på 100 %.

Den samlede komplethedsgrad for revisioner er 94,8 %.

Hovedstaden og Midtjylland lever ikke op til standarden.

Flere sygehuse (Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, Rigshospitalet, Aarhus Universitetshospital, Regionshospitalet Horsens) indrapporterer revisionsoperationer i utilfredsstillende grad.

Komplethedsgraden for revisioner på privathospitalerne er 91,2 %, hvilket ikke er i overensstemmelse med standarden.

Privathospitalerne leverer en stor andel af de primære operationer (35,7 %) og nu flere revisioner (9,7 %).

Den høje andel primære operationer på privathospitalerne er relateret til nedlukning af de offentlige hospitalers elektive behandlinger.

Revisionsbyrden (andel revisioner af samlede antal operationer = 8,2 %) har siden 2012 (13,4 %) udvist en faldende tendens (figur 41 i supplerende opgørelser). I nogle regioner er revisionsbyrden samlet på enkelte sygehuse, hvilket kan tages som et udtryk for en koncentrering af revisioner på sygehuse, der administrativt er udpeget til at varetage den mere komplicerede kirurgi. I andre regioner kan denne udvikling ikke erkendes (tabel 21 i supplerende opgørelser).

Anbefalinger

Afdelinger hvor komplethedsgraden ligger under standarden for indberetninger opfordres til at gennemgå egen registrerings- og indberetningspraksis. Standarden for komplethedsgrad sættes op til 95% fra rapport 2023/24.

Styregruppens medlemmer

Martin Lindberg-Larsen, Ledende overlæge, Professor, ph.d., Formand for styregruppen, OUH Odense Universitetshospital, Region Syddanmark

Amir Pasha Attarzadeh, Ledende overlæge, Sjællands Universitetshospital Køge, Region Sjælland

Andreas Kappel, Specialeansvarlig overlæge, Aalborg Universitetshospital, Dansk Selskab for Hofte--og Knæalloplastik

Carsten Bruun, Cheflæge på Privathospitalet Kollund, Sundhed Danmark

Christian Wied, Afdelingslæge, Hvidovre Hospital, Region Hovedstaden

Daan Koppens, Ledende overlæge, Aarhus Universitetshospital, Region Midtjylland

Frank Leth Petersen, Sygeplejerske, klinisk afsnitskoordinator, Rigshospitalet, Dansk Sygepleje Selskab

Pernille Iversen, Epidemiolog, RKKP's Videncenter

Sanne Villekjær, Datamanager, RKKP's Videncenter

Svend Erik Østgaard, Overlæge, Aalborg Universitetshospital, Region Nordjylland

Thomas Linding Jakobsen, Fysioterapeut, ph.d., Københavns Kommune, Danske Fysioterapeuter

Troels Mark Christensen, Kvalitetskonsulent, RKKP's Videncenter

Forskning i DKR

Procedure for igangsætning af forskningsprojekter med data fra DKR

Med henblik på opstart af forskningsprojekt med udtræk af data fra DKR skal der foreligge en protokol med relevant fyldestgørende beskrivelse af projektet. Der skal desuden udfyldes ansøgningsskema via www.rkkp-forskningsadgang.dk. Endvidere skal forskeren indhente tilladelse fra Datatilsynet til projektet om at videregive DKR data. Find flere oplysninger på http://www.rkkp.dk/forskning/. Der er opfordres til, at artiklen til DKR, når den er publiceret.

Registerbaseret forskning – DKR, Årsrapport 2023 [1–57]

1. Elkjær Christensen AL, Bredgaard Jensen C, Gromov K, Mark-Christensen T, Lindberg-Larsen M, Troelsen A (2024) Champions in usage of medial unicompartmental knee arthroplasty : The story behind the Danish success. Orthopadie (Heidelb) 53:246–254

2. Smeets MJR, Kristiansen EB, Nemeth B, Huisman MV, Cannegieter SC, Pedersen AB (2024) Risks of major bleeding and venous thromboembolism in patients undergoing total hip or total knee arthroplasty using therapeutic dosages of DOACs. J Thromb Thrombolysis. https://doi.org/10.1007/s11239-024-03015-9

3. Nemeth B, Smeets M, Pedersen AB, et al (2024) Development and validation of a clinical prediction model for 90-day venous thromboembolism risk following total hip and total knee arthroplasty: a multinational study. J Thromb Haemost 22:238–248

4. Anneberg M, Kristiansen EB, Troelsen A, Gundtoft P, Sørensen HT, Pedersen AB (2024) Enhancing the data capture of periprosthetic joint infections in the Danish Knee Arthroplasty Registry: validity assessment and incidence estimation. Acta Orthop 95:166–173

5. Arndt KB, Schrøder HM, Troelsen A, Andersen MR, Rasmussen LE, Lindberg-Larsen M (2024) “Pain without loosening”-revisions of knee arthroplasties in the Danish Knee Arthroplasty Register. Dan Med J 71:A04230242

6. Iversen KG, Haaber RS, Stisen MB, Klenø AS, Lindberg-Larsen M, Pedersen AB, Mechlenburg I (2024) The impact of comorbidity status on knee function 1 year after total knee arthroplasty: a population-based cohort study. Acta Orthop 95:243–249

7. Leta TH, Lie SA, Fenstad AM, et al (2024) Periprosthetic Joint Infection After Total Knee Arthroplasty With or Without Antibiotic Bone Cement. JAMA Netw Open 7:e2412898

8. Risager SK, Arndt KB, Abrahamsen C, Viberg B, Odgaard A, Lindberg-Larsen M (2024) Risk and Epidemiology of Periprosthetic Knee Fractures After Primary Total Knee Arthroplasty: A Nationwide Cohort Study. J Arthroplasty S0883-5403(24)00480–7

9. Hald JT, Knudsen UK, Petersen MM, Lindberg-Larsen M, El-Galaly AB, Odgaard A (2024) Risk factors associated with re-revision following revision total knee arthroplasty: a systematic review. Bone Jt Open 5:644–651

10. Mikkelsen M, Rasmussen LE, Price A, Pedersen AB, Gromov K, Troelsen A (2023) Does changes in unicompartmental knee arthroplasty practice pattern influence reasons for revision? Bone Jt Open 4:923–931

11. Anneberg M, Troelsen A, Gundtoft P, Sørensen HT, Pedersen AB (2023) Temporal trends in revision rate due to knee periprosthetic joint infection: a study of 115,120 cases from the Danish Knee Arthroplasty Register. Acta Orthop 94:616–624

12. Leta TH, Fenstad AM, Lygre SHL, et al (2023) The use of antibiotic-loaded bone cement and systemic antibiotic prophylactic use in 2,971,357 primary total knee arthroplasties from 2010 to 2020: an international register-based observational study among countries in Africa, Europe, North America, and Oceania. Acta Orthop 94:416–425

13. Arndt KB, Schrøder HM, Troelsen A, Lindberg-Larsen M (2023) Patient-Reported Outcomes and Satisfaction 1 to 3 Years After Revisions of Total Knee Arthroplasties for Unexplained Pain Versus Aseptic Loosening. J Arthroplasty 38:535-540.e3

14. Arndt KB, Schrøder HM, Troelsen A, Lindberg-Larsen M (2023) Patient-reported outcomes and satisfaction after revisions of medial unicompartmental knee arthroplasties for unexplained pain vs aseptic loosening. Knee Surg Sports Traumatol Arthrosc. https://doi.org/10.1007/s00167-023-07483-z

15. Henkel C, Styrkársdóttir U, Thorleifsson G, et al (2023) Genome-wide association meta-analysis of knee and hip osteoarthritis uncovers genetic differences between patients treated with joint replacement and patients without joint replacement. Ann Rheum Dis 82:384–392

16. Irmola T, Ponkilainen V, Mäkelä KT, et al (2022) Impact of Nordic Arthroplasty Register Association (NARA) collaboration on demographics, methods and revision rates in knee arthroplasty: a register-based study from NARA 2000-2017. Acta Orthop 93:866–873

17. Mikkelsen M, Price A, Pedersen AB, Gromov K, Troelsen A (2022) Optimized medial unicompartmental knee arthroplasty outcome: learning from 20 years of propensity score matched registry data. Acta Orthop 93:390–396

18. Lindberg-Larsen M, Petersen PB, Corap Y, Gromov K, Jørgensen CC, Kehlet H, Centre for Fast-track Hip and Knee Replacement collaborating group (2022) Fast-track revision knee arthroplasty. Knee 34:24–33

19. El-Galaly A, Hansen AT, Kappel A (2022) The use of tourniquet in primary total knee arthroplasty does not increase the risk of venous thromboembolism within 90 days of surgery: a Danish nationwide cohort study of 19,804 patients. Knee Surg Sports Traumatol Arthrosc. https://doi.org/10.1007/s00167-022-06965-w

20. Arndt KB, Schrøder HM, Troelsen A, Lindberg-Larsen M (2022) Prosthesis survival after revision knee arthroplasty for “pain without loosening” versus “aseptic loosening”: a Danish nationwide study. Acta Orthop 93:103–110

21. Arndt KB, Schrøder HM, Troelsen A, Lindberg-Larsen M (2022) Opioid and Analgesic Use Before and After Revision Knee Arthroplasty for the Indications “Pain Without Loosening” Versus “Aseptic Loosening” - A Danish Nationwide Study. J Arthroplasty S0883-5403(22)00379–5

22. Schelde AB, Petersen J, Jensen TB, Gromov K, Overgaard S, Olesen JB, Jimenez-Solem E (2021) Validation of registration of pharmacological treatment in the Danish Hip and Knee Arthroplasty Registers. Basic Clin Pharmacol Toxicol 128:455–462

23. Schelde AB, Petersen J, Jensen TB, Gromov K, Overgaard S, Olesen JB, Jimenez-Solem E (2021) Thromboembolic and bleeding complications following primary total knee arthroplasty : a Danish nationwide cohort study. Bone Joint J 103-B:1571–1577

24. Laursen CC, Meyhoff CS, Petersen TS, Jimenez-Solem E, Sørensen AMS, Lunn TH (2021) Fatal outcome and intensive care unit admission after total hip and knee arthroplasty: An analytic of preoperative frailty and comorbidities. Acta Anaesthesiol Scand 65:1390–1396

25. Hald JT, Hesselvig AB, Jensen AK, Odgaard A (2021) Revision for periprosthetic joint infection rate stratified by seasonality of operation in a national population of total and unicompartmental knee arthroplasty patients: a register-based analysis. J Bone Jt Infect 6:111–117

26. Irmola T, Ponkilainen V, Mäkelä KT, et al (2021) Association between fixation type and revision risk in total knee arthroplasty patients aged 65 years and older: a cohort study of 265,877 patients from the Nordic Arthroplasty Register Association 2000-2016. Acta Orthop 92:91–96

27. Daugberg L, Jakobsen T, Nielsen PT, Rasmussen M, El-Galaly A (2021) A projection of primary knee replacement in Denmark from 2020 to 2050. Acta Orthop 92:448–451

28. Christensen BB, El-Galaly A, Laursen JO, Lind M (2021) Eighty Percent Survival of Resurfacing Implants in the Knee After 10 Years: A Nationwide Cohort Study on 379 Procedures from the Danish Knee Arthroplasty Registry. Cartilage 13:900S-906S

29. Vestergaard V, Pedersen AB, Tengberg PT, Troelsen A, Schrøder HM (2020) 20-year trends of distal femoral, patellar, and proximal tibial fractures: a Danish nationwide cohort study of 60,823 patients. Acta Orthop 91:109–114

30. Vestergaard V, Becic Pedersen A, Borbjerg Hare K, Morville Schrøder H, Troelsen A (2020) Knee Fracture Increases TKA Risk After Initial Fracture Treatment and Throughout Life. Clin Orthop Relat Res 478:2036–2044

31. Cordtz R, Odgaard A, Kristensen LE, Overgaard S, Dreyer L (2020) Risk of medical complications following total hip or knee arthroplasty in patients with rheumatoid arthritis: A register-based cohort study from Denmark. Semin Arthritis Rheum 50:30–35

32. Petersen PB, Jørgensen CC, Gromov K, Kehlet H, Lundbeck Foundation Centre for Fast-track Hip and Knee Replacement Collaborative Group (2020) Venous thromboembolism after fast-track unicompartmental knee arthroplasty - A prospective multicentre cohort study of 3927 procedures. Thromb Res 195:81–86

33. Pedersen C, Troensegaard H, Laigaard J, Koyuncu S, Schrøder HM, Overgaard S, Mathiesen O, Karlsen APH (2020) Differences in patient characteristics and external validity of randomized clinical trials on pain management following total hip and knee arthroplasty: a systematic review. Reg Anesth Pain Med 45:709–715

34. Niemeläinen MJ, Mäkelä KT, Robertsson O, W-Dahl A, Furnes O, Fenstad AM, Pedersen AB, Schrøder HM, Reito A, Eskelinen A (2020) The effect of fixation type on the survivorship of contemporary total knee arthroplasty in patients younger than 65 years of age: a register-based study of 115,177 knees in the Nordic Arthroplasty Register Association (NARA) 2000-2016. Acta Orthop 91:184–190

35. Justesen T, Olsen JB, Hesselvig AB, Mørup-Petersen A, Odgaard A (2020) Does intraoperative contamination during primary knee arthroplasty affect patient-reported outcomes for patients who are uninfected 1 year after surgery? A prospective cohort study of 714 patients. Acta Orthop 91:750–755

36. El-Galaly A, Nielsen PT, Kappel A, Jensen SL (2020) Reduced survival of total knee arthroplasty after previous unicompartmental knee arthroplasty compared with previous high tibial osteotomy: a propensity-score weighted mid-term cohort study based on 2,133 observations from the Danish Knee Arthroplasty Registry. Acta Orthop 91:177–183

37. El-Galaly A, Grazal C, Kappel A, Nielsen PT, Jensen SL, Forsberg JA (2020) Can Machine-learning Algorithms Predict Early Revision TKA in the Danish Knee Arthroplasty Registry? Clin Orthop Relat Res 478:2088–2101

38. Henkel C, Mikkelsen M, Pedersen AB, Rasmussen LE, Gromov K, Price A, Troelsen A (2019) Medial unicompartmental knee arthroplasty: increasingly uniform patient demographics despite differences in surgical volume and usage-a descriptive study of 8,501 cases from the Danish Knee Arthroplasty Registry. Acta Orthop 90:354–359

39. Gøttsche D, Gromov K, Viborg PH, Bräuner EV, Pedersen AB, Troelsen A (2019) Weight affects survival of primary total knee arthroplasty: study based on the Danish Knee Arthroplasty Register with 67,810 patients and a median follow-up time of 5 years. Acta Orthop 90:60–66

40. El-Galaly A, Kappel A, Nielsen PT, Jensen SL (2019) Revision Risk for Total Knee Arthroplasty Converted from Medial Unicompartmental Knee Arthroplasty: Comparison with Primary and Revision Arthroplasties, Based on Mid-Term Results from the Danish Knee Arthroplasty Registry. J Bone Joint Surg Am 101:1999–2006

41. Skrejborg P, Petersen KK, Kold S, Kappel A, Pedersen C, Østgaard SE, Simonsen O, Arendt-Nielsen L (2019) Presurgical Comorbidities as Risk Factors For Chronic Postsurgical Pain Following Total Knee Replacement. Clin J Pain 35:577–582

42. El-Galaly A, Nielsen PT, Jensen SL, Kappel A (2018) Prior High Tibial Osteotomy Does Not Affect the Survival of Total Knee Arthroplasties: Results From the Danish Knee Arthroplasty Registry. J Arthroplasty 33:2131-2135.e1

43. Cordtz RL, Zobbe K, Højgaard P, Kristensen LE, Overgaard S, Odgaard A, Lindegaard H, Dreyer L (2018) Predictors of revision, prosthetic joint infection and mortality following total hip or total knee arthroplasty in patients with rheumatoid arthritis: a nationwide cohort study using Danish healthcare registers. Ann Rheum Dis 77:281–288

44. NiemeläInen MJ, MäKelä KT, Robertsson O, W-Dahl A, Furnes O, Fenstad AM, Pedersen AB, Schrøder HM, Huhtala H, Eskelinen A (2017) Different incidences of knee arthroplasty in the Nordic countries. Acta Orthop 88:173–178

45. Glassou EN, Pedersen AB, Hansen TB (2017) Is decreasing mortality in total hip and knee arthroplasty patients dependent on patients’ comorbidity? Acta Orthop 88:288–293

46. El-Galaly A, Haldrup S, Pedersen AB, Kappel A, Jensen MU, Nielsen PT (2017) Increased risk of early and medium-term revision after post-fracture total knee arthroplasty. Acta Orthop 88:263–268

47. Badawy M, Fenstad AM, Bartz-Johannessen CA, et al (2017) Hospital volume and the risk of revision in Oxford unicompartmental knee arthroplasty in the Nordic countries -an observational study of 14,496 cases. BMC Musculoskelet Disord 18:388

48. Lindberg-Larsen M, Pitter FT, Voldstedlund M, Schrøder HM, Bagger J (2017) Microbiological diagnosis in revision of infected knee arthroplasties in Denmark. Infect Dis (Lond) 49:824–830

49. Lindberg-Larsen M, Jørgensen CC, Bagger J, Schrøder HM, Kehlet H (2016) Revision of infected knee arthroplasties in Denmark. Acta Orthop 87:333–338

50. Gøttsche D, Lind T, Christiansen T, Schrøder HM (2016) Cementless metaphyseal sleeves without stem in revision total knee arthroplasty. Arch Orthop Trauma Surg 136:1761–1766

51. Gottfriedsen TB, Schrøder HM, Odgaard A (2016) Transfemoral Amputation After Failure of Knee Arthroplasty: A Nationwide Register-Based Study. J Bone Joint Surg Am 98:1962–1969

52. Gottfriedsen TB, Schrøder HM, Odgaard A (2016) Knee Arthrodesis After Failure of Knee Arthroplasty: A Nationwide Register-Based Study. J Bone Joint Surg Am 98:1370–1377

53. Münch HJ, Jacobsen SS, Olesen JT, Menné T, Søballe K, Johansen JD, Thyssen JP (2015) The association between metal allergy, total knee arthroplasty, and revision: study based on the Danish Knee Arthroplasty Register. Acta Orthop 86:378–383

54. Lindberg-Larsen M, Jørgensen CC, Husted H, Kehlet H (2015) Early morbidity after simultaneous and staged bilateral total knee arthroplasty. Knee Surg Sports Traumatol Arthrosc 23:831–837

55. Deleuran T, Vilstrup H, Overgaard S, Jepsen P (2015) Cirrhosis patients have increased risk of complications after hip or knee arthroplasty. Acta Orthop 86:108–113

56. Glassou EN, Pedersen AB, Hansen TB (2014) Risk of re-admission, reoperation, and mortality within 90 days of total hip and knee arthroplasty in fast-track departments in Denmark from 2005 to 2011. Acta Orthop 85:493–500

57. Lindberg-Larsen M, Jørgensen CC, Bæk Hansen T, Solgaard S, Odgaard A, Kehlet H (2014) Re-admissions, re-operations and length of stay in hospital after aseptic revision knee replacement in Denmark: a two-year nationwide study. Bone Joint J 96-B:1649–1656

Supplerende opgørelser

Uddybende Data

Supplerende opgørelser
Anden fil

Opgørelser vedr. primær operationer, revisioner, implantatoverlevelse, komponenter mm

Denne fil er vedhæftet som bilag til online versionen af årsrapporten. Hvis du læser dette på en printet årsrapport, skal du åbne årsrapporten i en browser for at åbne filen. Hvis du læser dette fra en PDF, kan du downloade filen ved at trykke på linket her: Supplerende opgørelser